به گزارش خبرگزاری مهر - گروه استانها- یحیی بیابادی: حوادث طبیعی همواره زندگی انسان را در زمانهای مختلف تحت تأثیر قرار میدهند و مشکلاتی را برای انسانها ایجاد میکنند اما گاهی این حوادث ممکن است براثر دخالت انسان در محیط طبیعی و زیست انسان به وقوع بپیوندد.
کشور ما ایران نیز در سالهای اخیر با انواع حوادث و بلایای طبیعی شامل سیل و زلزله، آتشسوزی و… دست به گریبان بوده که یکی از آنها زلزله سال ۹۶ در استان کرمانشاه و به ویژه در مناطق غربی استان بوده است.
شامگاه ۲۱ آبان سال ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۴۸ دقیقه زلزلهای به بزرگی ۷.۳ ریشتر در شهرهای ازگله، سرپلذهاب، گیلانغرب به وقوع پیوست که حتی در بیشتر مناطق استان کرمانشاه نیز این زلزله احساس شد که به واسطه آن مردم از خانههای خود خارج شدند و به دلیل ترس از وقوع دوباره آن شب را در خیابانها و پارکها سپری کردند.
اما زلزله ۷.۳ ریشتری سرپلذهاب آنقدر بزرگ و مهیب بود تا بسیاری از مردم این شهرها را با مشکلات جدی مواجه کند و به واسطه آن بسیاری از خانهها و ساختمانها آسیب دیده و فرو ریختند و شهری غیرقابل سکونت پدید آمد و براساس آمارهای موجود ۶۲۱ نفر در این حادثه جان باختند و عده بسیار دیگری نیز براثر ماندن در زیر آوارها مصدوم شدند تا حادثه غم انگیز دیگری در کشورمان ایران رقم بخورد.
اما پس از وقوع زلزله سال ۹۶ بلافاصله نیروهای هلال احمر، ارتش، سپاه، بسیج، هوانیروز، نیروهای جهادی و مردمی برای اندادرسانی به آسیب دیدگان پای کار آمدند تا دردی از دردهای مردم زلزله زده و آسیب دیده را تسکین دهند.
شاید در میان وقوع حوادث غم انگیز است که صحنههای زیبایی از مهر و محبت و انسان دوستی خودنمایی میکند که نمونه آن ارسال حجم زیادی از کمکهای مردمی شامل آب، مواد غذایی، پتو و وسایل گرمایشی، لباس و حتی کانکس برای اسکان آسیب دیدگان بود و نیروهای داوطلب هلال احمر در کنار بسیج، سپاه و ارتش و نیروهای مردمی آنها را در میان مردم توزیع میکردند و حتی صفهای طولانی در مسیرهای منتهی به سرمل ذهاب برای کمک به مردم به وقوع پیوست.
اما شاید یکی از وقایعی که سبب آرامش و دلگرمی مردم داغدار و مصیبت زده سرپل ذهاب شد حضور گرم و صمیمی رهبر معظم انقلاب در میان مردم این دیار در تاریخ ۲۹ آبان و بعد از گذشت ۳ روز از وقوع زلزله بود.
رهبر انقلاب در بخشی از بیانات خود در جمع مردم سرپل ذهاب فرمودند «برای ما خیلی تلخ است، ما با یکایک دلهای داغدار چه در این شهر و چه در شهرهای دیگر و چه در روستاهایی که در سرتاسر استان آسیبدیدهاند با غم شما همدردیم، برای ما دلهای پُر از غم و فکرهای گرفتار به وجود میآید.»
«برادران عزیز، خواهران عزیز، مردم صبور و مهربان! این اوّلین باری نیست که شهر شما و منطقه شما دچار گرفتاری شده، در دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدّس هم این شهر شما و شهرهای پیرامون شما دچار مشکلاتی بودند، من آن وقت هم آمدم، شهر شما را دیدم، شهرهای دیگر استان را در این منطقه از نزدیک دیدم؛ رنج آنها را، مصائب آنها را دیدم امّا مردم استان کرمانشاه در قضیّه مشکلات جنگ تحمیلی محکم ایستادند، شماها مردانگی خودتان را، استقامت خودتان را، پهلوانی خودتان را در دوران جنگ تحمیلی نشان دادید، امروز هم نشان بدهید.
خسارت زلزله سال ۹۶ به بیش از ۱۰۸ هزار واحد مسکونی
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه غلامرضا شهبازی به مناسبت پنجمین سالگرد زلزله سرپلذهاب در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: زلزله سال ۹۶ سرپلذهاب و ازگله در ۵۰ سال اخیر بی سابقه بود و ۱۰ شهر و یک هزار و ۹۳۰ روستا با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر را تحت تأثیر قرار داد
وی افزود: در این زلزله ۱۰۸ هزار و ۷۳۵ واحد مسکونی خسارت دیدند که ۴۱ هزار و ۱۸۷ مورد تخریبی کامل و ۶۷ هزار و ۵۴۷ مورد نیازمند بازسازی و تعمیر بودند و تعهدات دولت در این حوزه به صورت کامل به انجام رسیده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه تصریح کرد: براساس برآوردهای اولیه در روزهای نخست زلزله یک هزار و ۲۴۱ میلیارد تومان به این مناطق خسارت وارد شد که یک هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان اعتبار به این مناطق ابلاغ و در مجموع تاکنون ۹۵۰ میلیارد تومان تخصیص یافت.
