رئیس جمهور صربستان می‌گوید که پایتخت این کشور شاهد ورود بی‌سابقه جاسوسان خارجی بوده و بلگراد را به شهر کازابلانکا در جریان جنگ جهانی دوم تشبیه کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی، الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان می‌گوید که این کشور شاهد رکورد ورود جاسوسان خارجی بوده و در بحبوحه جشن‌های شب قبل از سال نو میلادی، شمار زیادی از آنها وارد بلگراد شده‌ و حالا پایتخت صربستان به شهر کازابلانکا در کشور مراکش در جنگ جهانی دوم شباهت دارد.

ووچیچ درباره موج ورود جاسوسان به صربستان گفت: شب قبل از کریسمس امسال، بلگراد تبدیل به کازابلانکا جدید تبدیل شد. دائما گزارش‌هایی مشابه دریافت می‌کنیم، هیچ جاسوسی نیست که در هتل‌های ما اتاق رزرو نکرده باشد و تا به حال این همه جاسوس اینجا نبوده است.

در فرهنگ عامه، شهر کازابلانکا در جریان جنگ جهانی دوم از دیرباز به عنوان شهری مملو از نازی‌های جورواجور، فراری‌های جنگ و جاسوسان از اقصی نقاط جهان بود و به لطف همنام بودن با یک فیلم کلاسیک هالیوودی به همین نام محصول سال ۱۹۴۲ عمده شهرت خود را کسب کرده است.

از آن پس، شهر مراکشی که در آن برهه مستعمره فرانسه بود، در بسیاری از فیلم‌های جاسوسی به تصویر کشیده شد.

ووچیچ می‌گوید که ورود سیل جاسوسان به بلگراد در بحبوحه تنش‌های جاری بین صربستان و کوزوو رخ داده و به باور وی، این شهر دست کم از عصر دوران جنگ جهانی دوم، تا این اندازه با فعالیت‌های اطلاعاتی و جاسوسی محاصره نبوده است.

وی اضافه کرد که عوامل اطلاعاتی «کارشان را انجام داده» و «مشخصا اقدامات متفاوتی» را تدارک می‌بینند. با این حال رئیس جمهور صربستان درباره اینکه جاسوسان از کدام کشورها به بلگراد آمده‌اند، شفاف‌سازی نکرد.

صربستان و کوزوو بر سر برنامه‌های پریشتینا جهت ممنوع کردن ورود خودروهای دارای پلاک بلگراد به حوزه استحفاظی کوزوو، در عمده بخش‌های سال ۲۰۲۲ در نزاع بودند. بلگراد پلیس‌های سرتاپا مسلح آلبانیایی را در مناطق پرجمعیت صربستان مستقر کرده و در سوی مقابل، مردم محلی نیز با برگزاری تجمعات اعتراضی و ایجاد موانع خیابانی، واکنش نشان می‌دهند.

شرایط در کوزوو همچنان متشنج است. صرب‌های ساکن شمال کوزوو دهم دسامبر ۲۰۲۲(۲۹ آذر ۱۴۰۱) نسبت به بازداشت چند پلیس صرب توسط مقامات کوزوو با ادعای جنایت جنگی و تروریسم مربوط به جنگ سال‌های ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹، دست به اعتراض زده و از آن زمان، این اعتراضات منجر به چند دور درگیری میان صرب‌ها و نیروهای پلیس کوزوو شده است.

صربستان و کوزوو در سال ۲۰۱۳ با میانجی‌گری توافقی را برای عادی‌سازی روابط امضا کردند اما مذاکرات خیلی زود به بن‌بست خورد. حدود ۵۰ هزار صرب در بخش شمالی کوزوو ساکن بوده و از به رسمیت شناختن دولت پریشتینا خودداری کرده و بلگراد را پایتخت خود می‌دانند.

اوایل هفته جاری پس از آنکه دو جوان صرب در نزدیکی شهر اشترپس، در حال رانندگی هدف شلیک گلوله قرار گرفته و زخمی شدند، تنش‌ها باردیگر شدت گرفت. این اتفاق در هیاهوی جشن کریسمس مسیحیان ارتدوکس رخ داد و بعدها مشخص شد که مهاجم، آلبانیایی‌تبار است.