به گزارش خبرنگار مهر، وهاب اصل رحیمی روز سهشنبه، سوم آبان ماه، در جلسه پیشگیری از خودکشی آذربایجان شرقی اظهار کرد: امروز اولین ویرایش سند پیشگیری از خودکشی استان عرضه شد اما مواردی نیازمند مداخلات کوتاه مدت یک هفتهای است.
وی ادامه داد: سند ما شش فصل دارد و بر مبنای برنامه سند ملی و کشوری است که حتی کاملتر و عملیاتیتر از سند کشوری است و دبیرخانه پیشگیری از خودکشی و مدیریت عوامل خطر نیز چندین سال است که از طریق استانداری و امور اجتماعی پیگیری کردیم که اکنون ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز دبیر این دبیرخانه بوده و از اقدامات آن طریق معاونت بهداشت پیگیری میشود.
وی افزود: نام این سند پیشگیری از خودکشی و مدیریت عوامل خطر مرتبط با آن است که چاپ شده و بهعنوان سند استانی تصویب میشود چراکه رهبر معظم انقلاب تاکید دارد تا در حوزه سلامت روان جامعه قدمی برداریم و موضوعی اساسی است که در تحکیم بنیان خانواده و رفع موارد تنش آفرین و… تأثیر دارد.
رحیمی خاطرنشان کرد: اهمیت موضوع بسیار بالا است، این سند چندین تفاهم نامه نیز دارد که نمونهی آن مشارکت دستگاههای استان است چراکه خودکشی فرابخشی است و همه باید همکاری کنند.
وی گفت: اولویت سند با کودکان و نوجوانان، زنان خانهدار و در معرض خشونت خانگی، جوانان بهویژه مردان جوان تازه تشکیل دهنده زندگی، زندانیان، افراد بیمار، بیخانمانها، تبعیدشدگان و افراد دارای سابقه خودکشی است.
وی اضافه کرد: هدف ما تسریع شاخصها در پیشگیری از خودکشی از طریق عوامل حفاظتی و کاهش عوامل خطر است، باورهای غلطی در خصوص خودکشی وجود دارد که نباید در خصوص آن سخن گفت و این مورد اساسی است که سازمان بهداشت جهانی تحمیل کرده تا سخن نگوییم اما درست نیست.
وی یادآور شد: خودکشی معضل جهانی است که در کشور ما هم به وضعیت ملی میرسد، در گذشته آمار خودکشیکنندگان کشور پنج در صد هزار نفر بود که اکنون ده در صد هزار است یعنی با افزایش خودکشی مواجه بودهایم درحالیکه در اروپا و جنوب شرق آسیا حالت کاهشی داشته است.
مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه به ازای هر خودکشی ۲۵ نفر در جامعه درگیر میشوند، گفت: در آذربایجان شرقی نیز این آمار حالت افزایشی داشته و خودکشی منجر به فوت ما نیز بالا بوده است، اسکو و تبریز بالاترین آمار خودکشیکنندگان را داشته و خودکشی منجر به فوت نیز در بناب بالا بوده است که افزایش خودکشی در آذربایجان شرقی نگران کننده است.
وی متذکر شد: خودکشی موضوعی زیستی، اجتماعی و روانی است و باید کاملاً بررسی شود چراکه عوامل بیولوژیکی، محیطی و وقایع در بروز آن تأثیرگذار است و سازمان بهزیستی، دانشگاهها، معاونت بهداشت و آموزش و پرورش بزرگترین نقش را در پیشگیری آن دارند.
سند پیشگیری از خودکشی آذربایجان شرقی کاملتر از سند ملی
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز گفت: یکی از عوارض تکنولوژی استرس است که در جوامع شهرنشینی افزایش یافته و سبب افزایش مشکلات اجتماعی شده است که نیاز به مشارکت همگانی دارد.
حسین حقائی افزود: یکی از مشکلات اجتماعی خودکشی است که در کشور ما تعداد آن افزایش یافته است و برنامه کشوری پیشگیری از خودکشی برای آن تهیه شده است که در این راستا در استان ما نیز برای این مدیریت مشکل، برش استانی تهیه شده و چندین جلسات هماهنگی و همفکری تدوین شد تا سند پیشگیری از خودکشی استان تدوین شود.
وی ادامه داد: جلسات و کارگاههای تربیت مربی برای شناسایی و مداخله در افکار خودکشی برگزار و جلسات آشنایی با افکار خودکشی نیز انجام شد و برش استانی سند در حال نهایی شدن است که سند استانی نهایی و ثمرات اجرایی آن را تا سال ۱۴۰۴ میبینیم اما دستگاههای مختلف باید به وظایف خود عمل کنند تا با پایشهای حین اجرا، این برنامهها مثمر ثمر باشد.
وی خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه آمار خودکشی در جمعیت جوان ما بالا است، نیاز است در سریعترین زمان ممکن این برنامه نوشته شود و در برنامه عملیاتی مداخلات لازم انجام و جلوی این معضل گرفته شود.
مدیر سازمان نظام پزشکی تبریز نیز اضافه کرد: خودکشی بهعنوان یک دغدغه همواره بوده و باید باشد که زمانی میتوانیم در برنامهریزیها مؤثر باشیم که مدیر ارشد تمام سیستمها ما را همراهی کنند.
علیاکبر طاهراقدم گفت: دانش آموزان در مدارس صرفاً آموزش میبینند و پرورش ندارند و بعد کنکور مشکل ایجاد میشود و افکار خودکشی در آنها افزایش مییابد البته خانواده هم بی تأثیر نیست.
وی افزود: افراد مختلف علل مختلفی دارند و اگر بتوانیم این درصد را ثابت نگه داریم تأثیر مثبتی داشتهایم.
وی ادامه داد: جمعیت پیر جامعه ۱۰ الی ۱۲ درصد است و در آینده هم افزایش مییابد و افکار خودکشی بر آنها حاکم میشود؛ اگر میخواهیم کار مؤثری انجام دهیم، همه باید همکاری کنند چراکه احتمال دارد این معضل برای خود ما هم ایجاد شود.
رئیس انجمن روانپزشکان آذربایجان شرقی نیز گفت: خودکشی موضوعی قدیمی است که در بعضی دوران افزایش بسیاری پیدا میکند و آمار واقعی آن بسیار بالاتر چیزی است که اعلام میشود چراکه اکثر فوتیها را به شکل خودکشی ثبت نمیکنند و در تمام اقشار وجود دارد؛ صرف ثروتمند، فقیر، بزهکار و … بودن تأثیری ندارد اما برخی بیشتر در معرض خطر هستند.
علی فخاری افزود: با همکاری تمامی سازمانها و نظارت و همکاری استانداری آذربایجان شرقی برنامههایی را پیشگیری از خودکشی داریم که برنامههای اجتماعی بسیار مهم هستند و پزشکان و معاونت درمان باید آن را مهار کنند برای مثال افسردگی را درمان کنند چراکه یکی از دلایل اصلی خودکشی است.
علیاکبر رادپور، رئیس گروه امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان شرقی نیز طی سخنانی بیان کرد: در آموزههای دینی در خصوص خودکشی بسیار گفته شده است و اسلام بسیار نهی کرده است و اقدامات مهمی باید در این زمینه انجام شود.