به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه آزاد اسلامی، مراسم تقدیر از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات عصر امروز با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سالن دکتر حبیبی واحد علوم و تحقیقات برگزار شد.
طهرانچی در این مراسم با اشاره به نقش دانشگاه به عنوان سازمان حل مسأله گفت: دانشگاه یک سازمان آموزشی قوام دار است، چرا که همه اساتید و ارکان دانشگاه میدانند که چگونه ایفای نقش کنند تا دانشجویان بتوانند دانشآموخته شوند، به همین دلیل دانشگاه یک سازمان آموزشی کاملاً در هم تنیده است، اما آنچه مهم است تبدیل این سازمان به یک سازمان پژوهشی و فناور است، بنابراین نیازمند تحول در دانشگاه هستیم.
وی با بیان اینکه تحول نیازمند پشتوانه فکری است، خاطرنشان کرد: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند: « تحوّل صحیح احتیاج دارد به پشتوانهی فکری؛ یعنی هر حرکت بیپشتوانهی فکری را نمیشود تحوّل دانست. بعضی از حرکتهای سبُک و سطحی را نمیشود به حساب تحوّل گذاشت؛ تحوّل پشتوانهی فکری [میخواهد].» واقعیت این است که پیشرفت با تقلید حاصل نخواهد شد، از اینرو دانشگاه آزاد اسلامی طی دو سال گذشته برنامه های علمی در قالب طرح پایش اجرا کرده که در آن بیش از ۳۰ هزار پیشنهاده پژوهشی (پروپوزال) ارائه شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اهمیت توجه به اقبال اجتماعی و فعالیتهای دانشگاه به حدیثی از امام علی (ع) اشاره کرد و گفت: آموزش غیرکاربردی موجب روگردانی مردم از آموزش پذیری میشوند، حضرت علی (ع) در این زمینه فرمودند: «آنچه مردم را به تحصیل دانش بیرغبت کرده، این است که میبینند کمتر عالمی است که به عملش عمل کند.» بنابراین اگر عالمی به علمش عمل نکند، دیگران پیرو نخواهند شد و علم باید به منصه ظهور برسد.
طهرانچی تصریح کرد: حضرت علی(ع) در جای دیگری میفرماید هرگاه خبری را شنیدید در اندیشه به کار بستن آن باشید نه به فکر نقل کردن، چرا که بازگو کنندگان دانش بسیارند، اما به کار برندگان آن اندک. در دانشگاه نیز نمیتوان با وجود اساتید خبره و برجسته در حوزه اقتصاد چاره اندیشی برای بهبود وضعیت اقتصادی نداشت.
عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه علم و دانشگاه دارای چیستی، چرایی، چگونگی و پیچیدگیهای خاص خود است، گفت: واقعیت این است که دانشگاه دارای ارکان مهمی است و نباید درباره آن ساده انگاری و سادهسازی کرد. به همین دلیل دانشگاه آزاد اسلامی دارای یک مدل است که در مرکزیت آن تربیت قوه عاقله قرار داشته و علم، فرهنگ و فناوری سه رکن اصلی است. در کارکرد بیرونی دانشگاه نیز موضوعات اقتصادی، اجتماعی و نوآورانه و در حوزه بینالملل نیز مرجعیت آفرینی، رهبری جهانی، الهامبخشی و تمدنسازی مورد توجه قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: آنچه از دانشگاه انتظار میرود این است که به جوان مهارت و دانش حل مسأله بدهد و علاوه بر فراهم کردن امکانات تحصیل، شبکه دانش داشته باشد و در عرصه اجتماعی، رفتارسازی کند، چرا که دانشگاه یک موجود مولد است و باید بتواند با جوانان گفتوگو کند، سخن آنها را بشنود، سبک زندگی ساز باشد و رفاه، سلامت، دفاع، امنیت و نوآوری را به همراه بیاورد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به تمرکز دانشگاهها به نظام آموزشی ـ مهارتی و پژوهشی اظهار داشت: دانشگاههای ما تا کنون به این دو حوزه توجه داشتند و ما در کنار تربیت نیروی انسانی و مدیریت و افزایش دانش مستند شده باید به تعالی فردی و اجتماعی و فضای عمومی و همچنین حل مسأله در قالب نظام تربیتی و نوآوری (حل مسأله) توجه داشته باشیم.
طهرانچی با بیان اینکه یکی از کارکردهای دانشگاه، ساختن جامعه است، گفت: واقعیت این است که جامعه از درون دانشگاه ساخته میشود، بنابراین باید در نظام تعلیم و تربیت تأمل و کاستیهای فراوانی که وجود داشته است را نقد کرد. اگر دانشگاه نتواند جوان با قدرت حل مسأله تربیت کند، فارغ التحصیلان دانشگاهی حتی در زندگی شخصی خود نمیتواند حل مسأله داشته باشند. به همین دلیل دانشگاه باید نظام تربیت، نوآوری و حل مسأله خود را داشته باشد.
