خبرگزاری مهر- گروه استانها: مدتی است که سال تحصیلی جدید آغاز شده و در هفتههای گذشته شاهد مراجعه خانوادههای شیرازی به بازار برای تأمین لوازم تحصیلی فرزندانشان بودیم. بازار نوشت افزار به دلیل ۲ سال تعطیلی و دوری دانش آموزان از تحصیل حضوری شلوغ است.
شاید اگر مانند گذشتهها دانش آموزان هرساله به مدرسه میرفتند دیگر احتیاجی به خرید نوشت افزار و پوشاک کامل نبود اما به دلیل ۲ سال دوری از مدرسه خانوادهها باید خرید کاملی را برای فرزندان خود داشته باشند.
فروشگاههای نوشت افزار، کیف و کفش و پوشاک مملو از جمعیت بود و در این حین گروه زیادی از خانوادهها در حال بررسی قیمتها برای خرید اجناسی با کیفیت بهتر و قیمت مناسبتر بودند.
نکتهای که بسیار به چشم میخورد، خانوادههایی با وضعیت اقتصادی ضعیف بودند که با شنیدن قیمتها، چهره در هم کشیده و در عین حال نمیتوانستند با دست خالی به منزل مراجعت کنند قیمتهایی که این روزها برای اکثر قریب به اتفاق جامعه ایرانی سنگین و تأمین اجناس دلهره آور است.
خبرنگار مهر، با حضور در مراکز فروش اقلام مورد نیاز دانش آموزان با تنی چند از خریداران به صحبت نشست.
خرید حداقلی نوشت افزار
امین به همراه دو فرزند خود به مغازهای برای خرید کیف و کفش مدرسه آمده است میگوید: کارگر روزمزد است و فرزند کوچکترش امسال به کلاس اول میرود.
او میخواهد برای اولین سال تحصیل فرزند پسرش، سنگ تمام بگذارد، اما با دیدن قیمتها، از تصمیم خود منصرف شده و به خرید حداقلی نوشتافزار بسنده کرده است.
این پدر خانواده از پوشاک هم گفت و اینکه توان تأمین همزمان لباس فرم مدرسه برای هر دو فرزندش را نداشته و مجبور شده از پول اجاره منزل این ماه، استفاده کند.
وی تاکید کرد: شاهد گرانی بیش از اندازه نوشت افزار هستیم و حتی اجناس ایرانی کیفیت خوب هم از میزان پولی که برای خرید داریم گرانتر است.
هزینه حدود ۲ میلیون تومان برای هر دانش آموز
زهرا مادری که به دلیل شرایط زندگی سرپرست خانواده ۴ نفری خود است، در حالی که تنها توانسته چند دفتر و مقدار کمی خودکار و مداد خریداری کند در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت که دارای سه فرزند محصل از ابتدایی تا دبیرستان است و تأمین توقعات فرزندانش خارج از توان او است.
وی که کارپرداز یک شرکت خصوصی با ۶ سال سابقه کار است، افزود: همسرم ۷ سال پیش در سانحه تصادف فوت کرده درحالیکه حتی بیمه نبوده و من با کار دو شیفت تلاش میکنم که چرخ زندگی را بچرخانم، اما در سالهای اخیر، حتی نتوانستهام منزل مناسبی برای فرزندانم اجاره کند و اکنون در یکی از محلات پایین شهر، در زیرزمینی زندگی میکنم و پس از گذشت دو سال، اکنون با حجم بالایی از خرید سال جدید تحصیلی روبرو شده است.
این زن خود سرپرست ادامه داد: قیمتها نسبت به دو سال قبل افزایش داشته و به طور متوسط برای خرید لوازم اولیه مورد نیاز هر دانش آموز بین یک و نیم تا دو میلیون تومان هزینه لازم است در حالی که حقوقها به اندازه گرانی اجناس افزایش نداشته است.
زهرا تاکید کرد: وقتی ۳ دانش آموز در مدرسه داشته باشید یعنی در ابتدای سال باید حدود ۶ میلیون تومان برای آنها هزینه کنید در حالی که در طول سال نیز باید هزینههای دیگری انجام داد.
