ارومیه - معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت: به دلیل هزینه های بالای تولید سرم در کشور کارخانه ها اقدام به کاهش تولید کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد دلیرراد ظهر سه شنبه در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه کمبود سرم در داروخانه‌ها یک مشکل کشوری است و باید توجه داشت که تولیدات ۶ کارخانه تولید سرم در کشور برای رفع نیازها کافی است، افزود: متأسفانه این کارخانه‌ها با اعلام اینکه هزینه‌های تولید سرم در کشور بسیار بالاست اقدام به کاهش سرم تولیدی خود کرده‌اند که همین امر موجب کمبود سُرم در کشور شده است.

وی با بیان اینکه با اجرای طرح دارویار در کشور نیز قیمت سرم افزایش چندانی پیدا نکرده است، اظهار کرد: البته باید توجه داشت که هزینه تزریق سُرم چندین برابر هزینه ویزیت و حتی قیمت خود سُرم است بنابراین برخی پزشکان برای سود بیشتر اقدام به تجویز سُرم برای بیماران می‌کنند.

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی نیز در این نشست با اشاره به اینکه یک میلیون و ۱۰۰ هزار دز سرم تا تیر ماه در استان تزریق شده است، گفت: در بسیاری موارد، بیماران سفارش تجویز سرم و حتی آنتی بیوتیک به پزشکان می‌دهند.

۱.۱ میلیون دز سرم در آذربایجان غربی تزریق شده است

لعیا صدیق راد: البته این رقم در چهار ماه منتهی به تیر سال گذشته، حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار دز بود که امسال اندکی (۲۰۰ هزار دز) کاهش یافته است.

وی با اشاره به اینکه برخی پزشکان از سفارش سرم توسط بیماران حتی با اضافه کردن ویتامین ب کمپلکس برای درمان بیماری خود گلایه دارند، اضافه کرد: این امر نشان می‌دهد بسیاری از بیماران با وجود نداشتن نیاز به سرم، اقدام به دریافت سُرم می‌کنند در حالی که این امر با اصول پزشکی متناقض است.

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت: در خصوص آنتی بیوتیک‌ها هم وضع همین طور است و مردم یا از پزشک می‌خواهند که آنتی بیوتیک تجویز کنند و یا به صورت آزاد از بازار سرم تهیه و استفاده می‌کنند.

صدیق راد با بیان اینکه فقط تعداد بسیار محدودی دارو شامل ۱۱۹ قلم می‌تواند بدون نسخه پزشک فروخته شود و قیمت آنها هم افزایش نیافته است، گفت: طبق دستورالعمل مربوط به این بخش، استامینوفن کدئین، ناپروکسن، شیاف استامینوفن بزرگسالان، ژلوفن و همه آنتی بیوتیک‌ها شامل این ۱۱۹ قلم نمی‌شود و بدون نسخه، قیمت آنها افزایش یافته است.

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی ادامه داد: در حدود سه ماه اجرای طرح دارو یار، استفاده از نسخ پزشکی برای خریدهای دارویی افزایش خوبی داشته ولی هنوز نیاز به اطلاع رسانی در این خصوص وجود دارد.

۸۶۰ هزار نفر در آذربایجان غربی، بیمه رایگان سلامت هستند

معاون بیمه و خدمات سلامت اداره کل بیمه سلامت آذربایجان غربی هم در این نشست خبری گفت: در حال حاضر ۸۶۰ هزار نفر در استان زیر پوشش بیمه رایگان سلامت هستند.

جواد مجیدی بدون اعلام افرادی که پس از اجرای طرح دارویار، به بیمه سلامت استان پیوسته‌اند، اضافه کرد: از ابتدای امسال با اجرای طرح‌های مختلف، ۵۵۰ هزار نفر افزایش بیمه گذار داشته‌ایم.

وی ادامه داد: هزینه اسناد سرپایی ما تا شهریور به داروخانه‌ها پرداخت شده و مشکلی در این خصوص نداریم.

مجیدی افزود: البته با اجرای طرح دارویار و طی ماه‌های مرداد و شهریور، میزان هزینه‌های نسخه‌ای اداره کل بیمه سلامت آذربایجان غربی، ۸۵ درصد نسبت به خرداد افزایش داشته که این امر نشان دهنده توجه به استفاده از نسخه‌های پزشکی برای دریافت دارو و درمان است.

کارشناس اداره فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو نیز در این نشست خبری گفت: تنها مرجع و شبکه رسمی و قانونی تهیه، فروش و نحوه استفاده از داروها و مکمل‌ها داروخانه است.

باشگاه‌های ورزشی حق فروش مکمل‌ها را ندارند

مهندس ناصر غضنفری راد با بیان اینکه باشگاه‌های ورزشی حق فروش مکمل‌ها را ندارند، افزود: تبلیغات سو و عکس‌های گمراه کننده مرتبط با انواع مکمل‌های غیرمجاز، آسیب پنهان اجتماعی و فرهنگی را به همراه می‌آورد.

به گفته وی، با توجه به افزایش رغبت جوانان و نوجوانان به مصرف انواع مکمل‌های ورزشی و حضور افراد سودجو جهت کسب درآمدهای زیاد توجه به موضوع چگونگی و تأمین انواع مکمل‌ها امری بسیار جدی و مهم به نظر می‌رسد.

وی اظهار کرد: در همین راستا سازمان غذا و دارو و به‌تبع آن معاونت غذا و دارو در جهت انجام وظایف قانونی خود با حضور نمایندگان فدراسیون پزشکی ورزشی استان، ۹ مورد بازرسی مشترک از باشگاه‌های ورزشی سطح شهر ارومیه را در شهریور سال جاری انجام داد.

غضنفری راد ادامه داد: باید به این نکته توجه داشت که مصرف خودسرانه انواع داروها و مکمل‌ها می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری مانند نارسایی کلیوی کبدی، خطر بروز سکته‌ها قلبی و مغزی و حتی مرگ را برای شخص مصرف‌کننده با خود به همراه داشته باشد.