خبرگزاری مهر، گروه بینالملل؛ کمتر از ۲ هفته به پایان سال ۲۰۲۲ میلادی مانده. در دوازده ماه گذشته، جامعه و عرصه سیاست داخلی آمریکا تحولات ریزودرشت زیادی را از سر گذارند، اما اغراق نیست اگر بگوییم مهمترین رخداد داخلی در این کشور برگزاری انتخابات میاندورهای کنگره در هشتم نوامبر (۱۷ آبان) بود؛ رخدادی که موازنه قدرت در کنگره آمریکا که پیش از این به نفع دموکراتها بود، هماکنون به نفع جمهوریخواهان تغییر داده.
گرچه اظهارات مقامات ارشد حزب دموکرات پس از اعلام نتایج این انتخابات بیانگر این است که گویی از نتیجه پایانی ناراضی نیستند و منتظر شکست به مراتب تحقیرآمیزتری بودند، نتایج بیرون آمده از صندوق آرا نشاندهنده این است که با حضور اکثریت جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و تغییر فضای سیاسی حاکم، کار «جو بایدن»، رئیسجمهور دموکرات در دو آینده با دشواریهای زیادی روبروست و از همه اینکه انتخاباتی که برگزار شد، بر انتخابات آینده ریاستجمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ بسیار تأثیرگذار است.
در شرایطی که بسیاری از کشورهای خارجی به انتخابات میاندورهای که دو سال پس از انتخابات ریاستجمهوری برگزار میشود؟، اهمیتی نمیدهند، آمریکاییها به دلیل تأثیر زیاد آن بر برنامههای سیاسی آمریکا و جهتگیری کشور، به این انتخابات علاقهمند هستند. جو بایدن، ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) با نزدیکشدن به برگزاری انتخابات میاندورهای کنگره (مجلس نمایندگان و سنا) درباره اهمیت این دوره از انتخابات میاندورهای گفت: «ما در آستانه مهمترین انتخابات تاریخ خود هستیم.».
انتخابات میان دورهای چیست؟
انتخابات میان دورهای هر دو سال یکبار برگزار میشود، اما زمانی که با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که هر چهار سال یک بار برگزار میشود، همزمان نباشد، اهمیت ویژهای پیدا میکند. انتخابات امسال در ۸ نوامبر (۱۷ آبان) برگزار شد، اما طبق روند معمول در برگزاری انتخابات در آمریکا، برخی از ایالتها اجازه رأیگیری زودهنگام از طریق پست یا حضوری را داشتند.
همه اعضای مجلس نمایندگان برای یک دوره دو ساله انتخاب میشوند، بنابراین همه ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان در طول انتخابات میان دورهای با هم رقابت میکنند. همچنین یک سوم از ۱۰۰ سناتور (۳۵ کرسی) در انتخابات میان دورهای هر دو سال یک بار انتخاب میشوند. بعلاوه، انتخابات برای فرمانداران بسیاری از ایالتها (۳۶ ایالت)، و همچنین بسیاری از مناصب سیاسی محلی در ایالتها و شهرها نیز برگزار میشود.
موازنه قدرت قبل از برگزاری انتخابات میاندورهای
دموکراتها پیش از انتخابات هشتم نوامبر، از ۴۳۵ نماینده مجلس نمایندگان، ۲۲۲ نماینده داشت و جمهوریخواهان ۲۱۳ نماینده. حزب جمهوری خواه در نظر داشت اکثریت مجلس نمایندگان را که در انتخابات میان دورهای ۲۰۱۸ از دست داد، دوباره به دست آورد و برای به دست آوردن مجدد اکثریت تنها به ۵ کرسی نیاز دارد و اکثر نظرسنجیها هم نشان میداد که جمهوری خواهان در مأموریت خود موفق خواهند شد.
در مجلس سنا هم به نسبت ۵۰/۵۰، بین احزاب جمهوریخواه و دموکرات تقسیم شده است، اما دموکراتها دارای برتری بودند و آن به این دلیل است که معاون رئیسجمهور «کامالا هریس» به عنوان رئیس مجلس سنا حق «برهم زدن تعادل در رأیگیری» را دارد. از ۳۵ کرسی در انتخابات، جمهوریخواهان ۲۱ کرسی را نمایندگی میکردند در حالی که دموکراتها ۱۴ کرسی داشتند.
