تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۸۲ - ۰۸:۵۲

خبرگزاري "مهر": امروز يكشنبه دوازدهم بهمن ماه سال 1382 هجري شمسي مقارن است با نهم ذي حجه الحرام سال 1424 هجري قمري و برابر است با اول فوريه سال 2004 ميلادي

روز عرفه :

نهم ذي حجه الحرام به روز عرفه مشهور است . در اين روز امام حسين ع با حضور در صحراي عرفات دعاي مشهور عرفه را زمرمه كردند  . اين روز به عنوان يكي از روز هاي بزرگ مذهبي در ميان آيين هاي ديني مسلمانان  گرامي داشته مي شود .
روز عرفه، روز شناخت است . عرفه  روزى است كه خداى سبحان بندگان خود را به عبادت ‏و اطاعت‏خويش فرا مى‏خواند و خوان كرم و احسان و لطف خود را براى آنان مى‏گسترد ودرهاى مغفرت و بخشش و رحمتش را بر روى آنان مى‏گشايد.در اين روز حجاج بيت الله الحرام با وقوف در صحراي عرفات با خداي خويش به مناجات مي پردازند و همچنين دعاي عرفه امام حسين ع را قرائت مي كنند .
 شيخ عباس قمي در مفاتيح الجنان در باره   زيارت امام حسين عليه السلام در روز عرفه  اين گونه آورده است :  بدانكه آنچه از اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام در باب زيارت عرفه رسيده از كثرت اخبار و بسيارى فضيلت و ثواب زياده از آنست كه احصا شود و ما به جهت تشويق زائرين به ذكر چند حديث اكتفا مى نماييم بسند معتبر از بشير دَهان منقول است كه گفت عرض كردم به خدمت حضرت صادق عليه السلام كه گاه هست حج از من فوت مى شود و روز عرفه را نزد قبر امام حسين عليه السلام مى گذرانم فرمود كه نيك مى كنى اى بشير هر مؤ منى كه به زيارت قبر امام حسين عليه السلام برود با شناسايى حق آن حضرت در غير روز عيد نوشته شود براى او ثواب بيست حج و بيست عمره مبروره مقبوله و بيست جهاد با پيغمبر مرسل يا امام عادل و هركه زيارت كند آن حضرت را در روز عيد بنويسد حق تعالى براى او ثواب صد حج و صد عمره و صد جهاد با پيغمبر مرسل يا امام عادل و هركه زيارت كند آن حضرت را در روز عرفه با معرفت حق آن حضرت نوشته شود براى او ثواب هزار حج و هزار عمره پسنديده مقبوله و هزار جهاد با پيغمبر مرسل يا امام عادل گفتم كجا حاصل مى شود براى من ثواب موقف عرفات پس آن حضرت نظر كرد بسوى من  و فرمود كه اى بشير هرگاه مؤ منى برود به زيارت قبر امام حسين عليه السلام در روز عرفه و غسل كند در نهر فرات پس متوجه شود بسوى قبر آن حضرت بنويسد حق تعالى از براى او بهر گامى كه برمى دارد حجى كه با همه مناسك به عمل آورده باشد. 
خدايا، چگونه مرا به خود وا مي گذاري ، در حاليكه تو خود عهده دار امور من هستي .
خدايا ، چگونه كسي بر من ظلم تواند كرد ، در حاليكه تو ناصر و ياور من هستي.
خدايا ، چگونه من از لطفت محروم مانم ، در حاليكه تو با من مهرباني....
كور باد چشمي كه تو را نمي بيند ،  در حاليكه تو مراقب و همنشين او هستي ...
خدايا چه لطفي به من داري با ناداني عميق من و چه مهرباني به من داري با زشتكاري من...
معبودا چقدر تو به من نزديكي و من از تو دورم و چقدر به من مهرباني.....

