به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، کاخ سفید در نظر دارد تا تجهیزات الکترونیکی پیشرفته به اوکراین ارسال کند؛ تجهیزاتی که قادر است بمبهای هدایتناپذیر را به «بمبهای فوق هوشمند» بدل کرده و ارتش اوکراین را برای هدف قرار دادن مواضع نظامی روسیه توانمند سازد. اما این بمبها چه نوع بمبهایی هستند؟
بمب هوشمند چیست؟
بمب هوشمند یا بمب هدایتپذیر، نوعی بمب هدایتشونده(PGM) است که برای هدف قرار دادن مواضع دشمن، دقت و در نتیجه بازده به مراتب بالاتری دارد.
این بمبها که عمدتاً شامل بمبهایی هوایی هستند، برای هدف قرار دادن دقیق اهداف، کاهش خسارت جانبی و افزایش تلفات دشمن طراحی شدهاند.
آمریکا از چه زمانی شروع به استفاده از بمب هوشمند کرد؟
نیروی هوایی آمریکا برای نخستین بار در جنگ جهانی دوم از این بمب استفاده کرد. آنها جولای ۱۹۴۴ با استفاده از بمبهای موسوم به «آزون VB-۱»، مجموعهای از عملیاتهای نظامی را در غرب اروپا و میانمار انجام دادند.
این بمب نوعی بمب متعارف هدایتناپذیر ۴۵۰ کیلوگرمی بود که روی قسمت عقبی آن یک حلقه موجگیر رادیویی سوار شده بود. همچنین این بمب به یک ژیروسکوپ خودکار مجهز بود که به آن کمک میکرد تا در مسیر پرتاب، تعادل خود را حفظ کند.
آزون VB-۱ به هیچ عنوان قابلیت تغییر مسیر را ندارد. یک اپراتور حاضر در هواپیمای «لیبراتور B-۲۴»، پرواز بمب را هدایت و با استفاده از یک فرمان یا به اصطلاح خودمانی «دسته بازی»، با چشم مسیر آن را دنبال میکرد. برای رویتپذیری بهتر بمب هم یک چراغ چشمکزن با قدرت درخششی به اندازه ۶۰۰ هزار شمع، روی دُم آن نصب میشد.
همزمان با نزدیک شدن جنگ جهانی دوم به روزهای پایانی، بمبهای آزون VB-۱ جای خود را به مدل پیشرفتهتر آن موسوم به «رازون» دادند.
آیا بمبهای هوشمند کارایی دارند؟
بمبهای هدایتشونده به سامانه کنترل و هدایت مجهز هستند. در برخی از آنها هم موتور کوچک موشک تعبیه شده تا هم برد آن افزایش یافته و هم کنترل پرواز آن بهبود یابد.
یک بمب هوشمند عموماً از سه جزو اصلی تشکیل شده است: جنگافزاری که بمب را شلیک میکند، سامانه هدفگیری که آن را هدایت میکند و رادارگریز که مانع پارازیت انداختن دشمن در سیگنالهای هدایتکننده میشود.
بمبهای هدایتناپذیر ۹۰۷ کیلوگرمی را میتوان به انواع سلاحها متصل کرد و سامانه مهمات تهاجم مستقیم مشترک(JDAM) ساخت؛ سامانهای که متعاقباً روی بمبافکنهای آمریکایی همچون نسخههای پیشرفته B-۵۲ و B-۱B نصب میشود.
چه شرکتهایی در آمریکا بمب هوشمند میسازند؟
شرکت رِیْتیان تکنالوجیز/ Raytheon Technologies Corporation و شرکت هوافضا و صنایع دفاعی آمریکا/ Boeing Integrated Defense Systems
قیمت بمبهای هوشمند چقدر است؟
این نوع بمبها چندان ارزان نیستند. قیمت GBU-۲۷ Paveway III، که یکی از پیشرفتهترین بمبهای هوشمند جهان محسوب میشود، بیش از ۱۱۰ هزار دلار است.
از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰)، آمریکا و متحدانش بیش از ۴۰ میلیارد دلار به اوکراین کمک نظامی کردهاند.
مسکو همواره درباره تامین تسلیحاتی کییف هشدار داده و اعلام کرده که این کار تنها به تشدید جنگ در اوکراین منجر میشود.