خبرگزاری مهر - گروه استانها - فاطمه حسینی: محوریترین مطالبه لرستان و لرستانیها همواره مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال بوده است، مسئله و چالشی که طی سالهای گذشته هرروز بر عمق آن افزودهشده و همچنان زخمهای حوزه صنعت و تولید آن را تشدید میکند.
عدم بهرهبرداری از واحدهای بزرگ صنعتی، تعطیلی صنایع موجود، سنتی بودن بخش کشاورزی و غفلت از ظرفیتهای حوزه گردشگری تنها بخشی از مشکلاتی است که بر بیکاری لرستانیها دامن میزند.
این در حالی است که جمع شاخصهایی مانند نرخ بیکاری بالا، میزان سرمایهگذاری پایین، تورم بالا، قرارگیری در لیست استانهای با نرخ اشتغال ناقص و … بهراحتی میتواند اوضاع اقتصادی نامناسبی را در یک استان رقم بزند.
مسئله مهم، مسئله اشتغال لرستان است
حجتالاسلام ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری هم در جریان سفر خود به لرستان بارها به این معضل بزرگ لرستان و لرستانیها اشاره کرد.
وی از همان بدو ورود در فرودگاه خرمآباد به این چالش اشاره داشت و اظهار کرد: در لرستان شاهدیم علیرغم اینکه ظرفیت زیرساختی خوبی دارد اما در صنایع برخی از واحدهای صنعتی نیمه تعطیل است و برخی هم تعطیلشده است و این شرایط در حالی است که لرستان نیاز بسیاری به کار و ایجاد اشتغال دارد.
وی گفت: این شرایط بهشدت ما را رنج میدهد؛ در لرستان پسران و دختران تحصیلکرده بسیاری داریم که از بیکاری رنج میبرند.
حجتالاسلام رئیسی با اشاره به اینکه در این استان ظرفیتهای آبوخاک و کشاورزی وجود دارد اما بیکار فراوان است، اظهار داشت: محور برنامههای ما این است موانع و مشکلات را بررسی کنیم و آنچه میشود در استان تصمیم بگیریم و مابقی را در تهران رسیدگی کنیم.
رئیسجمهور کشورمان خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم رنج بیکاری و بی شغلی را بکاهیم و ظرفیتهای بسیاری که در استان وجود دارد به کار گرفته شود.
حجتالاسلام رئیسی همچنین در دیدار خود با «اقشار مختلف لرستان» بابیان اینکه مسئله مهم، مسئله اشتغال لرستان است؛ گفت: بیکاری در لرستان بنده را بهعنوان یک طلبه و مسئول بسیار رنج میدهد؛ وضعیت بیکاری استانها ازجمله لرستان که امکانات مناسب دارند و بیکاری آنها بالا است، بسیار ما را رنج میدهد.
بیکاری که مردم را سالهاست رنج میدهد حل شود
رئیسجمهوری همچنین در «شورای اداری لرستان» با اشاره به اینکه مسئله بیکاری تبدیل به آسیب اجتماعی در خانوادهها و جامعه میشود، گفت: از صبح در هر کوی و برزنی که رفتم خانوادههای بسیار محترمی با من صحبت کردند و شاید با دهها نفر صحبت داشتهام که مشکل همگی آنها به شغل برمیگردد، مسئله جدی در لرستان شغل است.
وی همچنین در «نشست خبری پایان سفر» خود با اشاره به اینکه در شورای اداری اعلام کردم آقایان نگاه نکنند فقط به وزارت کار، همه دستگاهها مأموریت برای ایجاد اشتغال دارند، بیکاری مردم را رنج دهد ما را هم رنج میدهد؛ ایجاد اشتغال بهحق است و از خواستههایی است که در دیدارهای مردمی فراوان دیدهام.
وی خاطرنشان کرد: اشتغال را باید محور قرار دهیم و همه مدیران باید در این مسئله نقش ایفا کنند تا بیکاری که مردم را سالهاست رنج میدهد حل شود.
مرور این اظهارات نشان میدهد که شاهبیت اظهارات رئیس دولت انقلابی در جریان سفر به لرستان موضوع بیکاری و لزوم اشتغالزایی در استان است بهطوریکه حتی به وزیر سابق کار، تعاون و رفاه اجتماعی مأموریت ویژه داد تا برنامهای برای رفع این چالش بزرگ تدوین کند.
مسئولان بگویند بعد از سفر رئیس جمهور چند نفر مشغول به کار شدهاند؟
این حجت الله عبدالملکی وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان بود که در جریان سفر دولت به این استان و در شورای برنامه ریزی اعلام کرد که قرار است ۴۰ هزار فرصت شغلی تا پایان سال ۱۴۰۱ در لرستان ایجاد شود.
همچنین اخیراً حجت الاسلام سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در لرستان در خطبههای نماز جمعه با اشاره به مصوبات سفر رئیس جمهور به لرستان، گفت: این مصوبات باید با دقت و سرعت انجام و پیگیری شوند، که اطلاع داریم در حال انجام است، اما نکته این است که این مصوبات در سالی که به عنوان تولید و اشتغال دانش بنیان نام نهاده شده، باید منتهی به ایجاد شغل شوند، اگر مصوبات ۱۰۰ درصد انجام بگیرد اما باز در درون خانوادهها مشاهده شود که تعداد بیکاران همانها هستند، آثار و شیرینی کار را بر جای نخواهد گذاشت و هدف از این مصوبات سفر رئیس جمهور این است که تولید و اشتغال دانش بنیان شکل بگیرد و رنگ خوشحالی و مسرت را بر چهره پدران، مادران و جوانان مشاهده کنیم.