  شهادت مسلم بن عقيل :


درچنين روزي در  سال شصت هجري قمري  مسلم بن عقيل  به دستور  عبيدالله بن زياد حاكم  كوفه به شهادت رسيد.مسلم پس از قيام در كوفه مورد بي مهري اهالي اين شهر قرار گرفت و يارانش اورا همگي ترك گفتند . پس از آن بود كه وي خسته و گرسنه در شهر به دنبال ماوايي مي گشت كه پيرزني وي را جاي داد . ( ذكر آن  روز گذشته در مقام قيام مسلم گذشت ) اما چون صبح شد بلال پسر آن پير زن به نزد عبد الرحمن پسر محمد بن اشعث آمد و از محل مسلم بن عقيل كه همان خانه خودشان بود او را آگاه ساخت.عبيد الله با شنيدن اين خبر با شتاب هفتاد نفر از ياران خود را همراه او به طرف جايگاه مسلم فرستاد.آنان به راه افتادند تا بدان خانه كه مسلم در آن جاى داشت رسيدند.همين كه مسلم صداى سم اسبان و سر و صداى مردان را شنيد دانست كه براى دستگيرى او آمده‏اند.پس با شمشير خويش بر آنان حمله برد.آنها به خانه ريختند.مسلم كار را بر ايشان سخت گرفت و با شمشير همچنان آنان را بزد تا از خانه بيرونشان كرد.بار ديگر به آن جناب هجوم بردند و او نيز با شدت بر آنان حمله كرد، تا آنجا كه مسلم تعداد بسيارى از آنان را به هلاكت رسانيد و بين او و بكر بن حمران جنگ در گرفت.پس بكر شمشيرى به دهان مسلم وارد آورد كه لب بالاى او را شكافت و به لب پايين رسيد و دندان پيشين او را از جاى كند.مسلم نيز ضربه‏اى سخت بر او زد و در پى آن شمشيرى بر گردنش وارد آورد چنان كه نزديك بود تا درون او را بشكافد.همين كه آنها اين دلاوريها را ديدند به بالاى بامها رفتند و سنگ به سويش پرتاب كردند و دسته‏هاى چوب را آتش زده بر سرش ريختند.مسلم با مشاهده اين جريان به خود گفت: آيا اين هياهو و بلوا همه براى كشتن مسلم بن عقيل است؟ و ادامه داده گفت: حال كه چنين است، پس اى نفس به ناچار به سوى مرگ بشتاب.مسلم با گفتن اين سخن از خانه بيرون آمد.با شمشير برهنه بر دشمن مى‏تاخت.در اين اثنا محمد بن اشعث رو كرد به او گفت: تو در امان هستى.اما او همچنان بر دشمن حمله مى‏برد و رجز مي خواند . در اثر پرتاب سنگ و جراحتهاى بسيار از سوى دشمن، ضعف و ناتوانى بر مسلم غالب گرديد چنان كه توانايى جنگ نداشت.پس اندكى به ديوار تكيه داد.ابن اشعث بار ديگر گفتار خود را تكرار كرد و به وى امان داد.محمد بن اشعث مسلم بن عقيل را به قصر ابن زياد برد.مسلم چون به قصر درآمد با اين كه ابن زياد امير بود بر وى سلام نكرد.سرانچام مسلم را بر دار العماره بردند وآن  يار صديق امام  حسين ع و سفير آ« حضرت را از بام بر زمين افكندند . (سيد محسن امين ،  على حجتى كرمانى ، سيره معصومان، ج 4)

حضور امام خميني ره در وطن و آغاز دهه مباركه فجر :  