شهبازی بیان کرد: در مجموع هشت هزار و ۸۶۳ میلیارد تومان اعتبار و چهار هزار و ۴۷۹ میلیارد تومان تسهیلات و ۶۷۸ میلیارد تومان کمک بلاعوض با احتساب بار مالی امهال بدهی خسارت دیدگان و ما به تفاوت سود تسهیلات جمعاً به مبلغ ۱۳ هزار و ۴۲۹ میلیارد تومان در راستای اقدامات صورت گرفته هزینه شده است.
۱,۶۵۰ میلیارد تومان برای تکمیل مناطق زلزلهزده کرمانشاه نیاز است
وی ادامه داد: مرمت ۴۰ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی، احداث ۶۷ هزار و ۵۴۷ واحد، امهال کل بدهی خسارت دیدگان به مدت سه سال و همچنین بازسازی تعداد ۳۲ هزار و ۶۳۰ مورد واحد خدماتی، اداری، کشاورزی و دامی و… که منجر به ایجاد ۳۲ هزار و ۳۵۰ فرصت شغلی با اعتبار یک هزار و ۲۹۹ میلیارد تومان انجام گرفته است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه خاطر نشان کرد: گازرسانی به ۳۳۳ روستا، احداث یک هزار و ۲۰۰ کلاس درس، ۲۴۷ واحد بهداشتی، یک هزار و ۱۳۲ پروژه خدماتی و عمرانی نیز از جمله اقدامات صورت گرفته است.
شهبازی تاکید کرد: براساس برآوردهای اولیه خسارت زلزله سرپلذهاب با توجه به افزایش سطح زیربنا و تورم و قیمت یک هزار و ۶۵۷ میلیارد تومان برای تکمیل و بازسازی واحدهای اداری، عمومی و عمرانی اعتبار نیاز است.
دستور رئیس جمهور برای امهال وام مناطق زلزله زده سرپل ذهاب
امهال وام مناطق زلزله زده یک از درخواستهای اصلی مردم سرپل ذهاب از مسئولان است اما با وجود آنکه به تصویب دولت رسیده اما توسط بانکها اجرایی نشد و در بیست و هشتمین سفر استانی رئیس جمهور این موضوع مورد توجه قرار گرفت.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی در سفر خود به استان کرمانشاه و شهرستان سرپل ذهاب اظهار کرد: اینجا مشهد مظلومان فاتح است، ایستادگی و مقاومت سرپل ذهاب در مقابل صدامیان زبانزد خاص و عام است.
وی با تاکید بر اینکه مجاهدتهای اهالی این خطه همواره باید گرامی داشته شود، افزود: زمانی که مردم در اینجا مشغول سازندگی و رفع خرابیهای جنگ بودند به یکباره با یک زلزله مواجه شدند و در این زلزله مردم عزیزی که در دوران دفاع مقدس هشت سال مقاومت کرده بودند، خسارتهای بسیاری دیدند.
رئیس جمهور تصریح کرد: مردمانی که قریب به هزار شهید و بیش از هزار ایثارگر و جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرده بودند، حالا با حادثه زلزله مواجه شده بودند و وقوع این حادثه در سرپل ذهاب باعث شد موضوع نه فقط در استان کرمانشاه، بلکه در سطح کشوری مورد توجه قرار گیرد و رهبری معظم انقلاب اسلامی به شخصه نسبت به این منطقه توجه کردند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مردمان سرپل ذهاب امتحان خوبی در روزهای مقاومت پس دادند و از مرز و بوم این کشور پاسداری و حراست کردند و وقتی گرفتار مشکل شدند مشکل آنها باید مشکل کشور تلقی شود.
رئیسی با اشاره به نگرانیهای مردم برای وامهایی که برای بازسازی خسارات زلزله دریافت کرده بودند اما با شیوع کرونا در بازپرداخت آن دچار مشکل شدهاند، گفت: از همینجا از آقای استاندار و مسئولین مربوطه میخواهم نسبت به بازپرداخت وامها باید تجدیدنظر شود و مهلت جدی برای بازپرداخت به مردم داده شود.
اتمام بازسازی واحدهای مسکونی آسیب دیده زلزله سال ۹۶ سرپل ذهاب
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن استان کرمانشاه فرهاد فقیهی در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح اقدامات بنیاد مسکن در حوزه بهسازی و مقاوم سازی مسکن روستایی این استان پرداخت و اظهار کرد: در اثر این زلزله مهیب حدود ۱۰۸ هزار واحد مسکونی در شهرها و روستاها آسیب دید.