بی توجهای مدارس به وضعیت معیشتی والدین
سعیده زنی خانه دار است و همسرش کارمند یکی از ادارات دولتی با ۱۰ سال سابقه است و در طبقه دوم منزل پدر همسر خود زندگی میکنند و امسال فرزندانش در پیش دبستانی و دوم ابتدایی تحصیل میکنند.
سعیده برای خرید لباس فرم پسرش مراجعه کرده و میگوید: مدرسه بدون توجه به وضعیت اقتصادی والدین، هزینههایی سنگینتر از توان خانوادهها را به والدین تحمیل کرده است، هزینه کلاسهای متنوع فوق برنامه و لباسهای فرمی که قیمت آن با مدارس دیگری که وی میشناخت تفاوت داشت.
او از هزینه خرید کیف و کفش فرزندش گفت و اظهار کرد: هزینهها حتی برای خانواده که از وضعیت رفاهی متوسطی برخوردار هستند، سنگین است.
این مادر خانه دار با اظهار نگرانی برای خانوادههایی که امکان اقتصادی ضعیفتری دارند، گفت: یک کیف کوله پشتی مدرسه با قیمت ۲ میلیون تومان و کفش با قیمت ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان است و هنوز اقساط سرویس ایاب و ذهاب فرزندان و سایر مخارجی که بعد از این در طول سال تحصیلی بر عهده خانواده است، مشکل ساز خواهد بود.
در بررسی میدانی، قیمت دفتر ۶۰ برگ با جلد مقوایی، ۲۸ هزار تومان، مداد مشکی ۴,۴۰۰ تومان و یک عدد پاک کن ۱۴ هزار تومان ارزیابی شد، این درحالی است که دفترهای با کیفیت بهتر حتی به قیمت ۶۰ تا ۸۰ هزارتومان به فروش میرسد و دفاتر تعاونی در همه لوازم التحریر موجود نمیباشد و مستلزم طی مسیری طولانی در سطح شهر است.
این در حالی است که رئیس اتحادیه صنف کتاب و نوشت افزار در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار کرده است که قیمت اقلام مورد نیاز دانش آموزان در سال تحصیلی جدید تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش داشته است.
محمدعلی زعفرانی همچنین بیان کرد: بیش از ۴۰۰ واحد صنفی در شیراز در زمینه کتاب و نوشت افزار فعالیت میکنند، اما در ایام کرونا حدود ۱۲۰ واحد صنفی به علت حضوری نبودن مدارس و پایین بودن تقاضا تعطیل شدند.
اما در بازار کیف و کفش افزایش قیمتها بیش از این ارقام است و تهیه تنها یک کیف و کفش با کیفیت درجه ۲ و ۳ برای هر دانش آموز هزینهای نزدیک به دو میلیون تومان بر خانواده تحمیل میکند و اجناس حراج شده فقط شامل کفش و کیفهای درجه پایین شده و حتی کیف و کفش درجه یک ایرانی هم در دسته حراج قرار نمیگیرد.
رئیس اتحادیه خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک هم در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: پس از تعطیلی کارگاههای تولید پوشاک به دلیل شیوع بیماری کرونا، کارگران به مشاغل دیگر روی آوردند و اکنون با کمبود نیروی کار در واحدهای تولیدی روبرو هستیم.
صابر کاظمی با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا، موجب ایجاد وقفه در صنعت پوشاک شده است، اظهار کرد: در نتیجه این وقفه و تعطیلی در کارگاههای تولیدی در کشور، تولید الیاف و نخ و به تبع آن تولید پارچه به حداقل میزان خود رسید.
وی تعرفه مصوب اتحادیه خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک برای اجرت چرخکار شلوار و پیراهن پسرانه مدرسهای را به ازای هر دست، ۲۳ هزار تومان برای مقطع ابتدایی، ۲۵ هزار تومان برای مقطع راهنمایی و ۲۸ هزار تومان برای مقطع دبیرستان اعلام کرد.