به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ینی شفق، مرکز مطالعات انرژی و هوای پاک (CREA) مستقر در هلسینکی فنلاند مدعی است که سقف قیمتی که اتحادیه اروپا برای واردات نفت روسیه (هر بشکه ۶۰ دلار) تعیین کرده، روزانه ۱۶۰ میلیون یورو به مسکو ضرر میزند.
اتحادیه اروپا واردات، بیمه و تامین بودجه انتقال نفت روسیه به کشورهای ثالث به ویژه از طریق مسیرهای دریایی را ممنوع کرد. این ممنوعیت از ۵ دسامبر ۲۰۲۲ (۱۴ آذر) اجرایی شد. این بلوک به همراه اعضای گروه هفت کشور صنعتی(جی۷)، بر سر تعیین سقف قیمت ۶۰ دلار به ازای هر بشکه نفت روسیه نیز به توافق رسیده و اعمال این سقف قیمت نیز از همان روز لازمالاجرا شد.
حالا مرکز مطالعات انرژی و هوای پاک مدعی شده که درآمدهای نفت خام روسیه در ماه دسامبر و به دلیل ممنوعیت واردات و همچنین سقف قیمت، ۳۲درصد کاهش یافته است. همچنین به نوشته این مرکز، پس از انکه آلمان واردات نفت روسیه از طریق خط لوله «دروژبا» را تا پایان ماه گذشته متوقف کرد، درآمدهای نفتی مسکو ۵درصد دیگر کاهش پیدا کرد.
خط لوله دروژبا که از ان تحت عنوان «خط لوله دوستی» نیز یاد میشود، خط اصلی انتقال نفت از روسیه به اوکراین، بلاروس، لهستان، مجارستان، اسلواکی، جمهوری چک، اتریش و آلمان است.
در ماه اکتبر در مجموع ۲.۵ میلیون بشکه نفت خام و ۷۰۰هزار بشکه فرآوردههای نفتی از طریق این خط لوله به کشورهای اتحادیه اروپا منتقل شد.
روسیه بهرغم کاهش عواید، همچنان روزانه ۶۴۰میلیون یورو از قبل صادرات سوختهای فسیلی درآمد دارد. به ادعای این مرکز مطالعاتی، در نتیجه ممنوعیت واردات نفت پالایششده و همچنین تمدید اعمال سقف قیمت برای فرآوردههای نفت پالایششده که از ۵ فوریه ۲۰۲۳ اجرایی میشود، انتظار میرود درآمدهای مسکو از فروش صادرات سوخت فسیلی حدود ۵۲۰ میلیون یورو کاهش پیدا کند.
لوری مایلیویرتا، تحلیلگر ارشد این مرکز مدعی شده است: ممنوعیت نفتی اتحادیه اروپا و همچنین سقف قیمتی سرانجام کار خود را کرد و تاثیر آن به اندازهای که انتظار میرفت، چشمگیر است. این نشان میدهد که ما برای کمک به اوکراین جهت غلبه بر حمله روسیه، ابزار داریم. کاهش سقف قیمتی به سطحی که مانع منفعت بردن کرملین از نفت مشمول مالیات و همچنین محدود کردن باقیمانده واردات نفت و گاز روسیه، ضروری است.
یافتههای این مرکز مطالعاتی نشان میدهد که روسیه از قبل صادرات نفت خام با نفتکش و سقف قیمت کنونی، تاکنون ۳.۱ میلیارد یورو درآمد داشته که ۲ میلیارد یورو از این رقم، درآمد مالیاتی بوده که مستقیما به دولت مسکو رسیده است.
به ادعای این مرکز، با توجه به اینکه سقف قیمت ۶۰ دلار به ازای هر بشکه، به مراتب بیشتر از هزینههای روسیه برای تولید است، کاهش این سقف قیمتی به ۲۵ تا ۳۵ دلار به ازای هر بشکه، درآمدهای نفتی روسیه را روزانه دست کم ۱۰۰ میلیون یورو کاهش میدهد.
اسویتلانا رومانکو، بنیانگذار و مدیر سازمان غیردولتی «در کنار اوکراین میایستیم»، درباره یافتههای این تحقیق گفت: اولین ماه تحریمها، آنچه ما از ابتدای حمله به اوکراین میگفتیم را ثابت کرد؛ عواید صادرات سوختهای فسیلی، منبع اصلی تامین مالی جنگ برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است.
ادعای این مرکز مطالعاتی در حالی مطرح شده که استیون منوچین، وزیر خزانهداری پیشین آمریکا در مصاحبهای با شبکه سیانبیسی از طرح تعیین سقف قیمتی برای نفت روسیه انتقاد کرد و درباره آن گفته بود: این کار نه تنها امکان پذیر نیست، بلکه فکر میکنم مضحکترین ایده ای است که تا به حال شنیدهام.
همچنین از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲(۵ اسفند ۱۴۰۰)، غرب و آمریکا با هدف ضربه زدن به اقتصاد روسیه، تحریمهای گستردهای را علیه این کشور وضع کردند که عمده تحریمها در حوزه انرژی بود. با این حال، ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس دومای روسیه بهتازگی با اشاره به ثبات اقتصادی این کشور گفت که پس از آغاز عملیات نظامی و اعمال تحریمها علیه مسکو، ۷۵/۹ درصد شرکتهای خارجی در روسیه ماندگار شدند.