خبرگزاری مهر - گروه استانها- محمدحسن مقدم نیا: چادر سیاه شب با پایان نوای مؤذن کم کم در آسمان گسترده میشود مقابل داروخانه چهار نفری ایستادهاند یکی شأن که نسخهای در دست دارد تلفنی برای کسی توضیح میدهد که دو قلم از داروها یافت نمیشود.
دو نفر دیگر شأن هم همین مشکل را دارند هر سه نفر دنبال آنتیبیوتیک کودکان هستند یکی شأن میگوید حتی شربت استامینوفن هم ندارند و این چندمین داروخانهای است که در دو روز اخیر سر میزند. میگوید: اگر اینجا داشته باشد، هیچ جای دیگر ندارند.
دارو نیست
نامش محمد است و دختر بچه سه سالهای دارد که به قول او چهار روزی است بیمار شده اما از چهار دارویی که برایش نوشتهاند دو تایشان نیست و میگوید: دکتر دو آنتیبیوتیک نوشته که اگر یکی را داروخانه نداشت، آن یکی را بگیریم اما هر دویشان را ندارند.
وی میگوید: حاضر هستم پول بیشتری بدهم علی رغم اینکه نقاش ساختمان هستم و از بیست و چهارم شهریورماه هم تا کنون سر هیچ کاری نرفتهام، اما دارو پیدا نمیشود، چند جا سر زدهام اما نیست.
کمبود داروی قلب و فشار خون
پیرمردی از داروخانه بیرون میآید ضبط صوت خبرنگاری را که میبیند یک راست به سمت ما میآید و میگوید یک داروی دوراکانتین ۲.۶ میخواهم برای قلبم نیست که نیست. شما را به خدا بنویسید بگویید یکی به داد این مردم برسد. یعنی چه که داروخانهها یک قرص ساده را ندارند مگر میشود؟
او میگوید: این داروی تقویتی و ویتامین نیست که بگوییم نبود نبود، قرص قلب و فشار خون است.
به جمعیت مقابل داروخانه افزوده میشود حالا فروشنده داروخانه هم به مقابل در آمده تا ببیند چه خبر است. با دست اشاره میکند که مصاحبه نمیکنند. لحظهای بعد اما مالک داروخانه نیز میآید او هم تاکید دارد که مصاحبه نمیکند و تنها میگوید که دارو بیاورند ما توزیع میکنیم، مشکل اینجا است که دارو نیست که به مردم بدهیم مردم هلال احمر مراجعه کنند شاید باشد.
کلام از دهان مالک داروخانه که روپوش سپیدی را روی بافتنی قهوهای روشن کشیده، در نیامده مردی میگوید: رفتیم؛ برادرم همین دیشب تمام سمنان را زیر و رو کرده نیست الان هم که در شاهرود من دارو پیدا نمیکنم. خطاب مردم حالا به مالک داروخانه است کم کم صحبتها بالا میگیرد.
همه جا مراجعه کردیم
خانمی اصرار دارد که صحبت کند، میگوید: اسپری آسم چیزی است که هیچ بیماری آن را جا نمیگذارد و همیشه و همه جا باید کنارش باشد، سه روز است که برای دخترم دنبال اسپری میگردم حاضر هستیم چند برابر پول بدهیم، اما نیست! نهایتاً دخترم دو روز دیگر اسپری داشته باشد بعدش باید چه کار کنیم؟ سه روز است که صبح و عصر به داروخانه میآییم حالا دیگر همه داروخانهها ما را میشناسند به محض ورود میگویند هنوز نیاوردیم.
یکی از این داروخانه دارها توضیحاتی میدهد و درباره کمبود دارو نکاتی را میگوید که از جمله آنها میتوان به غافلگیر شدن مسئولان در قبال آنفلوانزا و پیک بیماری در ابتدای مهرماه اشاره کرد.
وی میگوید: چرخه توزیع دارو هم مشکل دارد، برای مثال ما در استان سمنان دو دانشگاه علوم پزشکی در سمنان و شاهرود داریم که همه چیزشان از هم جدا است و فقط در سهمیه دارو که از سوی وزارتخانه به صورت استانی توزیع میشود، اشتراک داریم از آنجایی که بسیاری بیماران دامغانی و حتی صدها بیمار از گرمه و جاجرم و علی آباد کتول به شاهرود میآیند سهمیه داروی شاهرود کم میآید در برخی دیگر شهرها نیز این مشکل وجود دارد.
کمبود دارو به خاطر پیک بیماری بود
معاون دانشگاه علوم پزشکی سمنان اما در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تائید تلویحی کمبود دارو بیان کرد: پیکی که در بیماریهای تنفسی ابتدای فصل پاییز رخ داد، سبب شد تا برخی اقلام دارویی مانند آنتیبیوتیک ها و سرم و… در سمنان با کمبودهایی روبرو شود اما پیگیریهایی از سوی دانشگاههای علوم پزشکی سمنان و شاهرود برای این موضوع صورت گرفته تا کمبودها رفع شود.
