خبرگزاری مهر، گروه استانها: زمستان فصل بیماریهای تنفسی بوده و سردشدن هوا بروز بیماریها را در مناطق مختلف کشور از جمله مازندران تشدید کرده است. همچنین شیوع بیماریهای تنفسی و گسترش آن نیاز به تأمین دارو را در فصل سرد بیشتر کرده است.
اگرچه با اجرای طرح دارویار شمار زیادی از اقلام دارویی تحت پوشش اجرای این طرح قرار گرفتهاند اما همچنان بسیاری از مردم با مزایای طرح آشنا نیستند و از گرانی اقلام دارویی و یا عدم شمول و بستههای حمایتی گلایه دارند.
حسینی یکی از شهروندان با اظهار اینکه قیمت داروها کنترل نشده است، گرانی قیمت دارو را از جمله مشکلات بیان کرد و گفت: قیمت داروها نسبت به قبل چندبرابر شده است و عملاً بیمهها پوشش حمایتی لازم و مناسب را ندارند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه فرزندم بیماری صعب العلاجی دارد و تحت درمان است، گفت: هر ماه هزینههای زیادی برای درمان و تأمین داروهایش انجام میدهم و تهیه برخی از اقلام بسیار سخت شده است و مجبورم بارها به داروخانههای مختلف مراجعه کنم.
طی ماه اخیر کمبودهای دارویی در مازندران به نسبت ماه قبل کمتر شده است اما همچنان تهیه برخی از اقلام دارویی هم سخت و هم گرانتر شده است این درحالی که به گفته مسئولان بسیاری از داروها در سامانه تی تک قابل عرضه و پیگیری است.
ابراهیم صالحی فر معاون غذا و داروی علوم پزشکی مازندران درباره وضعیت دارویی در استان و مصارف آن اظهار داشت: طی ماههای گذشته مازندران نیز همانند سایر مناطق درگیر کمبودهای دارویی بوده و میزان کمبودهایی دارویی از ۲۷۰ قلم در ماههای قبل به ۱۷۰ قلم رسیده است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید براین که کمبود اقلام دارویی در استان مقطعی است، گفت: کمبود به معنای آن نیست که دارو واقعاً وجود نداشته باشد ضمن آنکه پیگیریهای لازم توسط معاونت غذا و دارو در حال بررسی است و کمبودهای موجود کشوری است.
وضعیت تأمین سرم و آنتی بیوتیک ها باثبات شده است
وی با اظهار اینکه در حال حاضر وضعیت تأمین سرم و آنتی بیوتیک ها بهتر شده است، افزود: در زمینه سرم به ثبات نسبی رسیدیم هرچند نباید تجویز بی رویه آن را نادیده بگیریم و در زمینه آنتی بیوتیک ها، کپسول و قرص وضعیت تأمین بهتر شده است.
صالحی فر درباره نظارتها بر شرکتهای پخش دارویی در استان افزود: طبق برنامه تعیین شده هر دو هفته یک بار شرکتهای استانی بازرسی و نظارت میشوند و هرچند نمیتوان کمبودهای دارویی را به تخلفات شرکتها و داروخانهها نسبت داد زیرا بسیاری از کمبودها مسئله کشوری است.
معاون غذا و داروی علوم پزشکی مازندران درباره داروهای بیماران مختلف از جمله آنفلوانزا یادآور شد: بیش از ۸۰ درصد مراجعه مردم برای دریافت داروها و انتی بیوتیک ها در داروها خودسرانه و بدون نسخه است در حالی تجویز و مصرف منطقی دارو اهمیت زیادی دارد.
وی ادامه داد: در زمینه تأمین دارو مشکل حادی که بخواهد در فرایند درمان خللی ایجاد کند، کمبودی وجود ندارد و چالشی در زمینه بیماریهای رایج در استان نداریم.
وی درباره تفاوت نسخههای الکترونیک و کاغذی با اشاره به افزایش قیمت داروها با اجرای طرح دارویار و حذف ارز ترجیهی از آن اظهار داشت: با اجرای این طرح قیمت دارو در کشور واقعیتر شده است.
