اصفهان – کمبود نیروی کار متخصص در اصفهان و به ویژه در دو صنعت سنگ و آجر در مرحله بحران است و این در حالی است که استفاده از نیروی کار خارجی نیز باید با شناسنامه انجام شود.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها – مریم یاوری: نیروی کار ماهر یکی از اصلی‌ترین و اولین نیازهای راه‌اندازی یک واحد تولیدی و بنگاه اقتصادی است، اصلی که اگر وجود نداشته باشد صنعتی هم پا نمی‌گیرد.

استان اصفهان با دارا بودن بیش از ۹ هزار واحد صنعتی و فرصت‌های شغلی مناسب همواره با کمبود نیروی انسانی مواجه بوده است و در این بین ۲ صنعت مهم سنگ و تولید آجر بیش از دیگر صنایع با این بحران دست و پنجه نرم می‌کنند.

این در حالی است که بر اساس طرج آمایش استان اصفهان در این استان بیش از ۱۹۷ هزار نفر بیکار وجود دارد که ۵۷ درصد آنها افراد تحصیل کرده هستند.

سنگبری‌ها با چالش بحران نیروی کار مواجه هستند

در این ارتباط رضا احمدی، رئیس انجمن صنفی کارفرمایی سنگبری‌های اصفهان به خبرنگار مهر می‌گوید: تنش بزرگی در صنعت سبز به دنبال نبود نیروی کارگر وجود دارد که باید مسئولان به آن توجه داشته باشند.

وی با بیان اینکه بیش از ۲ هزار واحد سنگبری در استان اصفهان وجود دارد، ادامه می‌دهد: این واحدها با بحران کمبود نیروی کار متخصص رو به رو هستند و باید توجه داشت که بسیاری از کارگران ایرانی توان فعالیت در این صنعت را ندارند.

یکی از این سخت‌گیری‌ها تحت پوشش قرار دادن افراد برای بیمه تأمین اجتماعی است که در این زمینه بسیاری از این افراد نه اسم دارند و نه کد ملی و این امر برای بیمه توجیه پذیر نیست

رئیس انجمن صنفی کارفرمایی سنگبری‌های اصفهان یکی از راهکارهای حل این بحران را استفاده از تبعه‌های خارجی در این واحدهای تولیدی می‌داند و ابراز می‌کند: این در حالی است که امکان استفاده از این اتباع نیز با توجه به سخت‌گیری‌های ایجاد شده را نداریم.

او ادامه می‌دهد: یکی از این سخت‌گیری‌ها تحت پوشش قرار دادن افراد برای بیمه تأمین اجتماعی است که در این زمینه بسیاری از این افراد نه اسم دارند و نه کد ملی و این امر برای بیمه توجیه پذیر نیست.

مهارت آموزی اصلی‌ترین نیاز بازار کار استان اصفهان است

همچنین رضا چینی، عضو هیئت مدیره خانه صنعت و معدن استان اصفهان نیز از کمبود نیروی کارگری در صنعت تولید آجر نیز سخن می‌گوید و اظهار می‌کند: صنعت آجر نیز با این بحران رو به رو است و باید توجه داشت که مسئولان حوزه آموزشی باید در این زمینه برنامه‌ریزی جدی داشته باشند.

وی ادامه می‌دهد: ما نباید تنها به نیروی کار خارجی تکیه کنیم و ضروری است که نسبت به تربیت نیروی کار متخصص داخلی نیز توجه جدی صورت گیرد.

این عضو هیئت مدیره خانه صنعت و معدن استان اصفهان با بیان اینکه مهارت آموزی اصلی‌ترین نیاز بازار کار استان اصفهان است، ابراز می‌کند: در این زمینه هم نظام آموزشی و هم صنایع باید ورود جدی داشته باشند.

اتباع خارجی شاغل در واحدهای تولیدی باید شناسنامه‌دار شوند

در این ارتباط میثم مداحی، مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان اصفهان با بیان اینکه ساماندهی کارگران اتباع خارجی در استان اصفهان از ابتدای امسال با همکاری معاونت سیاسی و امنیتی استانداری اصفهان دنبال شده است، به خیرنگار مهر می‌گوید: در این ارتباط باید توجه داشت که تا پیش از این هیچ آمار رسمی از اتباع خارجی در استان اصفهان موجود نبود و این اقدام صرفاً برای سرشماری انجام شده و هیچ قولی مبنی بر واگذاری پروانه کار برای این افراد داده نشده است.

وی با بیان اینکه ۷۰ درصد از اتباع به این صورت شناسایی شد و مابقی نیز با توجه به دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر ثبت‌نام همه فرزندان اتباع در مدارس شناسایی شدند، اضافه می‌کند: کارفرمایان باید توجه داشته باشند که اتباع موجود در استان اصفهان هیچ‌کدام بیکار نیستند، بنابراین باید عوارض استفاده از یارانه‌های مختلف را به دولت بپردازند.

درست است که فرصت‌های شغلی در زمینه کارگری در استان اصفهان زیاد است اما بسیاری از افراد و به ویژه فارغ التحصیلان تمایلی به فعالیت در کارهای سخت را ندارند

مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان اصفهان با بیان اینکه فعالیت اتباع در کشور چه به صورت رسمی و چه به صورت غیر رسمی باید همراه با پرداخت عوارض باشد، ادامه می‌دهد: اتباع از یارانه‌های مختلف استفاده می‌کنند و باید عوارض دولت را پرداخت کنند.

وی با بیان اینکه از این رو پرداخت حق بیمه برای این کارگران در دستور کار قرار گیرد، ادامه می‌دهد: در این زمینه با الزام به بیمه شدن کارگران مجبور به شناسنامه دار شدن هستند و به دنبال دریافت مجوز می‌روند و از این رو به تعداد نیروهای کار شناسنامه دار اضافه می‌شود.

