به گزارش خبرنگار مهر به نقل از اف ایکس استریت، به عنوان پنگاهی برای حفظ ارزش داراییها در برابر نوسانات و بیثباتیها انتظار میرود طلا در سال ۲۰۲۳ سال پرکاری داشته باشد.
در حال حاضر برای ۱۲ ماه آینده ریسکهای متعددی برای بازارهای مالی به خصوص طلا پیشبینی میشود و البته باید اتفاقات غیر منتظره و غیر قابل پیشبینی را هم که میتواند بازارها را تکان دهد مدنظر قرار بدهیم. از سوی دیگر انتظار یکسری تغییرات در سیاستهای پولی و مالی کشورهای جهان از جمله آمریکا را داریم که میتواند مسیر قیمتی طلا را جابهجا کند.
در شرایط کنونی از دو طرف شاهد حمایت قیمتی برای طلا هستیم. از یکسو شاهد کاهش ارزش دلار در بازار جهانی ناشی از کند شدن روند افزایش بهره دلار از سوی بانک مرکزی آمریکا و فروکش کردن اجرای سیاستهای انقباضی در این کشور هستیم و از سوی دیگر بانکهای مرکزی کشورهای جهان در حال خرید و ذخیره سازی طلا هستند که پیش بینی میشود تا پایان امسال ادامه یابد.
به سختی میتوان دلیل اقدام بانکهای مرکزی در جمع کردن طلا از بازار را مطرح کرد چرا که معمولاً این بانکها درباره انگیزه خود برای سرمایهگذاری در داراییهای ایمن خیلی صحبت نمیکنند و شفاف نیستند. البته یکی از توضیحات معمولی که میتوان برای شرایط کنونی مطرح کرد این است که قیمت طلا هماکنون پایینتر از ارزش واقعی آن در بازار جهانی است و میتوان انتظار داشت حداقل طی ماههای آینده شاهد بالا رفتن قیمت طلا باشیم.
البته یکی از دلایلی که دارندگان طلا را به سمت فروش این دارایی سوق میدهد این است که این فلز تحت تأثیر تورم قرار نمیگیرد. بنابر این با توجه به سر به فلک کشیدن تورم در بسیاری از کشورها طی سال گذشته چرا نباید قیمت طلا بالا رود؟ این مسئله بیشتر به خاطر بالا رفتن نرخ بهره دلار بود که باعث شد دلار بیشتر از طلا برای سرمایهگذاری جذابیت داشته باشد و از سوی دیگر انتظار برای فروکش کردن تورم در کوتاه مدت هم در این مسیر تأثیرگذار بود.
اما حالا که انتظار میرود بانک مرکزی آمریکا از سیاست خود در بالا بردن نرخ بهره عقبنشینی کند و شاید هم در برههای از سال جاری آن را کاهش دهد طی دو ماه گذشته عملکرد دلار خیلی خوب نبوده است.
اگر طی یکی دو ماه آینده شاهد تغییرات جدی در چشمانداز سیاستهای بانک مرکزی آمریکا نباشیم روند تضعیف دلار احتمالاً ادامه پیدا خواهد کرد که این مسئله به بالا رفتن قیمت طلا منجر خواهد شد.
یک عامل مهم دیگر
اتفاقات حول و حوش بزرگترین خریدار طلا در بازار جهانی هم یکی از عوامل اثرگذار در این بازار است. چین بزرگترین مشتری طلا در جهان است و اعمال محدودیتهای کرونایی در این کشور روند رشد اقتصادی آن را تحت تأثیر قرار داده است. اما حالا لغو این محدودیتها باعث بروز مشکلاتی در اقتصاد این کشور شده چرا که بسیاری از کارگران به خاطر بیماری سر کار خود حاضر نمیشوند.
اصلیترین نظریه در این زمینه این است که مردم چین در برابر کرونا مصونیت کمی دارند چرا که نرخ واکسیناسیون در این کشور پایین بوده و البته مردم این کشور هم خیلی در معرض این بیماری قرار نگرفتهاند.
پیشبینی میشود که در فصل زمستان پیشرو شاهد بالا گرفتن موج شیوع کرونا باشیم و پس از آن اقتصاد این کشور مجدداً به روند رشد بازگشته و دوباره شاهد بالا رفتن تقاضا از سوی این کشور برای طلا باشیم.
اما یک مشکل دیگر هم وجود دارد، بسیاری از کارشناسان پیشبینی میکنند در نیمه نخست سال آینده شاهد رکود در اقتصاد جهانی باشیم. این مسئله باعث خواهد شد تا رشد اقتصادی چین پایین بیاید و سود خرید طلا هم کم شود. به علاوه اینکه به صورت سنتی مدیران مالی بر این باورند که در زمان بحرانهای اقتصادی و رکود باید پول نقد داشت تا بتوان به سرعت از پایین آمدن قیمتها و فرصتهای مالی پیش آمده استفاده کرد.
اگر بانک مرکزی آمریکا کوچکترین نشانهای از کاهش نرخ بهره را از خود بروز دهد در ماههای نخست سال ۲۰۲۳ شاهد یک موج دیگر افت ارزش دلار در بازار جهانی خواهیم بود.
انتظار میرود بسیاری از مشکلات تا پایان ماه مارس در بازار جهانی برطرف شود. اروپا از سرمای زمستان عبور کرده و فضای بحران اوکراین وارد فاز جدیدی خواهد شد.
بانک مرکزی اتحادیه اروپا هم سیاست خود در خرید اوراق بدهی را بهروز رسانی خواهد کرد و اقتصاد آمریکا هم نشان خواهد داد که آیا در سه ماهه نخست امسال وارد رکود میشود یا خیر. به همین خاطر ماه مارس میتواند نقطه عطفی برای تعیین مسیر بازار طلا در سال ۲۰۲۳ باشد بسته به آنکه آیا رکود اتفاق خواهد افتاد و اینکه اگر اتفاق میافتد در چه زمانی رخ خواهد داد و شدت آن چقدر خواهد بود و یا اینکه بانکهای مرکزی کشورهای جهان زودتر از موعد سیاستهای انقباضی خود را کنار میگذارند شاهد نوسانات چشمگیر در بازار طلا خواهیم بود.