به گزارش خبرنگار مهر، مؤسسه پژوهشی بایسنغر در هرات مجموعه «شهر شعر» اثر کبرا سایه حیدرزاده را در ۳۰۳ صفحه منتشر کرد. آن طور که مؤسسه بایسنغر در معرفی این شاعر نامدار هراتیها نوشته، بانو حیدرزاده، زاده سال ۱۳۲۱ ش. در شهر هرات است. بهار سال ۱۳۳۵ به سمت آموزگاری در دبیرستان مهری گماشته میشود و تا سال ۱۳۶۹ ش. موقفهای مختلفی را با دستاوردهایی چشمگیر در این دبیرستان پشت سر میگذراند. او در جریان آموزگاری با نامآشنایانی چون محجوبه هروی، بانو رئوفه احراری، بانو خدیجه بدیعه احراری و… محشور است. سال ۱۳۶۹ ش. از هرات به هند مهاجرت میکند و پس از مدتی روانه آمریکا شده و اکنون با خانواده خود در کانادا زندگی میکند.
«شهر شعر» شامل ۱۲۰ شعر عمدتاً در قالب غزل و در مواردی هم چهارپاره، مثنوی، مستزاد و رباعی است. شاعر در اکثر قوالب کلاسیک طبعآزمایی کرده و این اشعار در طول سالهای متمادی از ۱۳۳۴ گرفته تا سال ۱۴۰۱ سروده شدهاند. این مجموعه از لحاظ ژرفساخت شامل دو قسمت میشود: بخش نخست آن به مثابه سطوری از تاریخ جغرافیای ادبی هرات (شعر زنان) بوده که بیانگر وضعیت ادبی – فرهنگی روزگاری به دور از جنگ و بیخانمانی است. علاوه بر آن، زندگینامه خودنگاشت شاعر نیز، در برگهای آغازین کتاب، راوی فرازهایی از زندگی شاعر و رویدادهای مهم فرهنگی آن زمان بوده که مخاطب را بیشتر با مفاهیم شعر این بانوی شاعر نزدیک میکند. در بخش دوم، اشعار این کتاب حامل اندوهوارگی و درد آوارگی است. شاعر با احساسی رقیق و بیانی شیوا و گیرا پژواک آرزوی جمعی را به تصویر میکشد و این تصویر گاهی از خلال خاطرات شاعر نیز رخنمایی میکند.
بنمایههای شهر شعر مفاهیمی چون غم، عشق، حسرت، هجرت و اندرز است که البته بیشتر در قالب غزل صورت میگیرد. موضوع دیگری که در میان اشعار شهر شعر جلب نظر میکند، طبعآزمایی شاعر در نظیرهسرایی و چامهسرایی به مناسبتهای گوناگون است.