خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته در راستای واگذاری خانههای تاریخی به بخش خصوصی، صندوق حفظ و احیای آثار تاریخی و بهره برداری از آنها مزایدهای برای واگذاری این بناها گذاشته است. یکی از این خانهها که قرار است در این مزایده گذاشته شود، خانه قاجاری عطروش شیراز همچنین چشمه علی و تفرجگاه فتحعلی شاه است.
خانه عطروش که جزو ثبت آثار ملی نیز بوده، جزو میراثی است که در محل خیابان لطفعلی خان زند، بازار حاجی، انتهای کوچه زنجیر خانه قرار دارد و قدمت آن به دوران قاجار برمیگردد. این بنا در گذشته کاربری مسکونی داشته و امروز کاربری آن فرهنگیهنریپذیرایی است که یکی از خانههای زیبای شیراز است که خانه حاج محمود عطروش معروف به منزل محمدعلی فیروزآبادی بوده است.
چشمه علی و تفرجگاه فتحعلی شاه که متعلق به عهد صفوی قاجار از دیگر بناهایی در سمنان و دامغان است که توسط صندوق توسعه و احیا به مزایده گذاشته میشود.
لغو روادید ایران و افغانستان مطالبه بخش خصوصی
در این هفته خبر رسید که پس از چند سال دوباره خط هوایی ایران و افغانستان برقرار شد و حالا نخستین شرکت هوانوردی در افغانستان که نامش برگرفته از تمدن خراسان بزرگ بوده و بیش از ۶۳ سال سابقه فعالیت دارد ۵ هواپیما به ایران میفرستد تا بتواند خط هوایی مستقیمی بین دو کشور دوست و همسایه برقرار کند و مسافران دو کشور از طریق شهرهای تهران و مشهد به کابل در تردد باشند.
در طول سالهای گذشته این خط هوایی بارها به ایران مسافر داشته و هر بار هم موفق بوده اما بنا به دلایل مختلف این همکاری به وقفه افتاده بود اما حالا قرار است سه شنبهها مسیر کابل _ مشهد_کابل، جمعهها کابل_ مشهد _کابل و چهارشنبهها کابل _ تهران _کابل خط هوایی برقرار باشد.
بنابراین مسافرانی که این مسیر را طی میکنند برای بلیت یک طرفه خود باید حدود ۵ تا ده میلیون تومان هزینه بپردازند. از طرفی ویزای یک بار ورود افغانستان برای ایرانیها صد دلار قیمت دارد و افغانستانیها نیز برای ورود به ایران باید صد یورو بپردازند. نماینده سفارت افغانستان این اختلاف قیمت بین دلار و یورو را هدیه افغانستانیها به ایرانیها میداند. همچنین گرفتن ویزای افغانستان برای ایرانیها سهل تر از گرفتن ویزای ایران برای افغانستانی هاست چون به مدارک کمتری نیاز دارد اما افغانستانیها باید برای گرفتن ویزای ایران حتماً بلیت دو طرفه را ضمیمه مدارک خود کنند. این تنها سختگیری ایران برای ورود افغانستانیها به ایران نیست و سخت گیری های دیگر برای صدور ویزای ایران به گلایه آنها افزوده است.
حرمت الله رفیعی رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران یک روز پس از اولین پرواز انجام شده بین تهران و کابل در مراسم افتتاح رسمی پرواز بین دو کشور ایران و افغانستان گفت: سفارت باید کاری کند که لغو ویزای دو کشور به سرانجام برسد اصلاً چرا نباید با افغانستان لغو روادید داشته باشیم. این اتفاق مهمی در ارتباط بین دو کشور است. البته الان یکی دو روزه ویزا برای ایرانیها صادر میشود ولی اساساً نباید برای رفتن به کشوری که با آن اشتراکات فرهنگی و زبانی داریم؛ ویزا بگیریم.
او به سفری که اخیراً به افغانستان داشته اشاره کرد و گفت: امنیت در افغانستان وجود دارد. حیف که تبلیغات سو درباره کشور افغانستان وجود دارد. ما در نظر داریم تا پروازی به سمت هرات نیز داشته باشیم این کشور زیباییهایی دارد که کسی از آن چیزی نمیداند.