حزب جمهوری خواه برای به دست آوردن مجدد اکثریت در سنا باید تنها یک کرسی به دست میآورد، در حالی که دموکراتها به علت عملکرد ضعیف دولت بایدن با چالشهای بزرگی روبرو بودند و حفظ اکثریت در مجلس سنا برای آنها از اهمیت ویژهای برخوردار بود.
جمهوری خواهان در ۲۸ ایالت و دموکراتها در ۲۲ ایالت کنترل فرمانداری را در دست داشتند. از ۵۰ ایالت، انتخابات فرمانداری در ۳۶ ایالت برگزار شد؛ از این تعداد ۲۰ ایالت توسط یک فرماندار جمهوری خواه و ۱۶ ایالت توسط یک دموکرات اداره میشد.
موازنه قدرت به نفع جمهوریخواهان تغییر میکند
پس از هفتهها تبلیغات انتخاباتی در آمریکا، بالاخره روز سه شنبه ۸ نوامبر (۱۷ آبان) مردم این کشور پای صندوقهای رأی حاضر شدند تا تکلیف ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی سنا را مشخص کنند.
نتایج انتخابات در مجلس سنا بر اساس پیشبینیها و نظرسنجیها پیش رفت و شاهد رقابتی تنگاتنگ در این حوزه بودیم، اما در نهایت دموکراتها موفق شدند نسبت به انتخابات پیش یک کرسی بیشتر کسب کنند و نتیجه نهایی اینگونه شد که طیف حاکم ۵۱ کرسی و جمهوری خواهان ۴۹ کرسی به دست بیاورند.
در انتخابات مجلس نمایندگان اما دموکراتها نتیجه را به جمهوریخواهان واگذار کردند و در مجلس نمایندگان آینده آمریکا جمهوریخواهان ۲۲۲ کرسی دارند و حزب دموکرات ۲۱۳ کرسی. تمام پیشبینیها حاکی از این بود که دموکراتها به علت عملکرد ضعیف دولت بایدن در زمینههای خود، مجلس نمایندگان را به جمهوریخواهان واگذار میکنند، اما برخلاف فضایی که جمهوریخواهان پیش از انتخابات ایجاد کرده بودند، آنها نتوانستند اصطلاحات «موج قرمز» به راه بیاندازند و با فاصله خیلی بالا مجلس نمایندگان را تصاحب کنند.
بنابراین معادلات در مجلس نمایندگان کاملاً به هم خورده و «نانسی پلوسی» بعد از دو دهه از رهبری دموکراتها کنارهگیری میکند. پلوسی ۸۲ ساله روز پنجشنبه ۱۷ نوامبر (۲۵ آبانماه) در صحن مجلس نمایندگان آمریکا گفت بهرغم کنارهگیری از ریاست مجلس و رهبری دموکراتها، همچنان عضو کنگره باقی خواهند ماند و به مسئولیتهای خود در دورهای را که به تازگی برای آن انتخاب شده است، ادامه میدهد.
سردرگمی افکار عمومی آمریکا
از نگاه ناظران، نتیجه این انتخابات در دو مجلس سنا و نمایندگان از سردرگمی بین مردم آمریکا نشان داشت و در نهایت هیچکدام از دو جناح سیاسی اصلی نتوانستند به طور کامل اختیار کنگره (مجلس نمایندگان و سنا) را در دست بگیرند. بنابراین این دور از انتخابات اگر چه «نه» به ترامپ بود ولی آن را به هیچ روی نمیتوان رأی آری به دموکراتها نیز تلقی کرد. این موضوع را از دهها نظرسنجی که نشان میدهد بایدن یکی از نامحبوبترین رؤسای جمهور آمریکا در دهههای گذشته بوده قابل استنباط است.