سید سعید کسائیان با بیان اینکه یک محموله دارویی به استان سمنان اختصاص یافته که دو هفته دیگر به استان ارسال میشود، افزود: مجموعه علوم پزشکی برای تأمین نیاز مردم تلاش دارد.
کمبود کشوری است
سولماز میرزا محمدی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: کمبود آنتیبیوتیک چندین ماه است که رخ داده و به مشکل کشوری بدل شده است از سوی دیگر با توجه به اینکه پیگیریهایی در سطح کشور رخ داده امیدواریم به زودی این مشکل حل شود.
میرزا محمدی با بیان اینکه دولت به برخی شرکتهای دارویی مجوز فوریتی واردات دارو به خصوص آنتیبیوتیک ها را داده است از سوی دیگر شرکتها و کارخانههای داروسازی نیز سه شیفت در حال تولید دارو هستند تا مشکل رفع شود، بیان کرد: دوری از خود درمانی و مصرف و خرید سر خود داروها نیز از جمله مسائلی است که مردم هم باید به آن توجه داشته باشند.
وی با بیان اینکه مردم میتوانند با اقداماتی مانند دریافت واکسن آنفولانزا به کاهش مصرف دارو نیز کمک کنند، تاکید کرد: برخی خانوادهها هستند که به محض بروز علائم بیماری در بین افراد خانواده نسبت به حضور در داروخانهها و خرید دارو اقدام میکنند که این امر نیز به ازدیاد مصرف دارو منجر میشود.
مسئولان غافلگیر شدند
به سراغ یک کارشناس و صاحب نظر مسائل پزشکی رفتیم که معتقد است دولت بازهم غافلگیر شد، دکتر محمدرضا اسماعیلی در گفتگو با مهر، میگوید: پیک بیماریهای تنفسی از جمله آنفولانزا در انواع مختلف مختص فصولی مانند پاییز است در نتیجه وزارت بهداشت با علم به اینکه در این مدت بیماران فراوانی به داروخانهها مراجعه میکنند بازهم غافلگیر شده است!
اسماعیلی با بیان اینکه تأمین آنتیبیوتیک برای فصل پاییز آنقدر بدیهی است که فرض کنید در تابستان کمبود آب؛ افزود: متأسفانه تصمیمات وزارت بهداشت در دوره جدید مدیریتی طی یک سال اخیر نادرست بوده تا جایی که در تأمین داروی ساده نیز با مشکل روبرو هستیم از سوی دیگر بخشنامهای که برای داروخانهها صادر کردهاند باعث میشود تا دیگر داروخانهها نتوانند کارکرد سابق را داشته باشند و برای مثال تنها داروخانه خصوصی میامی که با هزاران بدبختی و رایزنی و مذاکره ایجاد شده بود، درخواست انتقال به شاهرود دهد.
وی با بیان اینکه مشکل ما در تأمین دارو این است که توزیع دارو در استان سمنان عادلانه و واقعی نیست، ابراز کرد: ما نتوانستهایم در شهرهای کوچک خدمات دهیم لذا مردم به سمت شهرهای بزرگتر میآیند اما سهمیه شهرهای بزرگتر را به درستی لحاظ نکردیم مثلاً آرادان و ایوان کی به گرمسار و گرمساریها به سمنان میآیند و دارو در سمنان کم میشود یا دامغان و میامی به شاهرود میآیند و شاهرودیها به سمنان! که این چرخه نادرست باعث شده تا همه ناراضی باشند لذا باید به درستی و تناسب مصرف دارو توزیع شود.
گرانی داروها و توان خرید مردم
یکی دیگر از معضلاتی که مردم مطرح میسازند، گرانی داروها است داروهایی که از سال قبل تاکنون بعضاً دو برابر شده است. علی رغم اینکه داروخانه دارهای استان تمایلی به مصاحبه ندارند اما از مصاحبههای مردمی میتوان فهمید که دارو در همین سال گذشته، افزایش قیمت زیادی را داشته است. از سوی دیگر کمبودها نیز فشار مضاعفی را بر روی مردم وارد کرده است گاهی مردم حاضر هستند که سه برابر یک قیمت معمولی را پول بدهند اما دارو وجود داشته باشد!
دو هفته قبل بود که معاونان دانشگاههای علوم پزشکی سمنان و شاهرود خبر از رفع مشکلات در همین هفتههای آتی را دادند فعلاً یک هفتهای از آن دو هفتهای که مسئولان قول دادهاند گذشته و شرایط بهبود پیدا نکرده است باید دید در این یک هفته باقی مانده از وعده مسئولان چه تحولی قرار است رخ دهد.