کرمانشاه- مدیر اسناد و تاریخ شفاهی بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس کرمانشاه از تدوین ۳۵ عنوان کتاب با موضوع تاریخ شفاهی دفاع مقدس در کرمانشاه خبر داد.

زهرا باقری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در بحث مصاحبه و تدوین و چاپ کتب تاریخ شفاهی طی چهار سال اخیر در استان کرمانشاه قریب به ۳۵ عنوان کتاب تدوین شده است.

وی افزود: موضوع کتاب‌ها اغلب در تاریخ شفاهی پیشکسوتان دفاع مقدس و از اقشار مختلف جامعه بوده است و تلاش شده که از همه اقشار اعم از بسیجی و سپاهی و ارتش و جمعیت هلال احمر و امدادگران و اقشار مختلف فرهنگیان و زنان مؤثر در دوران دفاع مقدس مصاحبه شود.

مدیر اسناد و تاریخ شفاهی بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس کرمانشاه تصریح کرد: از هر یک از پیشکسوتان حدود ۲۰ ساعت مصاحبه ثبت و ضبط شده و کتاب‌ها تدوین و به چاپ رسیده است.

وی ادامه داد: در بخش کتاب‌های اسنادی در سال‌های گذشته تولیدی نداشته‌ایم ولی در سال جاری با همت و تلاش فعالان این حوزه کتاب‌هایی با موضوعات تحرکات مرزی استان کرمانشاه و منطقه غرب در دوران دفاع مقدس تدوین شد و همچنین موضوع بمباران‌های کرمانشاه، بسیج عشایری کرمانشاه و منطقه غرب کتب اسنادی تولید شده است.

باقری خاطر نشان کرد: این کتاب‌های تدوین شده به عنوان کتب برترکشور شناخته شده‌اند و در جشنواره‌های برپا شده از نویسندگان آنها تجلیل شده و هرساله از کتاب‌های تدوین شده استان کرمانشاه در بخش دفاع مقدس تقدیر به عمل می‌آید.

وی با اشاره به تلاش‌های مؤثر نویسندگان این عرصه در استان کرمانشاه گفت: از جمله کتب برتر دفاع مقدس امسال کتاب اسنادی بسیج عشایری غرب کشور تدوین مولاداد رشیدی و در بخش تاریخ شفاهی کتاب هزار قله به قلم حاتمی و خاطرات سرهنگ پاسدار مولاداد رشیدی و خاطرات امیر بدری به تدوین رضایی فر و خاطرات رضوان مدنی توسط خانم آزادی تدوین شده است.

باقری به برگزاری کارگاه‌های نویسندگی کتب دفاع مقدس در کرمانشاه اشاره کرد و گفت: کارگاه‌های تخصصی نویسندگی کتب اسنادی و تاریخ شفاهی به صورت مجازی و حضوری در استان کرمانشاه برگزار شد و در بحث دانشنامه با تلاش‌هایی در حال انجام است که جلد اول دانشنامه دفاع مقدس استان کرمانشاه به چاپ برسد.

وی خاطر نشان کرد: حدود ۵۰ نویسنده در حوزه دفاع مقدس در استان کرمانشاه فعال هستند.

باقری بیان کرد: در ثبت و ضبط خاطرات زنان مؤثر در دوران دفاع مقدس نیز اقداماتی صورت گرفته است و چندین کتاب به تدوین رسیده و سعی شده که خاطرات اقشار مختلف پزشکان و پرستاران تاریخ شفاهی دفاع مقدس ثبت و ضبط شود.

مدیر اسناد و تاریخ شفاهی بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس کرمانشاه تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که پیشروی تدوین کتب دفاع مقدس وجود دارد گذشت زمان و فراموشی رزمندگان و از طرفی از دست دادن این عزیزان به علت کهولت سن است که در اثر اقدام دیرهنگام در ثبت و ضبط خاطرات آنها بوده و یا اینکه تلاش‌ها برای ثبت خاطراتشان به نتیجه نرسیده است.

باقری تاکید کرد: در این زمینه باید تمامی ادارات و ارگان‌ها و سازمان‌ها پای کار بیایند و با شناسایی پیشکسوتان عرصه دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار را در ثبت و ضبط و تدوین کتب دفاع مقدس یاری دهند.

وی کمبود بودجه در تولید کتب دفاع مقدس چه در زمینه ثبت و ضبط و تدوین و چه در چاپ کتاب را از مشکلات پیش روی این عرصه برشمرد و گفت: کتب دفاع مقدس عمدتاً به خاطر کمبود بودجه به چاپ انبوه نمی‌رسد.

وی گفت: در بخش تدوین کتب دفاع مقدس روحانیت چند جلد کتاب تدوین شده است که به زحمات و نقش تبلیغی روحانیون در دوران دفاع مقدس می‌پردازد از جمله این کتاب‌ها خاطرات روحانی پیشکسوت سعید مهدوی آمین با عنوان کوچه بهار به تدوین رسیده است.

باقری تدوین کتب پژوهشی دفاع مقدس را نیز یادآور شد و گفت: در بحث پژوهشی کتبی که قابلیت چاپ داشته‌اند در قالب کتاب اسنادی تدوین شده و پژوهش‌هایی در زمینه بمباران‌های کرمانشاه در جنگ تحمیلی و نیز بمباران‌های شیمیایی منطقه غرب و پژوهش‌هایی در زمینه نقش و تأثیرات جنگ تحمیلی بر استان کرمانشاه انجام شده است.