بر اساس مجموع نظرسنجیهایی که تا روز جمعه ۱۸ نوامبر (۲۷ آبان) انجام گرفته است، ۴۲ درصد از آمریکاییها از عملکرد بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا رضایت دارند، در حالی که ۵۳.۲ درصد از عملکرد او ناراضی هستند. این در حالی است که هفته پیش از آن، ۴۱.۲ درصد او را تأیید و ۵۳.۵ درصد رد میکردند. یک ماه پیش، بایدن دارای رتبه محبوبیت ۴۲.۸ درصدی و رتبه عدم تأیید ۵۳.۲ درصدی داشت.
انتخابات سالم برگزار نشد؟
دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا که همچنان تأکید دارد در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰، جو بایدن، رئیسجمهور کنونی با دستکاری آرا و تقلب در انتخابات او را شکست داده، درباره سلامت انتخابات میاندورهای کنگره هم ابراز تردید کرد.
ترامپ برای این ادعای خود استدلال کرد کرد که «وضعیت دیترویت با عدم وجود برگههای رأی، بسیار بد بود. مردم برای رأی دادن میآمدند و به آنها گفته میشد که متأسفیم شما قبلاً رأی دادهاید. این موضوع در بسیاری دیگر از جاها هم اتفاق افتاد. در ایالت پنسیلوانیا اعلام کردند که شمارش آرا چند روز به طول میانجامد و در ایالت آریزونا از خرابی دستگاههای رأی در مناطق جمهوریخواهان گفتند.
وی خطاب به ساکنان ایالت آریزونا که گزارشاتی درباره اختلال در برخی دستگاههای اخذ و شمارش آرا در آن منتشر شده بود، گفت: تا زمانی که رأی ندادهاید، صف را ترک نکنید. میخواهند با دستگاههای خراب و ایجاد تأخیر در اخذ رأی، آرای شما را بدزدند. اجازه ندهید این اتفاق رخ دهد.
پیش از اظهارات ترامپ، برخی رسانهها گزارشاتی درباره اختلال برخی دستگاههای اخذ و شمارش آرا منتشر کرده بودند. نشریه نیوزویک به نقل از مقامات ماریکوبا در ایالت آریزونا از بروز مشکل برای برخی دستگاههای شمارش آرا در انتخابات میاندوره ای کنگره آمریکا خبر داد. شبکه خبری سی ان ان نیز گزارش داد که رأی دهندگان در مرسر و نیوجرسی به دلیل اختلال در دستگاههای رأیگیری، به صورت دستی رأی میدهند. در برخی از مراکز رأیگیری در تگزاس، دستگاههای ثبت نام رأی دهندگان با مشکل روبرو هستند.
«نسل z»، بلاگردان دموکراتها
پیش از برگزاری انتخابات میاندورهای، بسیاری از کارشناسان بر این عقیده بودند که احتمالاً جمهوریخواهان در این انتخابات «پیروزی بزرگی» کسب خواهند کرد؛ این پیشبینیها خیلی بیپایه و اساس هم نبود؛ از عملکرد دولت بایدن تا گافهای تمامنشدنی شخص بایدن، همه چیز را برای پیروزی بزرگ جمهوریخواهان مهیا کرده بود، اما به گفته کارشناسان یک عامل تعیینکننده و ناشناخته رؤیای جمهوریخواهان را به سراب تبدیل کرد؛ نسل Z. نسل Z چه کسانی هستند و ویژگیها و خصوصیات روحی و روانیها آنها کدام است؟
طبق گزارش پایگاه خبری سیرکلCircle، در این انتخابات، برای دومین بار متوالی، نسل Z دموکراتها را از یک شکست بزرگ نجات داد، به طوری که ۲۷ درصد از رأی دهندگان ۱۸ تا ۲۹ ساله رأی خود را به صندوق انتخابات میان دورهای کنگره انداختند که دومین رتبه در ۳۰ سال گذشته است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط همین سایت در چند وقت گذشته، جوانان آمریکایی دموکراتها را با اختلاف ۲۸ درصد ترجیح میدهند. از این رو نتیجه مشارکت جوانان آمریکایی در انتخابات میان دورهای مجلس نمایندگان آمریکا این گونه رقم خورد: ۶۳ درصد آرا برای دموکراتها در مقابل ۳۵ درصد برای جمهوری خواهان.
