خبرگزاری مهر، گروه استانها: بزرگترین و مهمترین ثروت طبیعی استانهای شمالی جنگل و سرسبزی بی مثال آن است. وقتی میگوئیم شمال، بلافاصله به یاد انبوهی از درختان سبز سر به فلک کشیده در هم تنیده میافتیم که حتی تصورشان هم لذتی عمیق را به ما میچشاند و آرامش را برای ذهن پرمشغله انسان امروزی به ارمغان میآورد.
اگرچه جنگلهای استوار و انبوه شمالی همچنان چشمها را از عظمت و شکوه خود خیره میکند اما با گذشت زمان و بی تدبیری و غفلت مسئولان، از حجم این ثروت سبز ملی کاسته و حفاظت از آن را حساستر از گذشته کرده اما طی روزهای اخیر وزش باد گرم موجب آتش سوزیهای نسبتاً گسترده در عرصههای طبیعی استانهای شمالی شد و این در حالی است که سازمان هواشناسی پیش از وقوع آن، هشدارهای لازم مبنی بر ایجاد حریق در اراضی جنگلی را صادر کرده بود.
آتش سوزی در ۵ منطقه استان مازندران
آتش سوزی در جنگلهای انبوه و وسیع مازندران در این مدت نگران کننده گزارش شده به طوری که طبق اعلام مسئولان ذیربط این استان، طی این چند روز مناطق اجو کجور، پشت روستای بسطام و پیمبور، ۲۰ هکتار در منطقه جنگلی چهارکد، ۳۲ هزار متر مربع در مناطق جنگلی پلت چشمه، آجو و کدیر سر و ۲ هکتار از جنگل پاچی سنگده ساری در آتش سوختند که عامل برخی از آنها نیز انسانی گزارش شده است.
طبق اعلام سرپرست اداره کل منابع طبیعی مازندران، آتش سوزی در سه هکتار از مناطق جنگلی اجو کجور، پشت روستای بسطام و پیمبور رخ داده که خسارت زیادی نداشته است و با همت و مشارکت نیروهای مردمی، بسیجی و یگان حفاظت منابع طبیعی اطفا شده است.
ملکی با بیان اینکه دو اکیپ در پیمبور برای مقابله با حریق احتمالی آماده باش هستند، ادامه داد: با توجه به شرایط جوی و کاهش بارندگی شهروندان باید برای صیانت از منابع طبیعی و پرهیز از روشن کردن آتش در عرصههای طبیعی همکاری بیشتری داشته باشند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وقوع آتش سوزی در جنگلهای منطقه پاچی میانا سنگده ساری سطح آن را دو هکتار ذکر کرد و گفت: با تلاش نیروهای مردمی، بسیجی و یگان حفاظت این آتش سوزی صبح امروز مهار شده است.
سرهنگ مجید ذکریایی به انباشت لاش برگ به دلیل فصل خزان در سطح جنگلها اشاره و اضافه کرد: آتش سوزی منطقه پاچی شب گذشته اطلاع رسانی شد که خوشبختانه با تلاش همکاران امروز مهار شده است.
مهار آتش سوزی در ۲۰ هکتار از اراضی جنگلی عباس آباد
از سوی دیگر رئیس اداره منابع طبیعی عباس آباد نیز با اشاره به وقوع آتش سوزی در منطقه جنگلی چهار کد اظهار داشت: این حادثه از ظهر دیروز شروع و تاکنون ۲۰ هکتار از عرصههای طبیعی دچار حریق شده است.
سینا عبدی با بیان اینکه شب گذشته موفق به مهار حریق در بخشی از عرصههای جنگلی شده بودیم، افزود: اما در منطقه صخرهای به دلیل صعب العبور بودن موفق به اعزام نیرو نشده بودیم.
وی با عنوان اینکه برای اطفای حریق درخواست بالگرد شده است، ادامه داد: بالگرد چند نوبت اقدام به آبگیری برای مهار حریق کرد اما به دلیل نفوذ مه غلیظ در ارتفاعات امکان ادامه خدمات رسانی برایش مقدور نبود.
عبدی اضافه کرد: بعد از ۲۴ ساعت با تلاش نیروهای مردمی و بسیجی، نیروهای یگان حفاظت و مسئولان شهرستان این حادثه ظهر یکشنبه مهار و کنترل شد.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ نیروی مردمی، بسیجی و یگان حفاظت در اطفای این حریق مشارکت داشتهاند، اضافه کرد: سطح آتش سوزی در این منطقه ۲۰ هکتار بوده و آتش سوزی سطح و دلیل احتمالی آن از انسانی است.
