خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: پنجمین انتخابات در چهارسال گذشته در سرزمین های اشغالی انجام شد. پیش از انتخابات پیش بینی می شد که هیچ کدام از بلوک های حامی نتانیاهو و لاپید کار ساده ای برای تشکیل کابینه و کسب اکثریت کرسی ها ( ۶۱ از ۱۲۰) را نخواهند داشت. اما نتایج اولیه نشان می دهد که نتانیاهو فرصتی استثنایی و غافلگیر کننده برای تشکیل دولت پیدا کرده است. دلیل افزایش آمار نتانیاهو و بلوک او نخست به حد نصاب نرسیدن حزب چپ گرای مرتص و دیگری حزب عربی بلد بوده است.
اما اصلی ترین دلیل و شاید بتوان گفت مهم ترین اتفاق این انتخابات، قدرت یابی بیش از پیش راست گرایان و تندروهای مذهبی در انتخابات بود.
بن غفیر(بن گویر)، سوژه یک انتخابات کنست
در روزهای پایانی انتخابات، بن غفیر نماینده تندرو، نژادپرست، ضد اعراب و فلسطینی ها که به مواضع تند و اقدامات خشن مشهور است، شخصیت نخست فضای انتخاباتی بود. آرای بالای حزب او ( حدود ۱۳ رای) شوکه کننده بود. البته آرای او نشان از ادامه مسیر تندروتر شدن جامعه اسرائیلی در سال های اخیر است که نمونه های آن به سرعت در حال نمایان شدن است.
هم چنین حزب تندروی مذهبی شاص هم که در دهه های گذشته طیف حریدی ها را نمایندگی می کرد توانست به ۱۲ کرسی برسد که این رقم بالاترین تعداد کرسی های حزب شاص در کنست در طول ۲۳ سال اخیر است.
آخرین جنحال بن غفیر دقیقا یک روز پیش از انتخابات بود، کاری که موجب شد به ترند یک شبکه های اجتماعی رژیم صهیونیستی تبدیل شود. اول سخنان او در خصوص اینکه گفته بود باید مسئولیت سازمان امنیت داخلی این رژیم ، شاباک به او سپرده شود و دیگری هم ادعای تیر اندازی به سوی خانه اش از سوی یک فلسطینی.
ادعاهایی که خیلی واکنش برانگیز شد و حتی بنی گانتز وزیر جنگ لاپید در واکنش به درخواست ایتمار بن غفیر برای سپرده شدن شاباک به او گفت: بن غفیر هیچ تخصصی به جز هفت تیر کشی آن هم در میان محافظانش و در حالی که در پشت کامیون پنهان شده است، ندارد.
اشاره گانتز به ویدئویی منتشر شده از ایتمار بن غفیر است که او را ماه گذشته در حال هفتتیر کشی در محله شیخ جراح قدس اشغالی نشان می دهد. بن غفیر در حالی که هفت تیر به دست دارد و در پشت یک کامیون مخفی شده است، از نظامیان اسرائیلی میخواهد به سوی جوانان فلسطینی که به طرف او سنگ پرتاب کرده بودند، تیراندازی کنند.
هم چنین گانتز گفت: در این عملیات هیچ کسی به خانه ایتمار بن غفیر تیراندازی نکرد و او ابداً هدف این حمله نبود. ادعاهای بن غفیر در این خصوص سو استفاده سیاسی مضحک از این حمله بود.
بن غفیر، نژاد پرست و ضد اعراب
ویژگی اصلی بن غفیر، نژاد پرستی او و عدم پذیرش اعراب اسرائیلی است. بن غفیر، که رهبر حزب «صهیونیسم دینی» هم هست در کلیپی گفته بود: «شهروندی عرب سوار هواپیمایی غیر نظامی و خالی از مسافر شده و در ردیف جلو روی صندلی مینشیند و در حالی که لبخندی همراه با تمسخر بر لب دارد، میگوید: این صندلیها برای نمایندگان عرب در کنست برای سفر به اروپا رزور شده است.» این پیام بن غفیر در چارچوب تبلیغ و ترویج تصویب قوانین برای اخراج فلسطینیها از اراضی اشغالی مطرح میشود و وی متعهد شده در صورت پیروزی در انتخابات و شرکت در دولت آتی، این قوانین را تصویب خواهد کرد.
اقدامات بن غفیر در رمضان امسال و ورودش به مسجدالاقصی در کنار دیگر اقداماتش در دو سال اخیر در شیخ جراح با هدف مصادره خانه ها موجب شده او به یک چهره محبوب تندروها و منفور صهیونیست ها تبدیل شود.
روزنامه یدیعوت آحارونوت در خرداد ماه امسال( پس از ورود به مسجدالاقصی) نوشت که که تیمی قصد ترور بن غفیر، ساخت نارنجکهای دستساز، ربودن نظامیان اسرائیلی و حمله پهپادی به متروی قدس را داشته است.
