بیرجند- سرمای شدید زمستانی با کاهش افت فشار گاز همراه شد و همه بخش ها از جمله مدارس و دانشگاه های خراسان جنوبی را تحت تاثیر قرار داد.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها: سرمای شدید و مشکل فشار گاز سبب شد که نه تنها مدارس و دانشگاه ها بلکه همه ارکان جامعه از واحدهای تولیدی گرفته تا فضاهای ورزشی و بانک ها از شرایط به وجود آمده متاثر شوند.

تازه امتحانات مدارس و دانشگاه ها شروع شده بود که اعلام شد مدارس تعطیل و بعد از آن در چند نوبت امتحانات مدارس به زمان دیگری موکول شد و این موضوع سبب ایجاد استرس و ناراحتی در دانش آموزان و والدین آنها شد زیرا با تعطیلی مدارس و برگزار نشدن امتحانات، تکلیف دانش آموزان مشخص نبود تا بتوانند برای شرایط موجود برنامه ریزی کنند.

این در حالی بود که مسئولان آموزش و پرورش استان با یک برنامه ریزی مناسب می توانستند از مشکلات به وجود آمده جلوگیری کنند اما بالاخره بعد از یک هفته تعطیلی مدارس همان کاری انجام شد که قبل از آن باید با توجه به شرایط موجود اجرای می شد و امتحانات متوسطه اول و دوم حضوری از دیروز برگزار می شود.

تامین سوخت جایگزین

از طرفی دیگر هر یک از دانشگاه های استان هم با به وجود آمدن شرایط موجود از شیوه و روشی متفاوت با دانشگاه های دیگر خراسان جنوبی برای مدیریت شرایط بحران استفاده کردند که از آن جمله به تعطیلی امتحانات دانشگاه ها تا اطلاع ثانوی، برگزاری مجازی امتحانات یا حضوری امتحانات می توان اشاره کرد.

هرچند مسئولان ارشد استان و به ویژه سخنگوی ستاد مدیریت انرژی خراسان جنوبی تاکید بسیاری بر تعطیلی دانشگاه ها داشتند اما به دلیل این که تصمیم گیری در این زمینه بر اساس دستور ابلاغی وزارت متبوع با روسای دانشگاه ها بود در دانشگاه های استان شاهد اجرای تصمیم های تا ۱۸۰ درجه متفاوت در این خصوص بودیم.

البته تصمیم گیری در این باره بستگی به تامین سوخت جایگزین برای برگزاری امتحانات و باز بودن خوابگاه ها در این شرایط سخت داشت.

دانشگاه هایی مانند دانشگاه بیرجند که در دوران شیوع کرونا با برنامه ریزی مناسب برای استفاده از انرژی خورشیدی اقدامات خوبی انجام داده بودند، در سرمای شدید زمستانی و افت فشارگاز به خوبی توانستند با مدیریت مشکلات موجود، امتحانات را بر طبق برنامه ریزی قبلی برگزار کنند.

پای صحبت والدین

یکی از دانش آموزان متوسطه دوم به خبرنگار مهر گفت: اگر امتحانات با در نظر گرفتن همه شرایط موجود برگزار می شد، به مراتب از تعطیلی مدارس بهتر بود زیرا در این صورت تکلیف دانش آموزان، دبیران و کادر آموزشی مدارس به خوبی مشخص بود و زمان بندی مورد نظر برای سال تحصیلی جاری هم به هم نمی خورد.

به گفته وی بدتر از تعطیلی مدارس، برگزاری مجازی کلاس های درس در شرایطی بود که هنوز امتحانات نوبت اول تمام نشده بود و اینترنت هم مدام قطع و وصل می شد.

یکی دیگر از والدین هم اظهار کرد: متاسفانه به دلیل سرما و کاهش افت فشار گاز بر دانش آموزان و خانواده های آنها با تاخیر بیش از یک هفته ای در برگزاری امتحانات، استرس زیادی وارد شد.

به گفته وی با استفاده از سوخت جایگزین در مدارس مانند نانوایی ها و خیلی از جاهای دیگر، امتحانات در مدت زمان حداکثر دو ساعت در روز به خوبی برگزار می شد.

وی تاکید کرد: مسئولان ما تا کی می خواهند مدیریت در شرایط بحران را بیاموزند تا با عمل صحیح به آن برای خود و دیگران مشکل ساز نشوند.

بیم دانشجویان از افت فشار گاز

یکی از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بیرجند به خبرنگار مهر اظهار کرد: تازه امتحانات ما شروع شده بود که سرمای زیاد و افت فشار گاز مشکلاتی را برای همه مردم به ویژه دانش آموزان و دانشجویان به وجود آورد.

به گفته وی خوشبختانه دانشگاه بیرجند بدون این که امتحانات و خوابگاه ها را تعطیل کنند، نه تنها شرایط موجود را به خوبی مدیریت کردند بلکه این تصمیم به موقع سبب شد که هیچ تغییری در زمان بندی برنامه آموزشی دانشگاه ایجاد نشود.

وی افزود: این موضوع برای دانشجویان و اساتید این دانشگاه خیلی مهم بود زیرا دانشحویانی که فارغ التحصیل می شدند یا قصد انتخاب گرایش رشته تحصیلی خود را بعد از برگزاری امتحانات دانشگاه داشتند از بلاتکلیفی نجات یافتند.