مقایسه سریع این اعداد با انتخابات ۲۰۲۰ و ۲۰۱۸، نشان میدهد که آنها کم و بیش یکسان هستند. در انتخابات ۲۰۲۰، جوانان آمریکایی، دموکراتها را با اختلاف ۶۲ درصد به ۳۶ درصد بر جمهوری خواهان ترجیح دادند. این اعداد نشان دهنده بهبود جزئی به نفع جمهوری خواهان در مقایسه با انتخابات میان دورهای ۲۰۱۸ است که در آن رأی جوانان به دموکراتها ۶۷ درصد و به جمهوری خواهان ۳۲ درصد بود. ارزیابیها نشان میدهد که افراد بین ۱۸ تا ۲۹ سال، حدود ۱۲ درصد از کل آرای این انتخابات را تشکیل میدهند که تقریباً مشابه انتخابات میان دورهای ۲۰۱۸ با ۱۳ درصد است.
نسل Z به افرادی تلقی میشود که بین اواسط دهه ۱۹۹۰ و اواسط دهه اول هزاره دوم متولد شدهاند. افراد زیر مجموعه این نسل به دلیل توانایی بالا در استفاده از فناوری و انطباق با آن، متمایزند و به سهولت با اینترنت در تعامل هستند. بر خلاف متولدین هزاره نخست که در دوران رکود بزرگ به بلوغ رسیدند، نسل جدید در راه به ارث بردن یک اقتصاد قوی با نرخ بیکاری کم سابقه قدم گذاشته بود. اما همهگیری کرونا این مسیر را تخریب کرد و چشمانداز را از نظر اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تغییر داد و نسل جدید به جای نگاه کردن به دنیایی سرشار از فرصت، در جهت آیندهای مبهم پیش میرود.
نسل Z از نظر نژادی و قومیتی متنوعتر است و ساختار متغیر جمعیتی و نژادی را در آمریکا نشان میدهد. به این ترتیب که سفیدپوستان و کسانی که لاتین تبار نیستند، ۵۲ درصد از افراد نسل Z را تشکیل میدهند که به طور قابل توجهی کمتر از آن چیزی است که در میان نسل هزاره نخست به ثبت رسیده و در آمار سال ۲۰۰۲، عدد ۶۱ درصد را نشان میداد. از هر چهار نفر از افراد نسل Z یک نفر را لاتین تبارها تشکیل میدهند. این در حالی است که سیاه پوستان ۱۴ درصد، آسیایی تبارها ۷ درصد و سایر نژادها ۵ درصد این نسل را تشکیل میدهند.
این نسل به شدت تحت تأثیر سلبریتیها است. به طوری که در مقالهای که در سال ۲۰۰۵ با عنوان «تأثیر سلبریتیها بر عقاید سیاسی جوانان» منتشر شد، نویسندگان آن به رابطه بین حمایت سلبریتیها از یک هدف سیاسی و افزایش حمایت از آن در میان نسلهای جوان اشاره کردند در حالی که حمایت سلبریتیها از مسائل کم طرفدار، آن را برای جوانان قابل قبول تر میکند. مسائل اقلیمی، سقط جنین و خشونت از مهمترین مسائلی است که توجه نسل Z را به خود جلب میکند.
بچههای این نسل به دلیل مسائل اجتماعی تمایل دارند به دموکراتها رأی بدهند، زیرا میبینند که حزب جمهوری خواه در این مسائل، به ویژه مسائل نژادی، مواضع سختگیرانه ای دارد به خصوص که مواضع ترامپ همیشه نژادپرستانه بوده است، در حالی که نسل Z بر این باورند که در آمریکا با سیاه پوستان با عدالت کمتری نسبت به سفیدپوستان رفتار میشود. بنابراین، قابل درک است که چرا «جوانان سیاهپوست و لاتین تبار» رأی دادن به دموکراتها را ترجیح میدهند. در انتخابات اخیر، ۸۹ درصد از جوانان سیاه پوست و ۶۸ درصد از جوانان لاتین تبار به نامزد دموکرات مجلس نمایندگان رأی دادند. این در حالی است که رأی دموکراتها در میان جوانان سفیدپوست ۵۸ درصد و برای جمهوری خواهان ۴۰ درصد بود.