او هم چنین طرفدار ترور فلسطینی ها بدون هیچ شرط و شروطی است. او گفته بود: «دولت باید به ارتش آزادی کامل بدهد تا در مقابل هر راکتی که به سمت شهرکهای اطراف نوار غزه شلیک میشود، پنجاه فلسطینی کشته شود .اسرائیلیها در شهرکهای مجاور غزه در ترس زندگی میکنند و دولت آنها را نمیبیند... آنها اسرائیلیهای درجه دوم هستند که زندگی خود را پس از یک شوک، دوباره احیا میکنند.» رای بالا به چنین تفکری، کاملا نشان دهنده سوق جامعه صهیونیستی به سوی افراط گرایی است.
نگرانی چپ ها از سیطره راست افراطی
همانگونه که پیش تر هم گفته شد، جریان موسوم به چپ در رژیم صهیونیستی، سال هاست که قدرت را به راست گرایان واگذار کرده است و دیگر جایگاه دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی را ندارد. اما آنچه در بین تحلیل گران صهیونیست موجب نگرانی شده، ظهور تندروهایی مانند بن غفیر است.
پیش از انتخابات دان حالوتس رئیس اسبق ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در این خصوص گفته : «زمانی که بن غفیر برای اجرای افکار خود اقدام نماید شاهد آغاز جنگ داخلی خواهیم بود. اگر بن غفیر بخواهد افکار وحشتناک خود را اجرایی کند جنگ داخلی آغاز خواهد شد، هرگز از حقوق اساسی خود عقب نشینی نمیکنیم، این مرد از خدمت نظامی فرار کرده و تخلفات زیادی در پرونده خود دارد و نمیدانم چگونه توانسته مجوز حمل سلاح دریافت کند. این همان کسی است که در ۱۸ سالگی لباس باروخ گلدشتاین را بر تن کرد، البته بعدها اعلام کرد این اتفاق به ۱۸ سالگی وی مربوط میشده و هم اکنون تغییر کرده است اما باید بدانیم او تغییری نکرده و هرگز تغییر نخواهد کرد، آنچه میبینیم همانی که به آن مواجه خواهیم شد.»
چپ صهیونیست، حاشیه تر از همیشه
شاید بتوان اصلی ترین اتفاق را به حاشیه رفتن جریان چپ در اسرائیل در انتخابات سال ۲۰۲۰ در توافق گانتز با نتانیاهو برای دولت وحدت ملی دانست. در برخی مفاد توافق آمده بود دو طرف توافق کردند که الحاق بخشهایی از کرانه باختری به اراضی تحت سیطره رژیم صهیونیستی را از ابتدای ماه جولای آینده به مرحله اجرا بگذارند و قانون جنجالی «کشور یهود» نیز اصلاح نخواهد شد. پذیرش الحاق کرانه باختری و قانون جنجالی دولت-ملت یهود یک پیروزی تمام عیار از سوی جریان راست رژیم صهیونیستی در مقابل مخالفان داخلی و بیرونیاش بود. این قانون در رای گیری نهایی در ۱۹ جولای ۲۰۱۸ (۲۸ تیر ۱۳۹۷) با ۶۲ موافق، ۵۵ مخالف و ۲ رای ممتنع از سوی ۱۲۰ نماینده کنست رژیم همراه بود. آرای نه چندان قاطع در تصویب این لایحه نشان دهنده عدم یکپارچگی صهیونیستها در تصویب قانون «ملت- دولت یهود» است. اما حال گانتز به رهبری جریان چپ از یکی از اصلیترین مواضعشان عقبنشینی کردند. بر اساس این قانون «اسرائیل» یک سرزمین برای «قوم یهود» حق طبیعی، فرهنگی، دینی و تاریخی معرفی میشود. تاکید بر قوم یهود به جای آیین یهود، نژادپرستانه بودن این قانون را کاملاً عیان میکند. تاکید بر قوم یهود، یهودی دانستن قدس شریف، حذف زبان عربی و اعراب و رد تلویحی حق بازگشت آوارگان از دیگر مفاد جنجالی آن قانون بود که چپهای اسرائیل با آن مخالف و همواره بر «اسرائیل دموکراتیک» به جای «اسرائیل یهودی» تاکید داشتهاند.
جمع بندی
یکی از مصداق های راست گرا شدن صهیونیست ها را در نظرسنجی موسسه دموکراسی اسرائیل می توان یافت. براساس آن ۶۸ درصد حریدی ها وضعیت رژیم را خوب یا عالی می دانند، در حالی که این احساس در میان سکولارها تنها ۲۷ درصد و سنتی های غیرمذهبی تنها ۳۳ درصد است. اختلاف فاحش برداشت از وضعیت کنونی محل زندگی شان می تواند نشان دهنده وجود شکاف اجتماعی در اجتماع های گوناگون اسرائیل باشد.
ضمن آنکه آمارهای بالا به خوبی نشان می دهد که در واقعیت یا ذهنیت جامعه صهیونیستی، این رژیم و ساختار حاکمیتی اش در حال حرکت به سمت راست گرایی است. امری که در دهه اخیر قابل مشاهده است. افول احزاب چپ مثل کارگر در انتخابات، کنترل قدرت در چند سال متمادی در دست احزاب راست، تصویب قانون دولت-ملت یهود با مولفه های راست گرایی و نژادپرستانه و… بخشی از این اتفاق است.
*محسن فائضی، کارشناس مسائل اسرائیل