دانشگاه ها حق برگزاری امتحان در بستر مجازی ندارند

رئیس دانشگاه بیرجند در گفت و گو با مهر با اشاره به این که هر دانشگاهی شرایط خاص خودش را دارد، گفت: براساس دستورالعمل ابلاغی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانشگاه ها در هیچ شرایطی دانشگاه ها حق برگزاری مجازی امتحانات را ندارند و دانشگاه های که این کار را انجام دادند باید در این باره به وزارت علوم پاسخگو باشند.

احمد لامعی افزود: به مسئولان استان اعلام کردیم که با وجود بیش از ۴۰ موتورخانه در این دانشگاه موضوع سوخت را بدون تعطیلی امتحانات به خوبی می توانیم مدیریت کنیم.

وی تصریح کرد: با همه توان این کار را در زمان امتحانات دانشگاه انجام دادیم و تیم بازرسی که به دانشگاه بیرجند آمد هم شاهد مدیریت این موضوع بود.

به گفته لامعی بدون این که مشکلی برای دانشحویان این دانشگاه در روند برگزاری امتحانات ایجاد شود، با بهره گیری از سوخت جایگزین از جمله برق تولیدی با بهره گیری از پنل های انرژی خورشیدی نصب شده در دانشگاه این موضوع به خوبی مدیریت شد.

۷۹ درصد دانشجویان بیرجندی غیر بومی هستند

رئیس دانشگاه بیرجند تاکید کرد: با انجام این کار تکلیف دانشجویان هم مشخص شد و از طرفی دیگر اگر امتحانات دانشگاه را تعطیل می کردیم آیا ناوگان برون شهری بیرجند با توجه به این که ۷۹ درصد دانشجویان سال جاری این دانشگاه غیر بومی هستند، توان جا به جایی بیش از چهار هزار دانشجوی غیر بومی را در مدت زمان کوتاهی داشت؟

لامعی با اشاره به رضایت دانشجویان و اساتید دانشگاه از اجرای این تصمیم، ادامه داد: در سال جاری سه هزار و ۸۰۰ دانشجوی خوابگاهی در این دانشگاه داریم و دانشجویان متاهل هم در جاهای دیگر سکونت دارند.

وی عنوان داشت: ۵۸۰ دانشجوی بین المللی هم داریم که حتی در فاصله بین دو ترم خوابگاه ها و سراهای دانشجویی آنها باز است و به این دلیل نمی توانستیم همه خوابگاه ها را تعطیل کنیم.

وی تاکید کرد: هر طوری که بود با حداقل مشکلات این شرایط سخت را پشت سر گذاشتیم و تنها با یک ساعت تاخیر به دلیل سرمای زیاد امتحانات تخصصی هر رشته را برگزار کردیم.

لامعی با اشاره به این که امتحانات عمومی دانشگاه بیرجند در زمان از قبل مشخص شده برگزار شد، گفت: در نهایت همه امتحانات این دانشگاه روز چهارشنبه گذشته به پایان رسید و بلافاصله همکاران ما خودشان را برای برگزاری آزمون کنکور سراسری ۱۴۰۲ در روزهای پنجشنبه و جمعه گذشته آماده کردند.

تمهیدات مسئولان برای امتحانات دانش آموزان

مدیر کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی درباره این که تعطیلی امتحانات مدارس استان تصمیم آموزش و پرورش یا ستاد بحران استان بود، به خبرنگار مهر گفت: این تصمیم براساس مصوبه ستاد مدیریت استان مبنی بر اولویت در تامین گاز خانگی و با هماهنگی با وزارت آموزش و پرورش گرفته شد.

سید علیرضا موسوی افزود: با توجه به سرمای زیاد و افت فشار گاز و اولویت تامین گاز خانگی، مدارس ما در هفته گذشته شرایط لازم را برای بازگشایی و برگزاری امتحانات نداشتند.

به گفته وی با توجه به کاهش میزان سرما از روز شنبه امتحانات مدارس متوسطه اول و دوم بیرجند از ساعت ۱۰ تا ۱۲ به شکل حضوری برگزار می شود.

وی اظهار کرد: مدارس بیرجند که برای آنها امکان استفاده از سوخت جایگزین وجود دارد از سوختی غیر گاز و مدارسی که برای آنها این امکان وجود ندارد در دو ساعت برگزاری امتحانات به ناچار از گاز برای گرمایش استفاده خواهند کرد.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی تصریح کرد: با توجه به شرایط موجود در هر یک از شهرستانهای استان مدیران آموزش و پرورش هر شهرستان در این خصوص تصمیم گیری می کنند.

موسوی در پاسخ به این سئوال که چرا تاکنون بر روی ساختمان های مدارس استان پنل های خورشیدی نصب نشده اند تا علاوه بر ایجاد درآمد برای این مدارس در شرایط بحرانی مانند شرایطی که در آن به سر می بریم از برق تولیدی آن بدون نیاز به تعطیلی مدارس استفاده شود، گفت: هر چند این موضوع را در شورای معاونان اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی مطرح کرده ایم اما مدیران کل قبل باید در این زمینه اقدام لازم را انجام می دادند.