به گزارش خبرنگار مهر، تورج فرهادی در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: منطقه ۱۹ در جنوب غرب تهران واقع شده و از مناطق لبهای محسوب میشود. ناحیه سه این منطقه که در گذشته معروف به خلازیر بوده و بخش عمدهای از آن در حریم بوده در سال ۸۶ از حریم وارد محدوده شده است.
شهردار منطقه ۱۹ خاطرنشان کرد: ناحیه سه بیشتر شامل اراضی زراعی بوده و تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که در چه مقطعی چه اتفاقاتی در چهار دهه اخیر در این ناحیه رخ داده است.
وی با اشاره به نقش پشتیبانی منطقه ۱۹ در طرح جامع اظهار کرد: با توجه به لبهای بودن این منطقه ماهیتاً مهاجرپذیر است و ناحیه سه با توجه به اینکه از حریم وارد محدوده شده اغلب لکه سفید بوده و بخش عظیمی از آن موقوفه است که شامل سه موقوفه است که شامل ۶۰۰ هکتار میشود و مابقی دارای مالکیتهای خصوصی دارند.
فرهادی بیان کرد: با توجه به ورود اراضی زراعی به محدوده شهر ارزش افزوده ویژه ای ایجاد شد و در معرض تغییر کاربری و سوءاستفاده قرار گرفت و اراضی را بدون اذن موقوفه و مدیریت شهری تفکیک کردند و با قولنامه به مردم فروختند و بر همین اساس موقوفه و مدیریت شهری قائل به همکاری با این افراد نبودند.
شهردار منطقه ۱۹ بیان کرد: متأسفانه گاهاً دیده میشود که ساختمانی که به خلاف ساخته میشود دارای آب، گاز و برق است و در کنار این موارد عدهای سودجو تلاش کردند مردم را در مقابل حاکمیت، مدیریت شهری و موقوفه قرار دهند.
وی در ادامه اذعان کرد: ساخت و سازها توسط تیمهایی حمایت و پشتیبانی میشود که دارای زر و زور هستند تا از حقوق عمومی به نفع خود مصادره کنند.
فرهادی ادامه داد: تصمیم بر این شد که با این رویه غلط برخورد شود؛ بخش اعظمی از این اراضی دارای طرح شدند و دارای کاربری شدند و افراد حقیقی و حقوقی میتوانند مجوزات لازم را بگیرند؛ البته این موضوع مشروط به احراز مالکیت نسبت به اراضی است.
شهردار منطقه ۱۹ در ادامه افزود: اگر مالکیت و مجوزهای موقوفه آماده باشد و پهنه و کاربری رعایت شده باشد، اشخاص به راحتی میتوانند پروانه بگیرند و بر اساس پروانه خود بسازند.
وی عنوان کرد: املاک مسکونی که به صورت غیرمجاز، غیرپایدار و غیرمستحکم ساخته شده باید از طریق کمیسیون ماده ۱۰۰ پیگیری شود
فرهادی اذعان کرد: در حدود ۴۰ هکتار از پارک ۱۸۰ هکتاری ایرانیان دیوارکشی صورت گرفته و به نفع خود مصادره کرده بودند که طی سه مرحله پاکسازی صورت گرفت؛ اما بخش اعظمی از واحدهای تجاری که به صورت غیرمجاز تفکیک شدند، قاعدتاً با آنها برخورد خواهد شد.
شهردار منطقه ۱۹ تاکید کرد: هیچ گونه مماشاتی با زمینخواران صورت نخواهد گرفت و هیچ کس حق ندارد فضاهای عمومی را تبدیل به محیطی برای ساخت و ساز غیرمجاز کند؛ چرا که این موضوع باعث ایجاد هرج و مرج میشود.
وی گفت: شهر تهران بهعنوان پایتخت و به عنوان جایی که همه ایرانیان در آن حق دارند، قاعدتاً در معرض این موضوعات ایت و شرایط خاص اقتصادی و اجتماعی این مسائل را رقم میزند؛ اما مردم عادی چنین اقداماتی را انجام نمیدهند و همواره پای ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی بودهاند و کوتاهی نکردهاند.
فرهادی با اشاره به سواستفاده زمینخواران از فضای اغتشاشات اخیر اظهار کرد: من و همکارانم با توجه به وظایف خود موضوع را مورد پیگیری قرار دادیم و از طریق شورای تأمین پیگیریها بهعمل آمد و بار دیگر مسائل ناحیه سه مرور شد و تصمیمات جدی اتخاذ شد.
شهردار منطقه ۱۹ بیان کرد: برنامه کلی و کلان، برخورد قاطع با ساخت و سازهای غیرمجاز در ناحیه سه است و شرایط به نحوی ریلگذاری خواهد شد که به کسانی که میخواهند در چارچوب قانون فعالیت کنند، کمک شود.
شهردار منطقه ۱۹ در ادامه و در پاسخ به سوالی گفت: نواحی یک و دو دارای طرح هستند و مشکلی نداریم؛ اما در ناحیه سه چون اراضی رها و فاقد کاربری بودند، بهصورت فضاهای بیدفاع شهری بودند. وی اظهار کرد: اخیراً توسط معاونت شهرسازی طرحی تهیه شده که حدود ۵۵۰ هکتار از اراضی این ناحیه را تعیین تکلیف میکند.