 درچنين روزي در سال 1357هجري شمسي  حضرت امام خميني(ره) بنيانگذارجمهوري اسلامي پس ازپانزده سال دوري ازوطن درميان استقبال پرشورمردم قدم به خاك ميهن اسلامي گذاشتند.  پس از يكصد و هفده روز توقف امام خميني ره در نوفل لو شتاتو امام خميني ره ساعت سه و سي دقيقه به وقت تهران به سوي تهران حركت كردند .  با آنكه پخش مستقيم مراسم ورود امام از شبكه تلويزيون ميليون ها نفر را درخانه ها پاي تلويزيون نشانده بود ،  در تهران سيل جمعيت براي ديدار رو در رو با امام خميني خود را به مسير تعيين شده و خيابان هايي كه از فرودگاه تا بهشت زهرا به عنوان معبر امام انتخاب شده بود رسانده و در سوي خيابان ها مستقر شدند . به نوشته روز نامه كيهان طول جمعيت استقبال كننده از امام خميني به 32 كيلومتر مي رسيد . در هواپيما دويست نفر امام را همراهي مي كردند كه پنجاه تن از از آنان همراهان و هواداران و نزديكان امام خميني و 150 نفر ديگر از خبرنگاران بودند . راس ساعت نه و سي و هفت دقيقه و سي ثانيه امام در ميان حلقه گروه منتخب مستقبلين از پله هاي هواپيما فرود آمدند   . خود روي حامل امام خميني و افراد اسكورت با سرعتي متعادل به سوي ميدان آزادي به راه افتادند تا از آنجا راهي دانشگاه تهران شوند و سپس راه را در مسير خيابان آزادي تا بهشت زهرا ادامه دادند . امام ره در اين روز ابتدا در فرودگاه با ايراد بياناتي از تمامي افرادي كه در اين مدت در به ثمر رسيدن انقلاب اسلامي نقش ايفا كردند تشكر كردند . ايشان سپس با حضور در كنار شهداي انقلاب اسلامي درباره مواردي چند از جمله غير قانوني بودن مجلس و دولت منصوب شاه و مفاسد رژيم گذشته ايراد   سخن كردند . ايشان همچنين در اين روز طي پيامي از افسران ، در جه داران و سربازان ارتش خواستند با دولت غاصب بختيار همكاري نكنند . آن  حضرت همچنين در مدرسه رفاه تهران در ميان اعضاي كميته برگزاري استقبال از دستاوردهاي انقلاب سخن گفتند . همه ساله در ايران دهه بين ورود امام خميني ره و تا پيروزي انقلاب اسلامي به عنوان دهه فجر گرامي داشته مي شود  .

پايان لوله گذاري نفت :

در چنين روزي در سال 1335 ه ش   كار لوله نفت سراسري ايران به انجام رسيد . اين شبكه لوله  مراكز توليد نفت را به پالايشگاه شهر ري متصل مي ساخت .

در گذشت آيت سيد ابوالحسن اصفهاني : 
آيت الله  العظمى سيد ابوالحسن اصفهانى  در سال 1277  هجرى قمري در  قرا لنجان اصفهان به دنيا آمد . آن عالم رباني پس از  طي تحصيلات مقدماتي در حوزه علميه اصفهان عـازم حوزه علميه نجف شد  ودر مكتب علمي بزرگاني چون  آخوند خراسانى
كسب فيض نمود . آن عالم رباني پس از درگذشت  علما و مراجع بزرگي چون  آيت الله ميرزا محمد تقى شيرازى ،  آيت  اللّه نائينى ،  آيت اللّه اصفهانى و  آيت  اللّه حاج شيخ عـبـدالكريم حائرى  ، مرجع شيعيان جهان شد . آيت الله اصفهاني در  طول عمر پر بركت خويش  شاگردان بسياري را تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به  آيت  اللّه العظمى حكيم  ،   آيت  اللّه العظمى ميلانى ، آيت  اللّه العظمى شيخ عبدالنبى اراكى ،  آية اللّه العظمى ميرزا هاشم آملى و   آية اللّه شيخ محمد تقى بروجردى  اشاره كرد . آن  فقيه فرزانه همچنين آثار گرانبهايي از خود به جاي نهاده است . ايشان در طول زندگي گهر بار خويش علاوه بر امور ديني در حوزه امور سياست  هم شخصيت فعالي بودند .
در دوره اشغال عراق به دست انگـلـيسي ها ، انگليس ها قصد داشتند در اين كشور يك انتخابات فرمايشي برگزار كنند كه اين انتخابات از سوي علماي مستقر در عراق و از جمله آيت الله العظمي اصفهاني تحريم شد . ايشان همچنين در فتاوي مختلفه حضور بيگانگان را در كشور عراق محكوم و مطرود مي دانستند .   متن فتواى آية اللّه اصفهانى  در اين خصوص جالب توجه است :
"بسم اللّه الرحمن الرحيم سلام بر همه ،   بالخصوص برادران عراقى وظيفه دينى بر همه مسلمانان لازم مى گرداند كه در حفظ حوزه اسلام و بلاد اسلامى تا آنجاكه قدرت دارند بكوشند و بر همه ما واجب و لازم است كه سرزمين عراق را كه مشاهد ائمه هدى عليهم السلام و مراكز دينى ما در آنجا است ،  از تسلط كفار حفظ  نموده و از نواميس دينى آن دفاع كنيم من شما را بر اين موضوع دعوت كرده وترغيب مى نمايم خداوند ما و شما را براى خدمت به اسلام و مسلمين موفق فرمايد.(ابوالحسن الموسوى الاصفهانى ) .
آن عالم رباني سرانجام پس از عمري تلاش در جهت نشر معارف حقه اسلام در  نهم ذى الحجه 1365 ه ق به ديار حق شتافت . پيكر پاكش در  صحن مطهر حضرت علي ع مدفون است .