در مراسم افتتاح خط هوایی ایران و افغانستان که با حضور نمایندگان مجلس، ذوالقدر رئیس اداره گذرنامه و اتباع بیگانه، نمایندگانی از سفارت افغانستان، فعالان گردشگری و دفاتر مسافرتی برگزار شد؛ اکبر غمخوار عضو جامعه تورگردانان کشور نیز درخواست کرد که لغو روادید بین دو کشور ایجاد شود.
او ادامه داد: وقتی در افغانستان امنیت وجود دارد چرا نباید به آنجا سفر کنیم متأسفانه در طول سالها ما را از سفر به افغانستان ترسانده اند. از طرفی چرا برای تردد بین دو کشور باید ویزا بگیریم؟ ممکن است بگویند برخی از افغانستانیها در ایران رسوب میکنند اما چه اشکالی دارد کسی که با پرواز به صورت منظم بین دو کشور در تردد است و گذرنامه دارد؛ لغو ویزا شود.
کاهش ۸۰ درصدی سطح اشغال هتلهای تهران
این هفته در نامهای که محمدعلی فرخ مهر رئیس جامعه حرفهای هتلها، هتل آپارتمانها و پانسیونهای استان تهران به عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نوشته غیر از درخواست برای پیگیری مطالبات هتلداران به این موضوع نیز اشاره شده که هتلهای تهران پس از اتفاقات اخیر و قطعی اینترنت تا ۸۰ درصد کاهش اشغال داشته اند.
در این نامه آمده: متأسفانه دور جدیدی از بحران را شاهد هستیم. قطع اینترنت این ابزار توسعه گردشگری موجب لغو همه رزروهای انجام شده به دلیل نابسامانیهای اجتماعی بوده و هتلداران کاهش سطح اشغال ۸۰ درصدی را مجدداً تجربه میکنند.
مجمع ملی تشکلهای گردشگری ایجاد شد
در این هفته نشست خبری مجمع ملی تشکلهای گردشگری با حضور تعدادی از اعضای این مجمع از جمله حرمت الله رفیعی رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران که در انتخابات اخیر به عنوان رئیس این مجمع معرفی شد، محسن حاجی سعید رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری، عبیری رئیس جامعه حرفهای بوم گردی و نیما آذری رئیس انجمن مؤسسات آموزش گردشگری کشور برگزار شد.
در این نشست رفیعی گفت: در سال ۹۵ اساسنامهای برای مجمع تشکلهای گردشگری با حضور تعدادی از تشکلهای گردشگری ملی و استانی امضا شد که برخی از آنها حتی ملی نبودند. حیف است که از تشکلها فقط امضا بگیریم و بعد دیگر در جلسات یا ملاقاتها از آنها دعوت نکنیم. به اعتقاد ما این تشکل که قبلاً ایجاد شده بود، یک دورهمی بود و ثبات قانونی نداشته است.
وی افزود: در چند سال گذشته وزارت میراث فرهنگی همیشه از ۹ تشکل ملی دعوت میکرد تا در برنامهها حضور داشته باشد الان هم از همانها دعوت کردیم تا به این مجمع سامان ببخشیم. برخی از دوستان میل داشتند که روند قبل تکرار شود اما لازم بود که پوست اندازی صورت گیرد. همیشه رؤسای تشکلها میگفتند که چرا مجمع تشکیل جلسه نمیدهد و دنبال تغییر بودند. ما در روزهای اخیر یک نشستی با حضور تشکلهای ملی برگزار کردیم و رأی گیری شد که یک نفر را به عنوان رئیس این مجمع انتخاب کنیم. ۷ رئیس تشکل از ۹ تشکل حضور پیدا کرده و همه آن ۷ تشکل هم به من رأی دادند. ولی ما میخواهیم که رئیس تشکل تنها یک سال این سمت را داشته باشد و پس از آن دوباره رأی گیری شود. نه اینکه چندین سال یک نفر رئیس آن باشد.