وی با بیان اینکه مطالبه جامعه از دانشگاه موضوعاتی همچون اشتغال، اقتصاد، رفاه، امنیت و سلامت است، افزود: ارتقاء مرتبه علمی اساتید یا تعداد مقالات علمی برای مردم مهم نیست، چرا که انتظار جامعه از دانشگاه تأثیرگذاری در موضوعات اقتصادی، اجتماعی، فناورانه و حل مسائل است. با توجه به این موضوع باید سیاستگذار مانند پلی بین دانشگاه و جامعه همسوسازی و هماهنگ سازی انجام دهد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سند پنج ساله تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: این سند دارای پنج چرخش تحول آفرین است که یکی از آنها مربوط به تحول در نظام پژوهش و فناوری میشود. براین اساس دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال چرخش تحول آفرین از عرضه محوری مقاله گرا و غیرهدفمند در پژوهش و تولید دانش و فناوری به تقاضامحوری و پاسخگویی اثربخش به نیازهای علمی ـ تربیتی محلی و ملی متأثر از چالشهای آمایش محور و تحولات سریع اجتماعی فناورانه است.
طهرانچی با بیان اینکه تحولات اجتماعی فناورانه بسیار سریع اتفاق می افتد، ادامه داد: اگر بخواهیم بر مفاهیم گذشته گرا بمانیم، نمی توانیم پاسخ جامعه را داده و نسبت به تحولات اجتماعی فناورانه واکنش سریع و به موقع داشته باشیم. به همین دلیل باید دانش پژوهان را باور کنیم، چرا که نسلی هستند که ما را به جامعه نزدیک می کنند.
وی تبدیل شدن به دانشگاه سرآمد و پاسخگو را از دیگر اهداف سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد و افزود: مشارکت مؤثر در تمدن سازی اسلامی، تحقق آرمانهای انقلاب و پاسخگویی به مسائل و چالشهای حال و آینده جامعه با تعادل بین عرضه محوری و تقاضامحوری، انطباق حداکثری شبکه واحدهای دانشگاهی و پژوهشگران با نیازهای ملی و محلی، تولید و انتشار دانش مرجع، مرزشکن و کاربرد پذیر و فناوری های کاربردی، به کارگیری ترکیب هم افزا، متعادل و بهینه رویکردهای مزیت محور، مسأله محور و آینده نگر در این سند مورد تأکید قرار گرفته است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: این دانشگاه برای تبدیل شدن به دانشگاه سرآمد و کارآمد، «ارتقاء پاسخگویی و قابلیت حل مسأله»، «توسعه فناوری، نوآوری و کارآفرینی»، «ارتقاء جایگاه بین الملل و الهام بخشی» و «پیشرفت علمی مرجعیت ساز و تمدن آفرین» را در دستور کار خود قرار داده است.
در ادامه این مراسم با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، دکتر مجید مشکینی معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری، دکتر جمشید صباغ زاده قائم مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در واحد علوم و تحقیقات از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تقدیر شد.
اسامی برگزیدگان به شرح زیر است:
پژوهشگران برگزیده
دکتر رضا رادفر گرایش علوم انسانی
دکتر احمد شرافتی گرایش هنر و معماری
دکتر سیدعلی فقیدیان گرایش فنی و مهندسی
دکتر حمید عزت پناه گرایش کشاورزی و منابع طبیعی
دکتر سید امیرعلی انوار گرایش دامپزشکی
دکتر اکرم عیدی گرایش علوم پایه
دکتر آزاده آصف نژاد گرایش علوم پزشکی
دکتر حسام حسنی استاد پیشکسوت
فناوران برگزیده
دکتر شهروز ساویز عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی
دکتر قلی پور واحد فناور شرکت نانو ساختار کنعان
مهندس صالح زاده هسته فناور
شرکت دانش بنیان برگزیده
شرکت توسعه فناوری شریف/ سید علی امیراحمدی
آزمایشگاه برگزیده
نانو پلیمر/مهندس رجبی
آلترا سونیک/ دکتر حامد اهری، دکتر سیدامیرعلی انوار، دکتر سارا الهیاربیگ، دکتر سیما مرادی، مهندس فرشته صحرایی، مهندس مریم کرمی
انجمن علمی برگزیده
انجمن مدیریت صنعتی/ مهدی رضا عدمیان
پژوهشگر جوان برگزیده
علی خورشیدی دانشجوی دکتری مهندسی هوافضا
مجلات برگزیده
مدیریت و بازاریابی/ مدیر مسئول: دکتر محمدعلی عبدالوند
Food and Health/ مدیر مسئول: دکتر بهنود
Journal of Theoretical Applied Physics/ مدیرمسئول: دکتر داود درانیان
کتاب برگزیده
ترجمه: پیشرانش هواپیما و موتورهای توربین گازی/ رضا آقایی طوق و علی چراغی
تألیف: ترمیم زخم (آسیب های پوستی و ...)/ سید رسول تهامی و ناهید حسن زاده نعمتی
مرکز تحقیقات برگزیده
مرکز تحقیقات شبکه های مخابراتی، کامپیوتری و صنعتی/ دکتر بهراد محبوبی
مجریان طرح پژوهشی برگزیده
طرح های حوزه مدیریتی ایمنی و فرایند/ دکتر نیکومرام
طرح های حوزه صنایع دریایی / دکتر مجید قدسی
حامیان پژوهشی برگزیده
تلاشگران صنعت و تجارت آریا/ مهندسی مهدی رحیمیان
پایان نامه برگزیده
پایان نامه کارشناسی ارشد/ مهندس حمید رضایی
پایان نامه دکتری/ دکتر اعظم زمانی
کارشناسان پژوهشی برگزیده
فرشید وکیلی و مسعود بارانی
غرفه های نمایشگاهی برگزیده
هسته آزمایشگاهی پیشرفته فنی و مهندسی
شرکت دانش بنیان تاتماکو
انجمن علمی دانشجویان مهندسی کشاورزی ـ گیاه پزشکی