خبرگزاری مهر - گروه استانها: وجود زمینهای حاصلخیز در استان بوشهر باعث شده تا کشاورزان در فصل پاییز به کشت گندم بپردازند و در ماههای نخست سال بعد محصول خود را درو کنند.
بخش زیادی از زمینهای کشاورزی استان بوشهر برای کشت گندم به صورت دیم اختصاص یافته و البته بخشی از زمینها نیز سالانه زیر کشت آبی گندم میرود که نسبت به دیم سطح خیلی کمتری را شامل میشود.
کمبود منابع آبی در استان بوشهر باعث شده تا سطح کشت آبی کمتر از سطح کشت دیم باشد و به همین دلیل میزان تولید گندم در این استان ارتباط مستقیمی با میزان بارشها در پاییز و زمستان دارد.
کاهش بارشها و البته بارشهای بافاصله و نامنظم باعث میشود که در برخی سالها کشاورزان گندم کار استان به ویژه افرادی که به صورت دیم کشت میکنند، برداشتی مطلوب نداشته باشند.
هر چند در سالهای اخیر نوسانهای بارندگی در استان بوشهر باعث شده تا کشاورزان محصولی مناسب را برداشت نکنند ولی این کمبود برداشتها مانعی برای کشت دوباره نشده است.
جبران ضرر و زیان کشاورزان یکی از مهمترین راهکارها برای امیدوار نگه داشته داشتن کشاورزان است ولی متأسفانه در این زمینه عملکرد خوبی را شاهد نبودهایم و حمایتهای شایستهای کشاورزان صورت نمیگیرد.
بیمههای کشاورزی نیز مقررات خاص خود را دارند و در مواردی که کشاورزان متضرر شدهاند، نتوانسته زمینه رضایتمندی کشاورز را فراهم کنند که این موضوع موجب بیمیل شدن کشاورزان برای استفاده از بیمه کشاورزی شده است.
نگاه کشاورزان به آسمان است
کشاورزان استان بوشهر دانهها را در زمین پاشیدهاند و بارشهای پاییزی آنها را امیدوار کرده است که در صورت تداوم بارشها بتوانند محصولی مناسب را از این زمین برداشت کنند.
طی سالهای گذشته کشاورزان بارها به خاطر عدم بارش منظم باران متضرر شدهاند ولی ناامید نشده و تقریباً بخش عمده زمینهای قابل کشت خود را زیر کشت گندم و جو و دیگر دانهها بردهاند.
کشاورزان امیدوارند که امسال بارشها منظمتر از سال قبل باشد و زمینهایشان این بار جبران ضرر و زیان سال قبل را به آنها بدهد.
باران تعیین کننده است
یکی از مهمترین شاخصها برای تولید گندم در اراضی دیم استان بوشهر، میزان بارشها است که تاکنون وضعیت بارشها در استان بوشهر به ویژه در مناطق شمالی و مرکزی استان رضایتبخش بوده است.
معاون پیشبینی هواشناسی استان بوشهر در ابتدای فصل بارش اعلام کرده بود که بارشهای پاییزی در استان بوشهر کمتر از نرمال خواهد بود و در فصل زمستان بارشها متعادلتر میشود.
به گفته زهرا راستگو، انتظار میرود که از اواسط آذرماه به سمت فصل زمستان وضعیت بارشها متعادل شده و بهبود یابد.
وی با بیان اینکه در فصل زمستان بارشها نرمال و در برخی از مناطق بیشتر از نرمال پیشبینی میشود افزود: در مناطق شمالی استان بوشهر در ماههای دی و بهمن میزان بارشها بیشتر از نرمال خواهد بود.
راستگو با اشاره به اینکه در دو ماهه پایانی سال بارشها در همه نقاط استان نرمال خواهد بود تاکید کرد: در جنوب استان بوشهر بارشها بیش از حد نرمال خواهد بود.
کود مورد نیاز کشاورزان تأمین شد
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر از تأمین بیش از ۱۵ هزار تن کودهای یارانهای اعم از فسفاته، ازته و پتاسه در استان خبر داد و اضافه کرد: در مجموع ۴۱ هزار تن کود برای کشاورزان استان تأمین میشود.
خسرو عمرانی با اشاره به ذخیره بیش از هفت هزار تن کود در انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان کرد: بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ تن کود یارانهای در شبکه کارگزاری آماده فروش به کشاورزان است.
وی با بیان اینکه بهترین کودها با کیفیت مناسب تأمین و در اختیار کشاورزان قرار میگیرد، تصریح کرد: کودهای توزیعی بین کشاورزان با کنترل کیفیت تأمین میشوند.
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان بوشهر تصریح کرد: برای پاسخگویی به نیاز بخش کشاورزی هیچ کمبودی در زمینه کود شیمیایی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه اجازه ورود و توزیع کودهای کم کیفیت را نمیدهیم افزود: نظارت و کنترل کامل و مستمر بر کودهای شیمیایی از زمان تولید تا توزیع انجام میشود.
پیشبینی برداشت ۲ برابری گندم
در حالی که سال گذشته حدود ۴۳ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر برداشت شده بود، پیشبینیها بیانگر افزایش دو برابری تولید گندم در این استان است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به کشت گندم در بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان بوشهر بیان کرد: ۸۵ هزار هکتار کشت دیم و ۱۵ هزار هکتار کشت آبی در استان بوشهر انجام شده است.
کبری توکلی با اشاره به آغاز کشت گندم از آبانماه در استان بوشهر، اضافه کرد: پیشبینی میشود که امسال حدود ۹۰ هزار تن گندم از مزارع این استان برداشت شود.
حمایت از کشت گندم قراردادی
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به فراهم شدن شرایط برای کشت قراردادی در استان خاطرنشان کرد: تأمین کودهای پایه تا ۵۰ درصد قیمت تمام شده یارانهای برای گندمکاران از دیگر برنامههای تشویقی برای کشاورزان است.
وی با اشاره به در اولویت خرید قرار گرفتن محصول کشتهای قراردادی افزود: پرداخت ۱۰۰ هزار تومان افزایش قیمت تشویقی به ازای هر تن گندم تحویلی و در اولویت پرداخت بودن وجوه ما به ازای خرید از دیگر مشوقهای دولت در کشت قراردادی گندم است.
توکلی با اشاره به تخفیف ۲۰ درصدی بیمه نامه برای کشت قراردادی گندم تاکید کرد: پرداخت هزار و ۵۰۰ تومان به ازای خرید هر کیلوگرم گندم یک سیاست تکمیلی است که برای خرید گندم تمام گندمکاران اعمال میشود.
انتظار میرود با حمایت مناسب از کشاورزان شاهد رشد تولید گندم به عنوان یکی از نیازهای اساسی در سطح کشور باشیم.