۵ شهرستان گیلان طعمه حریق شدند
طبق اعلام مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان طی روزهای اخیر، ۴۵ هکتار از اراضی جنگلی استان درگیر حریق شدهاند که شامل بخشهایی از جنگلهای پنج شهرستان رودبار، تالش، فومن، ماسال و رضوانشهر است.
وقوع آتش سوزی در باغات اطراف رودآباد، یک هکتار از جنگلهای حلیمه جان رودبار، آتش سوزی در محدوده جنگلی مازیان، سرک و شمام، ۴۰ هکتار از مناطق جنگلی سلانسر شهرستان رودبار، سرایت حریق جنگلهای رستم آباد به ارتفاعات هرزویل منجیل، آتش سوزی در ۸ هکتار از اراضی صعب العبور املش در این مدت از جنگلهای ارزشمند استان گیلان گزارش شده است.
فرماندار رودبار امروز در گفتگو با خبرنگار مهر و در تشریح آخرین وضعیت آتش سوزیها در گیلان، با اشاره به تلاشهای مردمی و امدادی در اطفای حریق در جنگلهای شهرستان رودبار، اظهار کرد: حریق ارتفاعات هرزویل منجیل با تلاش نیروهای مردمی، بسیج و تفنگداران دریایی منجیل در همان ساعتهای اولیه آتش سوزی کنترل و مهار شد.
طهمورث عموپور با اشاره به تلاش چند روزه مدیریت بحران در اطفا حریق جنگلهای رستم آباد، افزود: تلاشها برای کنترل و مهار حریق جنگلهای رستم آباد ادامه دارد.
فرماندار رودبار با اشاره به شرایط جوی نامناسب و موقعیت جغرافیایی و کوهستانی بودن مسیرهای دسترسی حریق در جنگلهای رستم آباد، بیان کرد: با اعزام بالگرد به منطقه برای چندمین بار عملیات اطفای هوایی انجام شد و تا مهار کامل حریق ادامه خواهد داشت.
عموپور با تاکید بر احساس مسئولیت مردم در حفظ و حراست از عرصههای جنگلی و منابع طبیعی، اضافه کرد: همه نسبت به حراست و نگهداری از جنگلها، مراتع و منابع طبیعی مسئولیم.
از همه ابزارهای برای اطفای حریق رستم آباد استفاده میشود
تداوم آتش سوزیها در منطقه کوهستانی رستم آباد روز گذشته استاندار گیلان را به این منطقه کشاند و اسدالله عباسی بعد از بازدید از منطقه در جلسه مدیریت بجران شهرستان شرکت کرد.
وی اظهار کرد: وزش باد گرم و صعب العبور بودن و کوهستانی بود منطقه سبب شده تا اطفا حریق جنگلهای رستم آباد رودبار با مشکل روبرو شود.
عباسی با تاکید بر سرعت بخشیدن به عملیات اطفای حریق در جنگلهای رستم آباد، افزود: دو بالگرد برای اطفای حریق این منطقه از پایتخت به گیلان اعزام شده و بزودی این آتش سوزی کنترل و مهار میشود.
استاندار گیلان با اشاره به مشارکت مردم، بسیجیان و نیروهای نظامی در اطفا حریق جنگلهای رستم آباد، بیان کرد: به جد پیگیر کنترل و مهار آتش سوزی جنگلهای رستم آباد هستیم.
عباسی با اشاره به سعه صدر و خویشتن داری مردم منطقه در بروز بحران، اضافه کرد: هیچ تهدیدی متوجه منازل مسکونی اطراف رستم آباد نیست و با تلاشهای مردمی، نیروهای بسیجی و امدادی و اعزام بالگرد آتش را مهار میکنیم.
وی با تاکید بر حفظ و حراست از جنگلها و منابع طبیعی، افزود: مردم بهترین حافظان طبیعت و جنگل هستند و در این راستا دست ما را میگیرند.
با وجودی که مدیرکل منابع طبیعی گیلان از اطفا و مهار حریق در سلانسر رودبار خبر داده اما پیگیریهای خبرنگار مهر نشان دهنده تداوم آتش سوزی در این منطقه است.
علاوه بر سهل انگاریهای مسئولان مبنی بر تشدید نظارت و حفاظت از اراضی جنگلی و جلوگیری از دخالتهای انسانی در آتش سوزیها، نبود بالگرد در دو استان گیلان و مازندران برای اطفای حریق نیز مشکلات را تشدید کرده و ضرورت دارد که مسئولان ملی برای حفظ این سرمایه ملی دو بالگرد اختصاصی را برای این استانها اختصاص دهند.