در گذشت شيخ طبرسي :
در چنين روزي در سال 548 هجري قمري علامه امين الاسلام شيخ طبرسي به ديار حق شتافت . آن عالم رباني در سال 468 ه ق   در تفرش ديده به جهان گشود . البته برخي نيز اورا طبري دانسته اند . آن فقيه فرزانه پس از طي تحصيلات مقدماتي 
در محضر علمي استاداني چون  جعفر بن محمد دوريستي، عبدالجبار مقري نيشابوري، امام موفق الدين حسين واعظ بكرآبادي جرجاني، سيد محمد قصبي جرجاني، عبدالله قشيري و  شمس الاسلام حسن بن بابويه قمي رازي ،   به تدريس در مدارس مختلف علمي مشغول شدند كه از ميان شاگردان بسياري نيز در محضر علمي ايشان رشد يافتند  كه از ميان آنها مي توان به  قطب الدين راوندي، محمد بن علي بن شهر آشوب، ضياء الدين فضل الله حسني راوندي و برهان الدين قزويني همداني اشاره كرد . از آن  استاد فرزانه  آثار بسياري به جاي مانده است كه از مهمترين آنها مي توان به تفسير مجمع البيان اشاره كرد .  اين اثر علاوه بر آنكه در حوزه تفاسير ،  تفسيري ناب و علمي است از ارزش هاي ادبي والا و بالايي نيز برخوردار است . مجمع البيان در ده جلد تدوين و در پنج مجلد چاپ شده است.  به نحو علماي گذشته هر يك از دانشمندان  سه نوع كتب مي نگاشتند كه به  "الموجز يا الوجيز ، الوسيط و البسيط يا المبسوط سه گونه تقسيم بندي مي شدند  . اين سه گونه براي سه گروه تخصصي و غيره نگاشته مي شد . ن جوامع الجامع،( تفسير وسيط) ديگر كتاب مهم طبرسي است .   اين كتاب پس از مجمع البيان از معروف‌ترين آثار علامه طبرسي است كه در مدت يك سال  تأليف شده است. الآداب الدينيه للخزانه المعينيه، اسرار الامامة، اعلام الوري باعلام الهدي، تاج المواليد، جوامع الجامع، ، حقائق الامور، عدة السفر و عمدة الحضر، العمده في اصول الدين و الفرائض النوافل، غنية العابد و منية الزاهد، الفائق، الكافي الشافي، كنوز النجاح، مجمع البيان، مشكوة الانوار في الاخبار، معارج السؤال، المؤتلف من المختلف بين ائمة السلف، نثراللآلي، النور المبين و روايت صحيفة الرضا ـ عليه السّلام از ديگر آثار آن عالم فرزانه است  .  امين الاسلام طبرسي سر انجام پس از هفتاد و نه  سال زندگي با بركت و سراسر خدمت ، شبانگاه روز نهم ذيحجه سال 548 ق. در شب عيد قربان در شهر سبزوار به ديار حق شتافت.  پيكر پاك علامه از سبزوار به مشهد مقدس انتقال يافت و در نزديكي حرم مطهر امام رضا ـ عليه السّلام  به خاك سپرده شد.