نماینده ولیفقیه در لرستان، بیان داشت: دستگاههایی هستند که متعهد شدهاند فلان تعداد شغل ایجاد کنند، این را اعلام کنند چه تعداد شغل ایجاد شده است؟ در سامانهای افرادی که شاغل شدهاند با کد ملی و شناسنامه به مردم معرفی کنند و بگویند بعد از سفر رئیس جمهور این تعداد به شغل مشغول شدهاند.
بنا بر این گزارش، به سراغ علی جهانی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان رفتیم تا از آخرین خبرها در رابطه با سهمیه ۴۰ هزار فرصت شغلی استان مطلع شویم و ببینم که این سهمیه ایجاد اشتغال با توجه به دغدغه و تأکیدات رئیس جمهور و همچنین نماینده ولی فقیه در لرستان محقق شده است یا نه؟
تحقق ۲۵ هزار شغل از سهمیه ۴۰ هزارتایی لرستان
علی جهانی در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سهمیهای که برای لرستان در نظر گرفته شده ایجاد حدود ۴۰ هزار فرصت شغلی است، اظهار داشت: در این راستا سامانه «رصد» از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین وزارت کشور ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه یک سهمیه ایجاد شغل برای هر استان در نظر گرفته شده و به استانهای مختلف کشور نیز ابلاغ شده است، عنوان کرد: در این راستا دستگاههای اجرایی سهمیه اشتغال ایجاد شده خود را در این سامانه ثبت کردهاند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با تاکید بر اینکه هر کدام از دستگاههای استان بر اساس ظرفیتی که داشتهاند، آمار اشتغال خود را اعلام کردهاند، بیان داشت: از مجموع ۴۰ هزار تعهد و سهمیهایجاد شغل برای لرستان، حدود ۲۵ هزار و ۵۲ شغل محقق شده است، این عدد نیز از سوی ۴۴ دستگاه اجرایی استان تا تاریخ ۲۵ آذر ماه اعلام شده است.
آیا آمار ایجاد ۲۵ هزار شغل واقعی است؟
جهانی با تاکید بر اینکه این ۲۵ هزار شغل، مجموع فرصتهای شغلی است که از سوی دستگاههای اجرایی استان اعلام و در سامانه «رصد» ثبت شده، است، تصریح کرد: ما به صورت روزانه این سامانه را چک میکنیم و اطلاعاتی که مورد نیاز است را اخذ میکنیم.
آماری که در سامانه «رصد» هست را ما میبینیم وی، بیان داشت: طی هفته جاری کارگروه اشتغال استان برگزار و موضوعات در این کارگروه مورد بررسی قرار گرفت.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با بیان اینکه در این کارگروه دستگاههایی که به تعهد خود عمل نکرده و آمار اشتغال خود را در سامانه ثبت نکرده بودند، مورد تذکر قرار گرفتند، گفت: این دستگاهها قول دادهاند که طی هفتههای آینده این کار را انجام دهند.
جهانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه بعضی از افراد اعلام میکنند که واقعاً ۲۵ هزار شغل در استان ایجاد شده است؟ ادامه داد: ما اعلام میکنیم، آن چیزی که برای ما ملاک است این سامانه «رصد» است، ممکن است ما در انظار نبینیم که چه کسی به کار مشغول شده، اما آماری که در سامانه «رصد» هست را ما میبینیم.
هر کسی که وام اشتغال گرفته، شاغل محسوب میشود؟
وی با اشاره به راستی آزمایی آمار و اشتغال ایجاد شده از سوی دستگاههای اجرایی، توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: این امر از طریق تماس تلفنی با افراد انجام میگیرد.
فعلاً راستی آزمایی شغلهای ایجاد شده را از طریق برقراری تماس تلفنی با افراد شروع کردهایم مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با بیان اینکه البته برخی از افراد با وجود دریافت تسهیلات اشتغال، اقدام به ایجاد شغل نمیکنند، گفت: مبنا بر این است که وقتی این تسهیلات پرداخت میشود، یعنی اشتغالزایی صورت گرفته، هر فردی که این تسهیلات را دریافت میکند به عنوان شاغل محسوب میشود.
جهانی با بیان اینکه فعلاً راستی آزمایی ایجاد شغلها را از طریق برقراری تماس تلفنی با افراد شروع کردهایم، افزود: همچنین راستای آزمایی به صورت میدانی را انجام خواهیم داد و این امر نیز از سوی کارگروههایی که ما با آنها عقد قرار داد داشتهایم انجام میگیرد.
فردی یک ساعت در هفته کار کند، شاغل حساب میشود؟
وی، بیان داشت: چون راستی آزمایی را شروع کردهایم، هنوز گزارش کاملی در این رابطه در دست نداریم.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان در ادامه سخنان خود با طرح این سوال که اگر فردی یک ساعت در هفته کار کند، شاغل حساب میشود، صحت دارد؟ بیان داشت: این تنها مختص به لرستان نیست، این قانون کار جهانی است و تنها برای کشور ما نیست.
جهانی، گفت: تعریفی که از این کار شده، این است، شاید دیدگاه ما این باشد که یک ساعت کار در هفته، چیز معنا داری نباشد، اما این تعریفی است که از کار اعلام شده است.