وی افزود: مجمع قبلی قانونی نبوده و ثبت نشده بود. اما حالا پیگیر ثبت این مجمع هستیم و معتقدیم باید اساسنامه تغییر اساسی کند چون اساسنامه قبلی سلیقهای تنظیم شده بود. باید یک زیر میززنی داخلی داشته باشیم.
گردشگری ورودی به دلیل اتفاقات اخیر ۹۰ درصد آسیب دید
حرمت الله رفیعی رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران همچنین در این نشست گفت: سفارتخانهها اعلام کرده اند که اتباعشان از کشور خارج شود. چرا دروغ میگویید که ایران ناامن است؟ همین اتفاقات موجب شد که به توریست خارجی ۹۰ درصد لطمه وارد شود. در حوزه گردشگری داخلی گردشگری لطمه زیادی ندید. پروازها را رصد کردیم و دیدیم که مقاصد گردشگری در داخل ایران پر هست.
به دفاتر مسافرتی تسهیلات ویژه بدهید
این روزها نگرانی اهالی بخش خصوصی گردشگری از وضعیت موجود بیشتر شده است و نامه نگاریها متعدد به مسئولان نوشته میشود این بار هم رئیس هیأت مدیره انجمن دفاتر مسافرتی تهران در نامهای از وزیر میراث فرهنگی خواست نسبت به اختصاص تسهیلات ویژه اعم از معافیتهای مالیاتی، بیمه، عوارض، وامهای کمبهره و غیره اقدام شود.
امیر پویان رفیعی شاد رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی و گردشگری زیارتی و گردشگری الکترونیک استان تهران در این نامه خطاب به ضرغامی وزیر میراث فرهنگی نوشت: از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ تاکنون به جهت حوادث گوناگون صنعت گردشگری در کشور با مشکلات و معضلات عدیده ای مواجه شد و همکاران ما در حوزه دفاتر و شرکتهای خدمات مسافرتی و گردشگری متحمل ضرر و زیانهای هنگفتی شده و جمع کثیری از همکاران بهناچار مجبور به تعطیلی واحدهای صنفی خود شدند، پس از برون رفت از بحران کرونا روزنههای امید جهت شروع مجدد فعالیت ایجاد و پس از نوروز ۱۴۰۱ همکاران ما با تکمیل نیروهای انسانی و مهیا کردن زیرساختهای لازم، فعالیت خود را آغاز کردند.
با عنایت به شرایط به وجود آمده و ادامه روند بحران برای همکاران که چهار سال پیاپی هزینههای جاری دفاتر خود را به زحمت مهیا کرده اند و در این بین هزینههای تحمیل شده کنسلی بلیط، هتل و… را نیز مجبور به پرداخت شدهاند.
مستدعی است، با طرح این مهم در هیأت دولت و تشریح بحران به وجود آمده در راستای سیاستهای دولت در خصوص کاهش نرخ رشد بیکاری و حفظ و احیای بنگاههای اقتصادی نسبت به اختصاص تسهیلات ویژه اعم از معافیتهای مالیاتی، بیمه، عوارض، وامهای کمبهره و…، اقدام کنند.
در این شرایط که همکاران توان پرداخت حقوق پرسنل و تعهدات مالی خود را ندارند مواجهه با ارگانهای دولتی نظیر سازمان امور مالیاتی و بیمه و سایر نهادهای از این دست عرصه را تنگتر و نهایتاً با موجی از تعطیلیها مواجه خواهیم شد، این انجمن بهعنوان پر عضو ترین انجمن این حوزه استدعا دارد مراتب بهصورت اولویت پیگیری شود.
موافقت رئیس جمهور با تغییر نام شهر «خَرو» به «خور»
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با انتشار پستی از صحبت با رئیس جمهوری درباره تغییر نام شهر «خرو» به «خور» خبر داد.
در پستی که عزت الله ضرغامی در صفحه شخصی خود منتشر کرده آمده است: «بام های طلایی خور!
در سفر به نیشابور به شهر "خور" رفتیم. البته اسم رسمی آن "خرو" هست ولی "خور" بهتره. مردم همین را میخواهند. اینجا شهر ملی آلوست، باغهای انبوه و پشت بامهای طلایی رنگ فرآوری آن واقعاً دیدنی است. منظر گردشگری آن فوق العاده است.