وی افزود: از مجموع این تعداد در شهرها و روستاهای کرمانشاه، ۴۱ هزار واحد مسکونی تخریب و ۶۷ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی نیز آسیب دید.
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن استان کرمانشاه بیان کرد: پرونده بازسازی واحدهای مسکونی تخریبی روستایی و شهری از لحاظ اجرایی عملاً در اوایل سال ۱۳۹۹ بسته شد و ساخت و ساز همه این واحدها با سرعت قابل توجهی پایان یافت و کار تعمیرات واحدهای مسکونی تعمیری نیز در همان سال اول وقوع زلزله به اتمام رسید.
فقیهی با بیان اینکه کار بازسازی و مقاوم سازی قریب به ۱۰۰ درصد واحدهای مسکونی آسیب دیده بر اثر زلزله به پایان رسیده است، تصریح کرد: کار معدودی از واحدهای مسکونی به دلیل تأخیر در شروع ساخت و ساز، افزایش سطح زیربنا و جمع طبقات توسط مالک باقی مانده است اما آنچه که برعهده بنیاد مسکن بوده انجام شده است.
وی خاطر نشان کرد: هم اکنون در پنجمین سالگرد زلزله مهیب کرمانشاه در کناره خاطره تلخ این زلزله، با یک وفاق، همدلی، مسئولیت پذیری و تلاش همگانی بیش از ۱۰۸ واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب دیده بازسازی و مقاومسازی شده است.
فقیهی با بیان اینکه در هنگام وقوع حوادث طبیعی نظیر سیل و زلزله اولین جایی که دچار چالش و مشکل خواهند شد مسکن روستایی هستند، گفت: تعدادی از واحدهای مسکونی روستایی در بسیاری از استانها از جمله استان کرمانشاه فرسوده هستند و قطعاً در مقابل زلزله ناایمن خواهند بود.
وی با بیان اینکه واحدهای مسکونی فرسوده حتی در حد پنج ریشتر زلزله نیز دچار آسیب میشوند، بیان کرد: یکی از کارهایی که دولت توسط بنیاد مسکن در دست اقدام دارد، بحث مقاوم سازی مسکن روستایی است که موجب پیشگیری و جلوگیری از بسیاری از چالشهای آینده در مقابل حوادث غیر مترقبه مانند سیل و زلزله میشود.
تنها ۱۰ درصد از ساختمانهای اداری سرپل ذهاب بازسازی شدهاند
فرماندار سرپل ذهاب صدرالله بابلی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به گذشت پنج سال از وقوع زلزله شهرستان سرپل ذهاب، اظهار کرد: از زمان وقوع این زلزله تاکنون اقدامات بسیاری برای بازسازی انجام گرفته است اما همچنان برخی از ساختمانهای این شهرستان بازسازی نشدهاند.
وی افزود: کتابخانهها، برخی از ساختمانهای اداری، مساجد و مکانهای فرهنگی در شهرستانهای سرپلذهاب پس از زلزله پنج سال گذشته هنوز تعمیر و بازسازی نشده و تنها حدود ۱۰ درصد از ساختمانهای اداری مقاومسازی و بازسازی شدهاند.
فرماندار سرپل ذهاب تصریح کرد: بر اساس نیازهای مردم شهرستان سرپلذهاب و همچنین به منظور ارائه خدمات بهتر پیگیر مطالبات در زمینه مقاوم سازی و بازسازیهای لازم بوده تا روند کار با سرعت بالاتری دنبال شود.
بابلی با تاکید بر تلاش برای جذب اعتبارات تعیین شده، خاطرنشان کرد: طی سفر اخیر رئیس جمهور به استان کرمانشاه با ارائه نیازمندیهای شهرستان سرپل ذهاب اعتباراتی در نظر گرفته شد که توسط معاون رئیس جمهور و استاندار استان کرمانشاه در دستور کار قرار گرفته است.
وی با ابراز امیدواری برای تخصیص اعتبارات سفر رئیس جمهور، بیان کرد: اعتبار در نظر گرفته شده به نهاد ریاست جمهوری اعلام خواهد شد که پس از جذب آن میتوان شاهد نوسازی و مقاومسازی ساختمانهای تعمیر نشده باشیم.
فرماندار شهرستان سرپل ذهاب با بیان اینکه برخی از ادارات با گذشت پنج سال از زلزله همچنان در کانکس فعالیت میکنند، گفت: علاوه بر این با وجود اینکه ادارات برای انجام مراجعات مردم نیازمند امکانات بیشتری هستند اما در خوشبینانهترین حالت برخی از آنها در مکانهای استیجاری ارائه خدمات دارند.
بابلی به تکمیل ۹۶ درصدی عملیات بازسازی منازل مسکونی در شهرستان سرپل ذهاب، عنوان کرد: به منظور تکمیل سایر منازل مسکونی از طریق تسهیلات در نظر گرفته شده در دست اقدام قرار گرفته که امید است به زودی بازسازی و مقاومسازی به سرانجام برسند.