به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «آفتابگرفتگی؛ جستارهایی درباره رودررویی مذهب و رمان در ایران معاصر» نوشته امیر خداوردی بهتازگی توسط نشر برج به چاپ دوم رسیده است.
امیر خداوردی نویسنده اینکتاب متولد ۱۳۵۹ و فارغالتحصیل فقه و اصول است. «آمین میآورم» و «آلوت» دو رمان او هستند که پیشتر منتشر شدهاند. «جنون خدایان» سومینرمان اوست که در مسیر هماندو رمان پیشین با تلاش به داشتن نگاهی نوی متاثر از تحصیلات حوزوی نوشته شد. کتاب «آفتابگرفتگی» نتیجه پژوهش و تاملات خداوردی در موضوع رمان و مذهب در ایران است.
مولف «آفتابگرفتگی» میگوید شاید امروز عجیب باشد اگر بدانیم اولین مترجم بخشی از «بینوایانِ» ویکتور هوگو به فارسی شیخ ابراهیم زنجانی یکروحانی مجتهد بودهاست. شیخابراهیم حدود ۱۲۰ سال پیش در میانه حکومت استبدادی مظفرالدین شاه چنان شیفته «بینوایان» شد که آن را بخش جداییناپذیر تجدد خواند. بههمیندلیل سفارش داد رمان را برایش بفرستند و بعدها خودش فصل ژان والژان را هم از ترکی به فارسی برگرداند. خداوردی میگوید رمان «بینوایان» نزد شیخابراهیم تبدیل به ابزار استبدادستیزی، آگاهیبخشی و ظلمستیزی شد.
کتاب پیشرو بدون احتساب «دیباچه»، ۱۰ فصل دارد که به اینترتیباند: حقیقت رمان، پیامبران عصر جدید، مومنان عصر جدید، تفسیر رمان، کتمان رمان، تحریف رمان، اعجاز رمان، مهجوریت رمان، جهان بدون رمان، جهان رمان.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
شیخ ادامه میداد: «کجا سیره عقلا بر این بوده که با خبر واحد حکم قطعی در امور مهمه جاری کنند؟»
برخی استادان را میشناختم که پنهانی کسی را میفرستادند تا پولی بگذارد توی جیب شیخ و خواهش کند که از اشکالگرفتن پای درس فلانی کوتاه بیاید. قبول میکرد و فقط میآمد و داد میزد: «اینها که گفتید اشکالاتی هم دارد، ولی عیبی ندارد؛ ادامه بدهید.»
نکته این بود که کسی از استادان و فضلا معترض او نمیشد که: «ساکت شو! و حق حرفزدن نداری!» اشکالگرفتن به هر شکل که بود، حق مسلم طلاب محسوب میشد. کسی نمیگفت: «ای بسا اشکالگرفتن جایگاه استاد را در نزد شاگردانش مخدوش کند. ای بسا شاگردانی که با شنیدن این اشکالها باورشان به علمیت استاد متزلزل شود.» هیچکدام از این ادلهای که گاهی در توجیه سانسور و کتمان مطالب میشنویم آنجا جا نداشت.
به خاطر دارم که این شیخ یک بار آمد سر درس فقه و کنار من چهارزانو نشست. گمانم استاد قبلا دَمَش را دیده بود، چون عجلهای برای اشکالگرفتن نداشت. درس در باب حدود و تعزیرات بود...
چاپ دوم اینکتاب با ۱۳۶ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۷۵ هزار تومان منتشر شده است.