خبرگزاری مهر - گروه استانها: دولتخانه صفوی یکی از مجموعههای تاریخی شهر قزوین است که در سالیان اخیر بحث احیای آن به یکی از چالشهای جدی استان قزوین در حوزه میراثی تبدیل شده است.
با تأسیس برخی بناها همچون مدرسه پاسداران در سال ۱۲۸۲ یا ورزشگاه تختی در دل این مجموعه تاریخی بی نظیر و در ۱۰۰ سال اخیر ضربات مهلک و جبران ناپذیری به این بنا زده شده اما در سالهای اخیر مجموعه مدیریتی استان در دولتهای مختلف به دنبال احیای آن بوده است.
با استقرار دولت سیزدهم نگاه دولت در استان به این دولتخانه برای احیا و بهرهمندی از ظرفیت عظیم گردشگری این مجموعه تاریخی افزایش یافت تا جایی که رئیس جمهور در بیستمین سفر استانی خود به استان قزوین در بازدیدی سرزده از این مجموعه تاریخی بر احیا آن تاکید کرد.
تلاش برای احیا و باززنده سازی مجموعه صفوی
رئیس جمهور در این بازدید بر ایجاد یک طرح جامع برای احیای این مجموعه تاکید و اظهار کرد: اگر در مجموعه صفوی شاهد تعریف طرح جامع نباشیم و مردم احساس نکنند که از سوی میراث فرهنگی اتفاق خاصی در این مکان رخ داده است و یک کار بهتر از کاربری فعلی ورزشی و آموزشی در میان نباشد، برایشان سوال ایجاد خواهد شد.
وی بیان کرد: در طرح جامع باید مرمت سازی، آزادسازی اراضی این مجموعه، کارهای پژوهشی و باستان شناسی دنبال شود.
وی گفت: طرح جامع باید حیات و باززنده سازی مجموعه صفوی را به دنبال داشته باشد و نباید در آن رهایی میراث فرهنگی مشاهده شود.
این سفر و دیدار سرزده در نهایت به مصوبهای برای بیستمین سفر ریاست جمهوری تبدیل شد. در مصوبات سفر ریاست جمهوری تلاش شد تا برای دستگاههای معارض در این مجموعه تعیین تکلیف شود.
برای انتقال دبیرستان پاسداران از دل این مجموعه ۲۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد. اداره کل ورزش و جوانان نیز موظف شد تا با دریافت ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای جابجایی ورزشگاه تختی از دل این مجموعه تاریخی اقدام کند.
اجرای مصوبه سفر ریاست جمهوری در حال انجام است
علیرضا خزائلی در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: مصوبه انتقال مدرسه پاسداران و مجموعه تختی طی سفر ریاست جمهور به استان قزوین انجام شد که بلافاصله پس از این مصوبه فرآیند ساخت پروژههای جایگزین برای انتقال این دو مجموعه در دستور کار مدیران مربوطه قرار گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین بیان کرد: اجرای کامل این مصوبه از سال ۸۱ طی سفر رهبر انقلاب استان قزوین کلید خورده بود و با سفر ریاست جمهوری به طور جدی در اولویت قرار گرفت.
وی افزود: دولتخانه دارای سایت باستانی و مجموعه بناهایی است که برخی از این ابنیه تخریب شده و بخش دیگر باقی مانده است که ما در تلاشیم طی تکمیل این مجموعه بتوانیم پروژههای مختلفی را در این بخش اجرایی کنیم.
مردم از خدمات گردشگری دولتخانه صفوی بهرمند خواهند شد
این مسئول ابراز کرد: مهمترین بخش این مجموعه راهاندازی مجموعه کاوشی و پژوهشی، باستان شناسی و ایجاد فضای مطالعاتی و پژوهشی است کسی البته صرفاً بحث پژوهشی مدنظر ما نیست و این سازماندهیها به گونهای است که مردم و گردشگران نیز میتوانند از بخشهای مختلف این مجموعه بازدید کنند.
وی در پایان با بیان اینکه با بیان اینکه توسعه گردشگری در مجموعه دولتخانه صفوی انجام خواهد شد گفت: در حال حاضر ۳ موزه مهم استان از جمله موزه شهر، سنگ و خوشنویسی در این مجموعه قرار دارد که پس از تکمیل این پروژه این موزهها با ارائه خدمات بهتری در اختیار مردم و گردشگران قرار خواهند گرفت.
پروژه جایگزینی مدرسه پاسداران ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است
ابراهیم سعادتفر در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: مدرسه ۲۰ کلاسه پاسداران که طی مصوبه سفر ریاست جمهوری بنا بود جابجا شود در بلوار معلم در حال احداث است.
مدیرکل نوسازی و بهسازی و توسعه مدارس استان قزوین بیان کرد: طی سفر ۵ میلیارد تومان به جابجایی مدرسه تخصیص داده شده اما با توجه به اینکه این پروژه نیازمند ۲۰ میلیارد تومان است در نظر داریم توسط خیرین این پروژه را پیش ببریم.
وی در پایان با تاکید بر اینکه در جشنواره خیرین این مسئله بررسی خواهد شد گفت: پروژه مدرسه پاسداران تاکنون حدود ۲۰ درصد پیشرفت داشته است که در صورت تخصیص اعتبارات پیشبینی میشود این مدرسه تا مهرماه سال آینده به بهرهبرداری برسد.
تخصیص ۱۰ میلیارد تومانی برای انتقال مجموعه تختی
عباس علایی مقدم در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در مجموعه تختی امکانات مختلف ورزشی، ورزشهایی نظیر بوکس، کشتی، ووشو، کنگفو و ورزشهای رزمی وجود دارد که طی مصوبه سفر ریاست جمهوری بنا شد تا این مجموعه برای تکمیل دولتخانه صفوی به مکان دیگری منتقل شود.
مدیرکل ورزش و جوانان استان قزوین افزود: اعتبار در نظر گرفته شده برای انتقال این مجموعه در سفر ریاست جمهوری مبلغ ۱۰ میلیارد تومان بود که بخشی از این اعتبار تخصیص یافت و بنا شد تا بخش دیگر آن از اعتبارات استانی تأمین شود.
این مسئول تاکید کرد: در حال حاضر زمینی در منطقه پونک برای احداث این مجموعه انجام شده و مراحل گودبرداری و قرارداد با پیمانکار نیز انجام شده است.
وی در پایان گفت: تاکنون حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد پروژه پیشرفته است و ما در این مرحله مسئله تأمین اعتبار نداریم و اگر امور طبق برنامه پیش رود احتمال بهرهبرداری از این مجموعه زیر یکسال وجود دارد که پس از تکمیل پروژه ما برای تأمین برخی امکانات نیازمند اعتبارات خواهیم بود.
بدون شک احیا مجموعه دولتخانه صفوی با تکیه بر ظرفیتهای شهر قزوین و پیوند این مجموعه با مجموعه بزرگ چهارانبیا و سبزه میدان و همچنین اولین خیابان ایران بافتی متفاوت و بی نظیر را برای گردشگری در قزوین ایجاد خواهد کرد.
با احیای این مجموعه شاهد شکلگیری بسته متفاوتی از بافتهای تاریخی، مذهبی و گردشگری خواهیم بود که در کمتر شهری در کشور نمونه آن یافت میشود.
این امید وجود دارد تا پایان سال ۱۴۰۲ بخش اعظمی از این پروژه عملیاتی شده و شاهد یک تحول در حوزه تاریخی و گردشگری قزوین باشیم.