آن هم با مردمی خونگرم و مهمان نواز. به همراه سرکار خانم چنارانی و آقای ارکانی تصمیمات خوبی گرفتیم. با آقای رئیس جمهور در مورد این تغییر نام صحبت کردم موافقت کردند.
خود ایشان هم از ابتدا "خور" میگفتند. نباید فاصله بین قرائت رسمی با قرائت عرفی زیاد شود.»
صحبتهای ضرغامی درحالی است که نام خرو در این شهرستان برگرفته از یک نام زرتشتی بوده و در کتابهای تاریخی نیز به کرات این نام ذکر شده است.
موتور عراقیها اجازه ورود به ایران دارند
در این هفته یک تفاهم نامه میان محمدحسین صوفی رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی و طلال فنار الفیصل رئیس کلوب اتومبیلرانی بین المللی عراق با موضوع تسهیل ورود موقت وسایل نقلیه موتوری بین دو کشور ایران و عراق با استفاده از سیستم جهانی کارنه دوپاساژ برای مدیریت ورود موقت و ضمانت خروج وسایل نقلیه موتوری از مرزهای بینالمللی زمینی و آبی بین دو کشور به امضا رسید.
این تفاهم نامه با توجه به وجود اشتراکات متعدد بین دو کشور همسایه ایران و عراق در حوزههای دینی، فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و اقتصادی و در راستای توسعه روابط گردشگری بین دو کشور، با هدف تسهیل تردد زمینی و آبی اتباع ایرانی و عراقی با وسایل نقلیه موتوری به کشورهای طرف مقابل با استفاده از ظرفیت اسناد گمرکی بینالمللی مذکور در کنوانسیون ورود موقت ۱۹۹۰ استانبول و مورد تأیید و حمایت فدراسیون بین المللی اتومبیلرانی و اتحادیه جهانی گردشگری به امضا طرفین رسید.
بر اساس این تفاهم نامه، زائران ایرانی در هر زمانی از سال یا شبانه روز که قصد زیارت عتبات عالیات و حرمین شریفین را داشته باشند میتوانند از طریق مرزهای زمینی و آبی وارد کشور عراق شده و به زیارت مشرف شوند.
امکان تردد زمینی و آبی در تمامی ایام سال بین دو کشور با نظم و ساختار مورد توافق طرفین، راهکارهای تقویت همکاریهای مشترک در زمینه تسهیل در تردد زمینی و آبی، رفع موانع موجود در مرزها، راههای تسهیل و تسریع تردد مسافران از طریق مرزهای مشترک دو کشور، موضوعاتی است که بر اساس این تفاهم نامه مورد بررسی و برنامه ریزی قرار میگیرد.
در حاشیه این تفاهمنامه نیز مذاکراتی با طرف افغانستانی شد تا این امکانات برای ورود و خروج وسایل نقلیه موتوری از مرز افغانستان نیز فراهم شود. در روزهای آینده قرار است برای این موضوع تفاهمنامه ای نیز نوشته شود.
تجلیل از هنرمند ایرانی در ششمین جایزه بینالمللی صنایعدستی ۲۰۲۲ هند
این هفته از حوزه صنایع دستی خبر رسید که از «محمد علی ودوود» هنرمند رشته هنرهای چوبی به عنوان هنرمند سال در حوزه ساخت و تولید صنایعدستی در مراسم اعطای ششمین جایزه بینالمللی صنایعدستی ۲۰۲۲ هند تجلیل میشود.
در این مراسم هنرمندانی از ایران شرکت کردند و پس از طی مرحله نهایی انتخاب آثار توسط هیأت داوران بینالمللی، «محمد علی ودوود»، هنرمند رشته هنرهای چوبی به عنوان هنرمند سال در حوزه ساخت و تولید صنایعدستی این رویداد انتخاب شد.
مراسم اهدای جایزه این دوره به صورت حضوری در تاریخ ۲۲ اکتبر در دهلی نو، هند برگزار میشود و از همه برندگان دعوت شده تا در این رویداد برای دریافت جایزه و مدرک خود حضور یابند.