سعی داریم نیروی کار مورد نیاز اصفهان را تأمین کنیم

مداحی در ادامه با بیان اینکه ما سعی داریم نیروی کار مورد نیاز صنایع استان اصفهان را تأمین کنیم، اضافه می‌کند: در این زمینه کارفرمایان نیز بهتر است که در سامانه «شغل» وزارت کار نیاز خود را اعلام کنند تا راحت‌تر نیروی مورد نیاز خود را شناسایی کنند.

وی همچنین با اشاره به نرخ ۱۲.۳ درصدی بیکاری در استان اصفهان می‌گوید: درست است که فرصت‌های شغلی در زمینه کارگری در استان اصفهان زیاد است اما بسیاری از افراد و به ویژه فارغ التحصیلان تمایلی به فعالیت در کارهای سخت را ندارند.

استفاده از استادکاران خارجی در صنایع استان برای تربیت نیروی متخصص

همچنین سیدعبدالوهاب سهل آبادی، رئیس خانه صنعت و معدن استان اصفهان نیز در این ارتباط به خبرنگار مهر می‌گوید: اختلاف زیادی بین کارفرمایان و دولت در زمینه استفاده از نیروی کار خارجی ایجاد شده که عمده آن به الزام به بیمه شدن این افراد بر می‌گردد، چرا که کارفرمایان با توجه به نداشتن نام و نشان و کد ملی امکان بیمه کردن اتباع را ندارند و بازرسان دولت نیز پس از بررسی و عدم بیمه شدن اتباع کارفرمایان را جریمه می‌کنند.

وی اضافه می‌کند: برای حل این بحران قرار است به زودی جلسه مشترکی با مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان اصفهان، معاون سیاسی استانداری، نمایندگانی از کارفرمایان و فرمانداری شهرستان‌های مربوطه برگزار شود.

رئیس خانه صنعت و معدن استان اصفهان با بیان اینکه کمبود نیروی کار متخصص در استان اصفهان آزاردهنده است، می‌افزاید: دانشگاه‌ها به جای تحویل نیروی لیسانس به جامعه باید تکنسین تربیت کنند.

در برخی از شهرستان‌ها اعلام شده است که با کمبود کارگر رو به رو هستند، باید توجه داشت که پشت میز نشینی برای همه امکان پذیر نیست، جوانان تحصیل کرده بیکار زیادی در استان اصفهان داریم که حاضر نیستند در کارخانه‌ها، مرغداری‌ها و … کار کنند.

وی ادامه می‌دهد: امروز وسط کارگاه‌ها از نیرو تهی است، صنایع استان اصفهان از نظر تعداد و تجهیزات رشد داشته اما نیروی ماهر نداریم.

سهل‌آبادی با بیان اینکه برخی از کارشناسان دعوت از استادکارهای خارجی برای استفاده از صنایع استان اصفهان را پیشنهاد داده‌اند، ادامه می‌دهد: این اقدام در راستای تربیت نیروی کار متخصص انجام خواهد شد.

او ادامه می‌دهد: با حضور افاغنه در کشور نیروهای متخصص داخلی را از دست داده‌ایم و در زمینه نیروی متخصص در صنعت ساختمان، صنایع دستی و … به شدت افت کرده‌ایم.

امروز در اصفهان بیکار نداریم بلکه بیشتر افراد فاقد مهارت داریم

همچنین محمدرضا قاسمی، دبیر کارگروه اقتصادی استانداری اصفهان در این ارتباط به خبرنگار مهر می‌گوید: با وجودی که آمار ۲۲۰ هزار بیکار در اصفهان داده می‌شود اما کمبود شدید نیروی کار در استان به یک معضل مبدل شده است و امروز روی بیلبورد تمامی شهرک‌های صنعتی اصفهان استخدام نیروی کار نصب شده است.

او می‌افزاید: امروز در اصفهان بیکار نداریم بلکه بیشتر افراد فاقد مهارت داریم که باید آنها را به یک مهارت مجهز و اقدام به استخدام آنها کرد.

دبیر کارگروه اقتصادی استانداری اصفهان با بیان اینکه به دنبال افزایش ۵۷ درصد حقوق کارگران کمترین میزان تعدیل نیرو را امسال نسبت به سال گذشته داشتیم، گفت: از ۲۲۰ هزار بیکار برای ۳۶ هزار نفر شغل ایجاد شده است.

اعلام بحران کمبود کارگر از تریبون نماز جمعه

کمبود نیروی کار در استان اصفهان حتی به تریبون نماز جمعه نیز کشیده شد، آیت‌الله سید یوسف طباطبایی‌نژاد در خطبه‌های نماز جمعه ۱۹ فروردین گفته است: در برخی از شهرستان‌ها اعلام شده است که با کمبود کارگر رو به رو هستند، باید توجه داشت که پشت میز نشینی برای همه امکان پذیر نیست، جوانان تحصیل کرده بیکار زیادی در استان اصفهان داریم که حاضر نیستند در کارخانه‌ها، مرغداری‌ها و … کار کنند.

گفتنی است که بیش از دو دهه است که کودکان و نوجوانان ما در کودکی به دکتر و مهندس شدن در آینده فکر می‌کنند و کمتر خانواده‌ها و حتی سیستم آموزشی در زمینه تربیت نیروی ماهر و متخصص تلاش می‌کند، انتظار این است که تغییرات جدی در سیستم آموزشی کشور و همچنین فرهنگسازی در زمینه نیاز کشور به همه خدمات شاهد تربیت نیروهای ماهر مطابق با نیاز بازار کار باشیم.