طی هشت ماهه ابتدایی سال جاری ۱۹.۵ میلیون نفر مسافر از طریق ناوگان ریلی جابه‌جا شده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۴ درصد رشد داشته است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت راه و شهرسازی، بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی معاونت برنامه‌ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی، عملکرد حوزه حمل‌ونقل ریلی طی هشت ماهه سال جاری رشد ۵۴ درصدی در جابه‌جایی مسافر را از طریق این ناوگان، کسب کرده است.

طبق این آمار میزان جابه‌جایی مسافر در هشت ماهه سال ۱۴۰۰، به میزان ۱۲.۷ میلیون نفر بوده و ناوگان ریلی طی سال ۱۴۰۰ در مجموع ۲۱ میلیون نفر مسافر را جابه‌جا کرده است.

همچنین عملکرد ناوگان ریلی حاکی از آن است که این بخش حمل‌ونقل در شاخص جابه‌جایی نفر کیلومتر مسافر با جابجایی بیش از ۱۰ میلیون و ۸۴۰ نفر کیلومتر طی ۸ ماهه امسال، رشد ۶۰ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده است.

این رقم در ۸ ماهه سال گذشته ۶ میلیون و ۷۹۴ هزار نفر کیلومتر ثبت شده و در ۱۲ ماه سال ۱۴۰۰ مجموعاً ۱۱ میلیون و ۱۴۳ نفر کیلومتر مسافر از طریق ناوگان ریلی جابه‌جا شده‌اند.

جابجایی ۲۹.۷ میلیون تن بار از طریق ناوگان ریلی

میزان جابه‌جایی بار و ترانزیت در حوزه ریلی متأثر از عوامل جهانی و داخلی از جمله وضع تحریم‌ها، همه‌گیری کرونا، ممنوعیت ترانزیت فرآورده‌های نفتی و … با کاهش ۷ درصدی همراه شده است.

طی ۸ ماهه ابتدایی سال جاری ۲۹.۷ میلیون تن بار از طریق ناوگان ریلی جابه‌جا شده که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۳۱.۸ میلیون تن بوده و ناوگان ریلی طی سال ۱۴۰۰ به جابه‌جایی ۴۷ میلیون تن بار اقدام کرده است.

ترانزیت ریلی نیز در این مدت از یک میلیون و ۲۴۰ هزار تن در سال گذشته به ۹۳۹ هزار تن رسیده است که کاهش حجم ترانزیت گوگرد از مبادی ترکمنستان و ازبکستان به میزان ۶۸ درصد در پی سقوط قیمت جهانی گوگرد و فروش این فرآورده به چین از سوی روسیه با قیمت پایین از مهم‌ترین دلایل آن است.

نوسازی ناوگان حمل و نقل ریلی در مسیر رونق

نوسازی ناوگان حمل و نقل ریلی کشور یکی از اولویت‌های این حوزه و از الزامات رشد ترانزیت کشور است که بارها توسط مدیران و معاونان حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی بر آن تاکید شده است.

مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی نیز جهت گیری اصلی وزارت راه و شهرسازی را پیشران پیشرفت کشور در توسعه دانست و صنعت ریلی را در صدر این پیشران اعلام کرد.

به گفته بذرپاش، توسعه حمل‌ونقل به ویژه حوزه ریلی تأثیر مستقیم در پیشرفت کلی کشور دارد و فعال شدن بخش خصوصی در حوزه نوسازی اقدام قابل توجهی است که باید بیشتر به آن توجه شود.

چندی پیش نیز ۴۲۸ دستگاه ناوگان تولید داخل و بازسازی شده اعم از لکوموتیو، واگن باری و واگن مسافری به ارزش یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان وارد شبکه ریلی کشور شد که این سومین مرحله از نوسازی ناوگان ریلی در سال جاری بود.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن نیز با اعلام تولید و بازسازی یک هزار و ۱۷۰ دستگاه ناوگان ریلی طی ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ از رکورد شکنی سالانه در نوسازی ناوگان ریلی خبر داد.

در حال حاضر ناوگان ریلی دارای ۹۷۸ دستگاه لکوموتیو، ۲۹ هزار و ۳۰۵ دستگاه واگن باری و ۲ هزار و ۱۵۳ دستگاه واگن مسافری است.

موجودی لکوموتیو کشور طی ۸ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته با ۲ درصد رشد و موجودی تعداد واگن‌های باری کشور نیز با ۵ درصد رشد همراه شده است.