بهگزارش خبرگزاری مهر بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، جمال شیخی سرپرست هیئت باستانشناسی و مدیر پایگاه پژوهشی ملی سیمره گفت: با توجه به گسترش شهر دره شهر و روستاهای اطراف و افزایش روند ساخت و سازها در محدوده اطراف اثر و مشکلات حقوقی به وجود آمده و برای تثبیت عرصه و حریم اثر و تنظیم ضوابط روزآمد و قابل اجرا و تصویب و ابلاغ آن، با وجود دارا بودن عرصه و حریم مصوب و با توجه به اشکالات موجود در خطوط و ضوابط و شیوه تعیین عرصه و حریم، برنامه گمانهزنی به منظور تدقیق عرصه، پیشنهاد حریم و اصلاح خطوط و ضوابط آن در شهر تاریخی سیمره (دره شهر) استان ایلام با مجوز پژوهشگاه و از محل اعتبارات استانی انجام شد.
وی، این شهر تاریخی را بزرگترین و شناخته شدهترین اثر استان ایلام دانست که در کنار شهر امروزی دره شهر واقع شده و تصریح کرد: عرصه باقی مانده این شهر تاریخی بیش از ۱۲۰ هکتار وسعت دارد که با احتساب حریمهای چهارگانه محدودهای با وسعت بیش از ۲۰۰ هکتار را در برگرفته است.
به گفته این باستانشناس اداره کل استان، این شهر تاریخی جزو نخستین آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور است که به شماره ۶ در سال ۱۳۱۰ به ثبت رسیده و قدمت آن براساس فعالیت و مطالعات میدانی صورت گرفته و منابع مکتوب، مربوط به اواخر دوران ساسانی و قرون اولیه اسلامی است.
شیخی با بیان اینکه البته در محدوده شهر تاریخی، آثاری از دوران پیش از تاریخ تا قرون متاخر نیز وجود دارد افزود: یافتههای فرهنگی حاصل از گمانهزنی اخیر نشان از استفاده از منطقه در دوران اشکانی، ساسانی و قرون اولیه اسلامی دارد.
سرپرست هیئت باستانشناسی گفت: یافتههای حاصل از کاوشهای شهر تاریخی سیمره شامل عناصر شهری و بناهای شاخصی مانند بازار، معابر، خانه اربابی، کاروانسرا و بنایی موسوم به مسجد است.
این باستانشناس با اشاره به اینکه علاوه بر بقایای معماری، یافتههای ارزشمندی از قبیل گچبریهای نفیس و ظروف سفالی و … از کاوشهای این شهر به دست آمده است، تصریحکرد: در جایجای این شهر تاریخی بقایای معماری شامل خانههای معمولی، اتاقها و سازههای با طاق گهوارهای و نیز معابر و سیستم دفع فاضلاب و… به چشم میخورد.
به گفته شیخی، برنامه گمانهزنی با اجرای نزدیک به ۱۰۰ گمانه در خارج از عرصه مشهود اثر در حال انجام است و با توجه به گستردگی محدودهای که نیاز به گمانهزنی دارد، احتمالاً تعداد گمانهها به دو برابر این تعداد نیز برسد.
وی در پایان با بیاناینکه نتایج به دست آمده در بخشهایی از گمانهزنی نشان از هماهنگی عرصه مشهود اثر و عرصه مصوب آن دارد در حالی که در بخشهای دیگر شاهد افزایش یا کاهش عرصه موجود هستیم، اظهار کرد: مراحل تکمیلی برنامه از قبیل نقشهبرداری، تصویربرداری هوایی و تنظیم ضوابط مربوط به عرصه و حریم اثر پس از اتمام گمانهزنی و تدقیق عرصه انجام خواهد شد.