در گذشت زمخشري :
درچنين روزي در سال 538 هجري قمري  ابوالقاسم محمود بن عمر زمخشري خوارزمي دار فاني را وداع گفت . جاراللّه زمخشري در سال 467 ه ق ديده به جهان گشود . وي  از علماي شافعى مذهب است كه تاليفات بسياري از خود به جاي نهاده است . كشاف عنوان مهمترين اثر اوست كه شيخ طبرسي نيز برآن حاشيه نوشته است .  اين كتاب معروفترين و متقن‏ترين تفاسير اهل تسنن است . از نظر نكات ادبي ، به ويژه نكات بلاغتي ، در ميان همه تفاسير ممتاز است‏ . وي  كتب بسياري  در ادب ، حديث و موعظه تأليف كرده است . با اينكه اين مرد از بلاد شمالي ايران و سرزمينهاي سردسير بود سالها در مكه معظمه مجاور شد و گرماي طاقت فرساي‏ هواي آنجا را تحمل كرد ، زيرا معتقد بود مجاورت بيت‏الله آثار معنوي‏ فراواني دارد . چون سالها مجاور بيت‏الله بود به " جارالله " معروف‏ گشت و ظاهرا در همان وقت تفسير كشاف را نوشت .زمخشري در يكي از مسافرتهاي علمي زمستاني خود در خوارزم ، يك پاي خود را از دست داد پس از اين واقعه از پاي چوبي كمك مي‏گرفت با همان حال‏ مسافرتهاي طولاني كرد و چند سال مجاور بيت‏الله بود . تولد زمخشري در سال‏ 467 هجري و وفاتش در سال 538 واقع شده است .

اروپا تحت قدرت واحده :
در چنين روزي در يك  سال قبل از ميلاد مسيح ، سناي روم خواستار تشكيل اروپاي واحد تحت رهبري  روم شد . بر اين اساس اين فرمان قوانين روم  در نقاط مختلف اروپا به اجرا در مي آمد .

نبرد روتير :
در چنين روزي در سال 1814 ميلادي نبرد خونين  روتير بين پروس - اتريش - سوئد   و فرانسه فرانسه در گرفت . در اين جنگ ناپلئون شكست سختي خورد . 
 
در گذشت دكارت : 
در چنين روزي در سال 1650 ميلادي  « رنه دكارت » فيلسوف بزرك فرانسوي در گذشت. دكارت فيلسوفي بود كه خود  از زبان فنى و تخصصى فلسفه بيزار بود و ادعا مى‏كرد كه فلسفه‏اش براى هر فرد داراى درك خوب  قابل فهم است . مهمترين اثر فلسفى دكارت  اصول فلسفه است .  بيشتر مطالب اين كتاب  درباره امورى همچون قوانين حركت، منشا و ماهيت منظومه شمسى است كه ما آنها را امروزه از مسائل علوم طبيعى به شمار مى‏آوريم . دكارت در روزگار خويش به حامى علم مكانيك آوازه فراوان داشت لذا وي فقط  به نظريه معرفت‏يا متافيزيك دلبستگى نداشت . فلسفه دكارت ثنويت روح و ماده را كه به صورت فلسفى خود با افلاطون آغاز شده بود و فلسفه مسيحى بيشتر به دلايل دينى آن را پرورانده بود به حد كمال رساند. وي در  كتاب «تاملات در فلسفه اولى‏» عنوان مي كند كه  از ديدگاه او، صفت ذاتى نفس «فكر» و «صفت ذاتى جسم‏» امتداد است. بنابراين او قلمروهاى فكر و امتداد را كاملا مختلف مى‏داند. دكارت دائما  با فلسفه مدرسي مخالفت مي ورزيد  .به همين دليل به آموختن و بعدها تدريس فيزيك در حوزه فلسه مشغول شد .  مهمترين امر در فهم فيزيك دكارت مسئله احياء اتميسم سنتي بود .نگاه جسورانه دكارت به جهان پيرامون وپروراندن انديشه اي جسورانه تر در باب بنيادي ترين مفاهيم فلسفي , آن هم در اوضاع وشرايط خاص آن روزگار يعني دوران استيلاي نظام مدرسي , چهره او را بيش از پيش درخشان تر مي سازد .

كنفدراسيون  سوسياليستي يوگسلاوي :  
درچنين روزي در سال 1946 ميلادي  يوگسلاوي  به صورت يك كنفدراسيون سوسياليستي شروع به فعاليت كرد . 