فرهادی عنوان کرد: در حال حاضر این اراضی تقریباً لکهگذاری شده و اغلب لکههای بزرگ بهصورت ۴۰ درصد مالک و ۶۰ درصد برای شهر تعیین تکلیف شده است. شهردار منطقه ۱۹ با اشاره به روند شکلگیری ناحیه سه این منطقه از سال ۱۳۴۴ تا به امروز اظهار کرد: ۷۶۰ هکتار اراضی زراعی در ناحیه سه بوده اما الان به نظر میرسد که دیگر زمین کشاورزی در این محدوده نیست. وی در ادامه عنوان کرد: کل جمعیت ساکن در منطقه ۱۹ در حدود ۲۵۰ هزار نفر ایت و سقف جمعیتی آن در حدود ۳۵۰ هزار نفر است که قابلیت ارتقا تا ۴۰۰ هزار نفر را دارد.
فرهادی خاطرنشان کرد: منطقه ۱۹ طبق رسالتی که در طرح جامع برای آن ترسیم شده جلو رفته اما مدیریت شهری جای مانده و این جاماندگی ایجاد مشکل کرده است. شهردار منطقه ۱۹ عنوان کرد: بخش اعظمی از این محدوده شکل سکونت در طرحهای آتی گرفته است و خود طرح تفصیلی که در کمیسیون ماده ۵ به تصویب رسیده موضوع را تعیین تکلیف کرده و کار را راحت کرده است.
وی عنوان کرد: یکی از محلات الگو در این منطقه پیشبینی شده و طرح خوبی برای آن ترسیم شده است. فرهادی اذعان کرد: قرار است با الگویی شبیه به الگوی اکباتان اما با بهروزرسانیهای لازم انجام گیرد. شهردار منطقه ۱۹ تصریح کرد: اجرا و امکانات و ادوات با ماست و شرایط تأمین امنیت فضا و میدان با فراجا است و این عزیزان با توجه به شرایط خاص درگیریهای بیشتری دارند و با توجه به اولویتهای خاص هنوز به آن نقطه نرسیدند که بتوانیم تمامی ساخت و سازهای غیرمجاز را در یک مرحله تخریب کنیم.
وی با اشاره به زد و خوردهایی که در جریان تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز صورت میگیرد، بیان کرد: روز گذشته متأسفانه یکی از عزیزان فراجا که در کنار من ایستاده بود، اسلحه روی پایش قرار داشت و شلیک شد و ناحیه شهرداری را نیز مورد تعرض قرار دادند. فرهادی گفت: چند نفر از سرکردههای این مسائل در دو سه مرحله دستگیر شدند و تصور میشود در امتداد این اتفاق چند نفر دیگر نیز بازداشت خواهند شد و چند نفر از نیروهای شهرداری نیز جا به جا شدند و به هیأت تخلفات معرفی شدند که از بیان جزئیات معذورم.
شهردار منطقه ۱۹ عنوان کرد: حتی یک شب که پلیس را هماهنگ کردیم، از ساعت ۴ تا ۶ صبح با بخش اعظمی از تخلفات برخورد شد و پلیس تشخیص داد که باید کار متوقف شود و بر همین اساس تلاش ما برای هماهنگی حداکثری است.
وی در ادامه با بیان اینکه حدوده ناحیه سه شهرداری منطقه ۱۹ جز نقاط قرمز کشور محسوب میشود، گفت: بسیاری از همکاران زمانی که نام ناحیه سه میآید، نمیپذیرند و میروند و بر همین اساس کسانی که در این ناحیه مسئولیت میپذیرند به نوعی ایثار میکنند. فرهادی تاکید کرد: شرایط این ناحیه خاص است اما این گونه نیست که قابل مدیریت نباشد. صف مردم از صرف این اشخاص سودجو، فرصتطلب و زمینخوار جداست.
شهردار منطقه ۱۹ در ادامه اذعان کرد: لکههایی که مربوط به نهضت ملی مسکن است ارتباطی با این تخلفات ندارد. در حال حاضر دو لکه را بانک ایران زمین در حال اخذ پروانه است و دو پروژه را نیز خود شهرداری جلو میبرد. وی در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که علت عدم جلوگیری از بروز ساخت و سازهای غیرمجاز در ابتدای امر چیست، گفت: تجربه نشان داده که هر زمان مدیریت شهری و حاکمیت بهدلایل گوناگون از فضای کار خود غفلت کرده، فوراً برخی از اشخاص سودجو اقدامات غیرقانونی را رقم میزنند.
فرهادی اظهار کرد: متأسفانه در شرایط بحران و در زمان اغتشاشات، از این فضا سواستفاده میشود. بهطور مثال؛ در خصوص ساخت و سازهای غیرمجاز در ناحیه سه زمانی که پلیس بهدلیل حجم کار خود نتوانست وارد شود و شهرداری نیز نتوانست مقاومت کند، اشخاص سودجو سرعت بیشتری به کار خود دادند. شهردار منطقه ۱۹ عنوان کرد: ما ۳۰ نفر نیرو در ناحیه سه داریم اما با ۳۰ شهربان در این حجم نمیتوان برخورد کرد؛ این در حالی است که ناحیه یک و دو هر یک دارای ۱۰ شهربان هستند. ساخت و سازهای غیرمجاز در ناحیه سه حتی بیش از حریم است.