به گزارش خبرنگار مهر، محمد جعفر محبی صبح چهارشنبه با اشاره به کاهش آمار مبتلایان به بیماری سل در شهرستان جهرم گفت: سل یک بیماری عفونی بالقوه جدی است که عمدتاً ریهها را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری از طریق قطرات کوچک از طریق سرفه و عطسه در هوا منتشر میشوند و از فردی به فرد دیگر سرایت میکند.
وی با بیان اینکه اقدامات پیشگیرانه مهمترین راه برای عدم ابتلاء به بیماری سل است گفت: در شش ماه گذشته سال جاری ۲ نفر در شهرستان مبتلا به بیماری سل شدهاند که در مقایسه با شش ماه اول سال ۱۴۰۰ که ۴ مبتلا وجود داشته، آمار روند کاهشی داشته است.
محبی عنوان کرد: از ۴ بیمار مبتلا به بیماری سل فعال در شش ماه اول سال ۱۴۰۰، ۳ نفر خانم ایرانی و یک آقا ایرانی بوده و در شش ماه دوم سال ۱۴۰۰ هم نیز ۴ نفر آقا از اتباع افاغنه بوده است. تمام تلاشمان این است که با بیمار یابی فعال بتوانیم آمار مبتلایان به این بیماری در ماههای پیش رو سال جاری نیز به حداقل برسانیم.
وی افزود: بیمار یابی سل فعال یکی از مهمترین اقدامات در جهت پیشگیری از این بیماری است که در حال حاضر پزشکان و مراقبین سلامت حساستر از قبل آن را انجام میدهند. همین طور فراهم نمودن امکانات نمونه گیری در مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی و بیمارستانها و درمان رایگان با نظارت بهورزان و مراقبین سلامت از اقداماتی است که جهت پیشگیری و درمان این بیماری صورت میگیرد.
محبی خاطرنشان کرد: بررسی سل فعال و شناسایی سل نهفته و درمان آن در گروههای پر خطر و بررسی اطرافیان فرد بیمار از دیگر اقدامات مهمی است که توسط کارشناسان واحد بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی انجام میشود.
محبی با اشاره به سل نهفته گفت: افراد با سل نهفته به هیچ عنوان احساس بیماری نمیکنند و هیچیک ازعلایم بیماری سل را ندارند. بدن این افراد دارای باکتری سل است اما این افراد مبتلا به بیماری سل نیستند. تنها علامت ابتلاء به سل جواب مثبت به تست پوستی سل و آزمایش خون این بیماری است. فرد دارای سل نهفته مبتلا به این بیماری نیست و قابلیت انتقال این بیماری را ندارد.
به گفته وی به طور متوسط ۵۰٪ از افرادی که دارای سل نهفته هستند، در یک تا دو سال اول پس از ابتلاء در صورت عدم درمان، مبتلا به بیماری سل فعال میشوند. در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به خصوص افراد مبتلا به ویروس HIV احتمال ابتلاء به این بیماری نسبت به افراد با سیستم ایمنی نرمال بسیار بالاتر است.
محمد علی راستگو فرد کارشناس واحد بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم در تعریف سل فعال گفت: در بعضی افراد، باکتری سل، سیستم ایمنی را شکست داده، تکثیر کرده و از سل نهفته به بیماری سل تبدیل میشود. برخی افراد بلافاصله پس از ابتلاء، مستقیماً مبتلا به بیماری سل میشوند. برخی دیگر اما مدتها پس از ابتلاء، در اثر ضعیف شدن سیستم ایمنی به این بیماری مبتلا میشوند.
به گفته وی کاهش وزن ناگهانی و بی دلیل، کم اشتهایی و یا بی اشتهایی، عرق کردن به هنگام خواب، تب و لرز و احساس خستگی شدید از علائم سل فعال است.
راستگو با اشاره به علائم سل ریوی گفت: سرفه کردن برای مدت بیش از سه هفته، سرفههای خونی، درد قفسهی سینه از علائم سل ریوی است.
به گفته وی افرادی که بیماری سل فعال دارند قابلیت انتقال این بیماری را دارند. سل از طریق میکروبی بنام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس فرد را مبتلا میکند. این بیماری از طریق هوا به سایر افراد منتقل میشود. هنگامی که فرد مبتلا به بیماری سل ریوی عطسه یا سرفه کند، قطرههای خیلی کوچک که حاوی میکروب سل است در هوا پخش میشود و اگر شخص دیگری همان هوای حاوی میکروب را تنفس کند ممکن است به بیماری سل مبتلا شود.
راستگو ادامه داد: بیماری سل در تماس طولانی و نزدیک منتقل میشود. افرادی که هر روز با بیمار مبتلا به سل در تماس هستند مانند افراد خانواده، دوستان و همکاران در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
به گفته این کارشناس مبارزه با بیماریهای واگیر، بیماری سل از طریق دست دادن، استفاده از دستشویی و یا قاشق و ظرف مشترک پخش نمیشود اما رعایت سلامت جنسی و روانی و موارد بهداشتی از جمله مسائلی است که برای جلوگیری از ابتلاء به سل باید به آن توجه کرد.