 پايان جنگ شيلي و پرو :
 در چنين روزي در سال 1839 ميلادي جنگهاي چهارساله  شيلي و پرو  با پيروزي شيلي خاتمه يافت . اين جنگ را ابتدا شيلي آغاز كرده بود . 

 اتحاد عربي :
در چنين روزي در سال 1958 ميلادي ،   مصر و سوريه اعلام كردند خواستار  ادغام به منظور تشكيل  جمهوري متحده عرب
هستند . اين اتحاد در سال 1961 از بين رفت .

رفراندوم در سوئيس :
در چنين روزي در سال 1959 ميلادي در يك رفراندم در سويس ،  مردان اين كشور خواستار عدم شركت زنان در انتخابات شدند .

اختراع كنسرو :
در چنين روزي در سال  1804ميلادي ،  آپِرطريقه كنسرو كردن مواد غذداييرا اختراع كرد. در اين طريقه با نگهداري مواد در بسته هاي خاص تحت شرايط خاصي از افساد غذا جلوگيري مي شود .

تولد جان فورد :
در چنين روزي در سال 1895 ميلادي جان فورد كارگردان برجسته هاليوود به دنيا آمد . جويندگان عنوان مهمترين اثر سينمايي اوست .

تولد لنگستون هيوز :
در چنين روزي در سال 1902 ميلادي لنگستون هيوز شاعر انگليسي به دنيا آمد . هيوز يكي از شاعران سياه پوست  آمريكايي  است كه تاكنون آثار آزادي خواهانه خاو به چندين زبان زنده دنيا ترجمه شده است . مجموعه اشعار او را احمد شاملو شاعر برجسته ايراني به فارسي ترجمه كرده است : بخشي از شعر او درباره آمريكا را با هم مي خوانيم
بگذاريد اين وطن دوباره وطن شود
بگذاريد اين وطن دوباره وطن شود.
بگذاريد دوباره همان رويايي شود كه بود.
بگذاريد پيش‌آهنگ دشت شود
و در آن‌جا كه آزادست منزل‌گاهي بجويد.

(اين وطن هرگز براي من وطن نبود.)
بگذار سرزمين بزرگ و پرتوان عشق شود
....
آري، هر ناسزايي را كه به دل داريد نثار من كنيد
پولاد آزادي زنگار ندارد.
از آن كسان كه زالووار به حيات مردم چسبيده‌اند
ما مي‌بايد سرزمين‌مان را آمريكا را بار ديگر باز پس بستانيم.
آه، آري
آشكارا مي‌گويم،
اين وطن براي من هرگز وطن نبود،
با وصف اين سوگند ياد مي‌‌كنم كه وطن من، خواهد بود!
رؤياي آن
هم‌چون بذري جاودانه
در اعماق جان من نهفته است.
ما مردم مي‌بايد
سرزمين‌مان، معادن‌مان، گياهان‌مان، رودخانه‌هامان،
كوهستان‌ها و دشت‌هاي بي‌پايان‌مان را آزاد كنيم:
همه جا را، سراسر گستره‌ي اين ايالات سرسبز بزرگ را-
و بار ديگر وطن را بسازيم!
(لنگستون هيوز، احمد شاملو، هم‌چون كوچه‌ئي بي‌انتها)

تولد بوريس يلتسين :
در چنين روزي در سال 1931 ميلادي بوريس يلتسين رييس جمهور سابق روسيه متولد شد . يلتسين پس از گو رباچف عهده دار رياست جمهوري روسيه شد .

اعلان جنگ از سوي فرانسه :
در چنين روزي در سال 1793 ميلادي فرانسه عليه دو كشور بريتانيا و هلند اعلان جنگ كرد .

چاپ نخستين آكسفورد :
در چنين روزي در سال 1884 ميلادي براي نخستين بار فرهنگ آكسفورد چاپ و روانه بازار شد .

اتمام كار نخستين تصوير متحرك :
در چنين روزي در سال 1893 ميلادي توماس اديسون كار خود را بر روي نخستين تصوير متحرك جهان در استوديو وست ارنج به پايان رساند .