صالحی فر یادآور شد: واقعیت آنکه دارو در کشور به نسبت دیگر کشورها ارزان است هرچند با اجرای طرح دارویار قیمت برخی اقلام دارویی سه تا چهار برابر افزایش یافته و منطقیتر شده است ولی در طرح دارویار مقرر شد پرداختی از جیب بیمار در صورت ارائه نسخه نباید افزایش پیدا کند و افزایش قیمتها شامل داروهای عرضه شده بدون نسخه خواهد بود.
مزایای نسخه الکترونیک
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به مزایای نسخه الکترونیک از جمله دستورات پزشکی آن اظهار داشت: اشتباهات رایج نسخههای کاغذی در نسخه الکترونیک وجود ندارد واشتباهات تقریباً به صفر نزدیک شده است.
صالحی با اظهار اینکه بیش از ۹۵ درصد مراجعان دارای نسخه الکترونیکی هستند، اجرای طرح را تحولی در بستر نسخه نویسی و حذف دفترچههای کاغذی بیان کرد و گفت: همچنین تداخل دارویی در طرح نسخه الکترونیک هشدار داده میشود.
وی با بیان اینکه هزار قلم دارو در سیستم تی تک قابلیت پیگیری است، افزود: میتوان مشخص کرد کدام شرکت دارویی چه میزان دارو و به کدام داروخانهها عرضه کرده است و عارضههای دارویی را میتواند رهگیری کرد.
اجرای دارویار در ۶۱۹ داروخانه مازندران
در حال حاضر ۶۱۹ داروخانه مازندران تحت پوشش اجرای طرح دارویار و قرارداد با بیمه سلامت هستند و ماهانه نیز ۳۰ میلیارد تومان با اجرای طرح داروها به ازای ارزش افزوده به داروخانهها پرداخت میشود.
محمدرضا میرزایی مدیرکل بیمه سلامت مازندران درباره اجرایی شدن نسخه الکترونیک در استان و تفاوت قیمتی آن با نسخههای کاغذی گفت: در استان مازندران در ۶۱۹ دارخانه طرح دارویار اجرا شده و موظف به پرداخت به روز ارزش افزوده داروها هستیم و تا پایان آذرماه با داروخانهها تسویه شده است.
وی گفت: ماهانه ۳۰ میلیارد تومان برای دارو پرداخت میکنیم و در زمینه نسخههای الکترونیک و پرداخت آن دغدغهای نداریم.
میرزایی با اظهار اینکه داروهایی که تحت پوشش طرح دارویار هستند مشمول حمایت بوده و بیمار نباید مبلغ اضافه ای از جیب پرداخت کنند، تصریح کرد: وقتی نسخه کاغذی باشد نرخ دارو آزاد محسوب میشود از این رو بیماران به پزشکانی مراجعه کنند که طرف قرارداد با بیمه سلامت باشند و نسخه الکترونیک بنویسند زیرا طبق قانون هیچ پزشکی اجازه ندارند نسخه الکترونی ننویسند.
وی با اظهار اینکه کمتر از ۱۰ درصد پزشکان نسخه الکترونیک نمینویسند خواستار برخورد علوم پزشکی با این دسته از پزشکان شد.
وی بابیان اینکه همه بیمارانی که انسولین تزریق میکنند تحت پوشش طرح دارویار قرار میگیرند و اگر کسانی هزینه کرد میتواند با ارائه مدارک نسبت به دریافت هزینهها اقدام کند، گفت: تاکنون ۵۰۰ پرونده به ارزش دو میلیارد تومان جمع آوری شده است.
میرزایی با عنوان اینکه برای پرداخت هزینهها تا ۱۰۷ بیماری صعب العلاج را تحت پوشش قرار میدهیم، گفت: افرادی که بیمه ندارند نیز باید در سامانه ثبت کنند و مدارک را بارگزاری کنند.
به رغم اجرای طرح دارویار هنوز بسیاری از مردم مازندران با مزایای آن آشنا نیستند و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی درباره مزایای طرح از سوی متولیان امر باید در دستور کار قرار گیرد تا پرداخت از جیب بیماران کاهش یابد و بیماران دغدغهای جز بیماری نداشته باشند.