روحالله اسپنانی امروز در نشستی خبری با اشاره به افتتاح نیروگاه آریان زنجان در پنجشنبه هفته جاری اظهار کرد: ظرفیت این نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۴۶ مگاوات است که دو واحد گازی به ظرفیت هر کدام ۱۸۳ مگاوات را در دست افتتاح داریم بخش بخار نیز در سالهای آتی با ظرفیت ۱۸۰ مگاوات وارد مدار خواهد شد و در پاسخ به نیاز شمال غرب و با سرمایه گذاری بخش خصوصی اجرایی میشود.
وی با تاکید بر اینکه پروژه با منابع صندوق توسعه ملی تأمین مالی شده است، ادامه داد: به لحاظ فنی این پروژه جزو معدود پروژههایی است که در دو سطح ولتاژی تزریق برق به شبکه را خواهیم داشت.
به گفته مجری طرحهای نیروگاههای خصوصی شرکت مادر تخصصی برق حرارتی، دو خط ۲۳۰ کیلوولت و یک واحد بخار به خط ۴۰۰ وصل میشود و از این طریق در احداث بخش بخار راندمان نیروگاه افزایش مییابد. سوخت اصلی نیروگاه گاز است و سوخت دوم به عنوان مکمل گازوئیل تعریف شده است.
وی افزود: دو مخزن ۲۰ هزار مترمکعبی پیشبینی کردهایم و سرمایه گذاریهای این بخش انجام شده ۱۳۰ میلیون یورو تاکنون برای اجرای این طرح هزینه شده است و ۱۶۰ میلیون دیگر نیز برای راهاندازی بخش بخار در سالهای اخیر هزینه خواهد شد و با انجام این کار ۱۲ تا ۱۴ درصد به راندمان نیروگاه اضافه میشود.
در ادامه این نشست، حسینعلی تقیزاده مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نیرو با بیان اینکه این شرکت فرآیند سرمایه گذاری و احداث نیروگاه را در دست دارد، گفت: شرکت سرمایه گذاری نیرو یک هلدینگ است که در بورس، مسکن، برق، آب و فاضلاب فعالیت دارد اما بیشترین حجم سرمایه گذاری آن در حوزه صنعت برق و نیروگاهی تعریف شده است.
وی با تاکید بر اینکه حدود ۱۴۰۰ مگاوات نیروگاه تحت مالکیت شرکتهای زیرمجموعه داریم، گفت: ۱.۵ درصد ظرفیت نیروگاههای نصب شده مربوط به این بخش است و براساس استراتژی و هدف گذاریهای تعیین شده میبایست تا سقف ۵۰۰۰ مگاوات سرمایه گذاری در نیروگاهها را برعهده بگیریم.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نیرو اضافه کرد: ۴۵۰۰ مگاوات مربوط به نیروگاههای حرارتی، سیکل ترکیبی و گازی میشود و ۵۰۰ مگاوات دیگر را نیروگاههای خورشیدی به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در این زمینه اظهار کرد: از ۴۵۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی، ۱۴۰۰ مگاوات سرمایه گذاری را انجام دادهایم که در واقع ۳۰ درصد از برنامه سرمایه گذاری نیروگاهها پیش رفته است.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نیرو با بیان اینکه دو پروژه فعال ۱۰۰ مگاواتی در کاشمر و ۵۰ مگاواتی بادی در قزوین را در حال اجرا داریم، اظهار کرد: برای پروژه آریان زنجان ۲۳۶ میلیون یورو تسهیلات از صندوق توسعه ملی مصوب شده که باید اخذ کنیم و تاکنون نیز ۱۲۰ میلیون یورو از این مبلغ را اخذ کردهایم و امیدواریم در ادامه با جذب مابقی این مبلغ واحد بخار نیز وارد مدار شود.
به گفته تقیزاده، براساس برآوردهای صورت گرفته در سال ۱۴۰۲ واحد بخار نیروگاه وارد مدار خواهد شد و راندمان از ۳۴ درصد فعلی به ۵۲ درصد ارتقا مییابد.
تقیزاده با اشاره به مشکلات شرکتهای بخش خصوصی فعال در حوزه نیروگاهی گفت: به دلیل اتفاقاتی که برای نرخ ارز رخ داد بسیاری از نیروگاهها برای بازپرداخت وام دچار مشکل شدند، طبق مصوبه دولت قرار بود بانک مرکزی ارز را با نرخ رسمی در اختیار نیروگاهها قرار دهد که تاکنون این مساله اتفاق نیفتاده اما امیدواریم این مشکل حل شود.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نیرو با بیان اینکه پروژهای به نام پارک انرژی با ظرفیت ۱۵۰۰ مگاوات در شهر کاشمر تعریف کردهایم که اگر اجرایی شود میتواند الگوی مناسبی برای سایر سرمایه گذاران باشد، ادامه داد: بخش خصوصی فعال در صنعت برق با مشکلاتی مواجه است که لازم است وزارت نیرو توجه ویژهای به آن داشته باشد.
وی اضافه کرد: تقاضای ما از وزارت نیرو این است که رگولاتوری برق به سرعت تشکیل شود البته این مساله در دستور کار دولت و مجلس شورای اسلامی قرار دارد اما بیش از پنج سال است که به نتیجه نرسیده است.
تقیزاده با بیان اینکه درخواست دیگر ما از وزارت نیرو این است که اجازه صادرات برق به بخش خصوصی داده شود، گفت: با توجه به اینکه برای احداث واحدهای نیروگاهی نیازمند فاینانس خارجی و بانکها هستیم و در شرایط فعلی امکان استفاده از فاینانس خارجی وجود ندارد لازم است که صندوق توسعه ملی توجه بیشتری به این حوزه داشته باشد.
وی یادآور شد: در حال حاضر نیروگاه زنجان ۲۹۰ میلیون یورو سرمایه نیاز دارد که سرمایه گذار باید از بانک و فاینانس خارجی استفاده کند اما در شرایط فعلی امکان استفاده از فاینانس وجود ندارد بنابراین تنها منبع صندوق توسعه است اما افزایش ۱۰ درصدی نرخ ارز که منجر به عدم بازگشت اقساط وامها شده باعث شده صندوق انگیزهای برای ارائه تسهیلات نداشته باشد که دود آن به چشم مردم، وزارت نیرو و صنایع میرود.