محقق حوزه رفاه و سلامت اجتماعی، با اشاره به تبعات اجتماعی و اقتصادی بحران کووید ۱۹، گفت: باید پیگیر پیاده سازی سیستم تأمین اجتماعی چند لایه در کشور باشیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، فرهاد نصرتی نژاد، در دومین کنگره ملی رصد اجتماعی کووید ۱۹، با استناد به پژوهش‌های مختلفی که در دنیا انجام شده، ابتدا به ویژگی‌های دولت رفاه پرداخت و با معرفی کشورهای موفق در مواجهه با پیامدهای اجتماعی کووید ۱۹ به خصوص نابرابری‌ها، از راهکارهایی که می‌توانند به موفقیت کشورمان در مواجهه با این پیامدها کمک کنند، گفت.

وی با اشاره به اینکه پیامدهای کووید ۱۹، بسیار گسترده است و مهم‌ترین آنها پیامدهای اقتصادی است که خودش را در نابرابری‌های اقتصادی نشان داده است، گفت: مطالعات نشان داده که پس از پاندمی کووید، پنج ثروتمند اول آمریکا بیش از ۸۵ درصد ثروتشان افزایش پیدا کرده و این در حالی است که ۱۲۰ میلیون نفر در دنیا دچار فقر شدید هستند.

نصرتی نژاد بر اساس نتایج تحقیقی نیز اظهار داشت: این مطالعه نشان می‌دهد که کشورهایی مثل امارات متحده عربی، کره جنوبی، ایرلند، نروژ، عربستان سعودی، دانمارک، کانادا، هلند و استرالیا، کشورهایی بودند که توانستند حمایت‌های اقتصادی از جامعه خودشان داشته باشند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: مطالعه دیگری نیز نشان می‌دهد، کشورهایی که سیستم رفاهی سوسیال دمکراتیک دارند، کشورهای موفق تری بودند، یعنی توانستند ۱۰۰ درصد جامعه را مورد حمایت قرار بدهند و ۵۰ درصد آنچه را که از دست دادند را به آنان بدهند. این درصد در کشورهای لیبرال، ۳۶ درصد بوده است.

نصرتی نژاد بر اساس مطالعه دیگری، گفت: عموم کشورهای توسعه یافته، مجبور شدند بیش از آنچه که همه ساله هزینه می‌کردند، هزینه کنند. در واقع، در این مطالعه مشخص شده که کشورهای اسکاندیناوی مجبور شدند که ۲.۹ درصد اضافه بر آنچه که هزینه می‌کردند، هزینه کنند و در کشورهای لیبرال، این رقم به ۱۰ درصد می‌رسد.

این محقق حوزه رفاه و سلامت اجتماعی تصریح کرد: آمارها نشان می‌دهد، این کشورها، کشورهای قدرتمند به لحاظ اقتصادی هستند و یا از درجه رفاهی بالایی برخوردارند و نتیجه می‌گیریم، آنچه که باعث شده این کشورها بتوانند از مردم خودشان در مواجهه با پیامدهای اجتماعی کووید، حمایت کنند، یا دولت‌های رفاهی قدرتمندی بودند و یا توان اقتصادی بالایی داشتند. کشورهایی مانند امارات یا عربستان ممکن است که سیستم رفاهی آن چنانی نداشته باشند، اما کشورهایی با درآمد و توان اقتصادی بالایی هستند که توانستند این شرایط را مدیریت کنند.

نصرتی نژاد خاطرنشان کرد: اگر نقش دولت رفاه برای حمایت از جامعه در مواجهه با پیامدهای پاندمی هایی مانند کووید، مهم است. پاندمی ها چون گسترش جهانی پیدا می‌کنند، دارای ویژگی خاصی هستند و با مقوله‌ای به عنوان کمیابی رو به رو می‌شوند که در مواجهه با آن، بدون توان دولت رفاهی نمی‌توانند نتیجه بگیرند.

این متخصص حوزه رفاه و سلامت اجتماعی، در بیان راهکارهایی که می‌توان در مواجهه با پیامدهای بحران‌هایی مانند کووید پیشنهاد داد، اظهار داشت: در درجه اول، باید سیستم رفاهی کارآمد داشته باشیم و خوشبختانه مباحث قانونی این سیستم رفاهی در قانون پنجم توسعه کشور و بعد از آن، دیده شده است که همان سیستم تأمین اجتماعی چند لایه است، اما هنوز نتوانستیم این سیستم را در کشور پیاده کنیم.

نصرتی نژاد افزود: بنابر این باید پیگیر پیاده سازی سیستم تأمین اجتماعی چند لایه در کشور باشیم و همچنین در گام بعد، تقویت نظام سلامت که توسط دولت اداره می‌شود و یا نظام سلامت که از سوی دولت، مورد حمایت مالی قرار می‌گیرد.