خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان گلستان به رغم برخورداری از مواهب خدادادی بسیار و نعمات طبیعی متعدد، در حوزه زیرساختهای انرژی و خدمات با ضعفهای ساختاری و مزمن دست و پنجه نرم میکند.
گلستان به سبب واقع شدن در انتهای خطوط انتقال گاز کشور، سهم کمتری نسبت به سایر استانها از گاز طبیعی دارد به طوری که در رخدادهای طبیعی مانند سرما و یخبندان، ورودی گاز به شبکه توزیع این انرژی پاک در گلستان کاهش محسوسی مییابد و این امر مشکلاتی را برای آحاد مردم و مشترکان گاز طبیعی به وجود میآورد.
هر چند کمبود گاز در گلستان، رویداد تکراری تلقی میشود اما تاکنون چاره اندیشی برای آن نشده است. اتفاقات سخت سال ۱۳۸۶ و قطع چند روزه گاز یکی از سختترین ایام برای اهالی گلستان در دسترسی به گاز طبیعی بود، به نحوی که در بخش خانگی مشکلات بسیاری را برای مردم به وجود آورد.
در ادامه و در سالهای گذشته و البته با شدت کمتر چنین رخدادهای دوباره به وقوع پیوست اما با وجود همه این گرفتاریها تاکنون علاجی برای این مشکل اندیشیده نشد.
با توجه اینکه بخش زیادی از گاز گلستان از بخشهای جنوبی کشور به گلستان تزریق میشود، انتظار اهالی آن است که در فصول گرم سال این گاز ذخیره و در بزنگاههای حساس و ناترازی تولید و مصرف این ذخایر به داد صنعت و مشترکان خانگی برسد تا علاوه بر حفظ محیط زیست، مانایی چرخه صنعت هم ادامه داشته باشد.
با وجود آنکه حدود پنج سال قبل موضوع احداث تأسیسات ذخیره گاز در «قزل تپه» شرق گلستان مطرح شد اما پس از گذشته سالها هنوز اتفاق مطلوبی در این بخش نیفتاده است.
استمرار کم توجهی به ایجاد و راه اندازی تأسیسات ذخیره گاز ضربه مهلکی به بخش صنعت گلستان میزند و شغلهای بسیاری را در معرض خطر قرار میدهد.
میزان مصرف به ۱۶ میلیون مترمکعب رسید
مدیر روابط عمومی و سخنگوی شرکت گاز گلستان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: مصرف گاز طبیعی در فصول گرم سال در استان گلستان حدود ۲.۵ میلیون مترمکعب است در حالی که در فصول سرد سال و افزایش سرما این میزان به بیش از ۱۶ میلیون مترمکعب میرسد.
سید جلال ابوالقاسمی افزود: در دو هفته گذشته و در اوج یخبندان و زمانی که دمای اکثر شهرهای استان گلستان تا پنج درجه زیر صفر رسیده بود، گاز مشترکان خانگی پایدار بود و از مجموعه ۶۴۰ هزار مشترک فقط حدود چهار هزار مشترک برای ساعاتی دچار افت گاز و قطعی موقت شدند.
وی گفت: در حال حاضر گاز مورد نیاز صنایع بزرگ، پاساژهای بزرگ، نیروگاه برق علی آباد و کارخانه سیمان قطع شده و با تقویت فشار گاز در هفتههای آینده این واحدها هم از انرژی پاک برخوردار خواهند شد.
تنها شگرد مدیران قطعی گاز صنایع است
یکی از فعالان صنعتگر گلستانی در خصوص قطعی گاز صنایع به خبرنگار مهر افزود: روایت کمبود گاز در گلستان مقوله جدیدی نیست، با اینکه سالها است، واردات گاز ترکمنستان به ایران با مشکل مواجه شده، مدیران هیچگونه ذخیره سازی سوخت نداشته و بعد از گذشت ۶ سال همچنان در صورت بروز کمبود گاز و برق در وهله اول صنایع و تولیدکنندگان را تحت فشار میگذارند.
آرمان شاهینی ادامه داد: متولیان حاملهای انرژی در گلستان کمترین کاری که میتوانستند برای مقابله با قطعی و کمبود سوخت و برق انجام دهند، ذخیره سازی سوخت مازوت برای نیروگاههای برق استان بود.
وی افزود: در فصل گرم سال برای تداوم برق مشترکان خانگی برق صنایع را قطع میکنند و در زمستان هم برای تأمین گاز خانگی و سوخت نیروگاه، گاز و برق صنعت را قطع میکنند و این تنها شگرد مدیریتی آنها است.
مسئولان بدون در نظر گرفتن عواقب تصمیمات خود دستور تعطیلی صنایع را میدهند شاهینی بیان کرد: در هیچ جای دنیا برای تأمین سوخت مشترکان خانگی صنعت را در مضیقه قرار نمیدهند بلکه در چنین شرایطی درست عکس آنچه مدیران استانی انجام دادند، عمل میکنند.
این فعال صنعتی گفت: مدیران استانی میتوانستند به صنایع اعلام کنند که دو ماه باید تعطیل شوند و کارگران هم دو ماه حقوق خود را از اداره کار دریافت میکردند و بخشی از ضرر تولید کننده، جبران میشد.
وی ادامه داد: مسئولان بدون در نظر گرفتن عواقب تصمیمات خود دستور تعطیلی صنعت را میدهند و هیچ درکی از شرایط تولیدکننده ندارند.
ذخیره سازی گاز «قزل تپه» سریعتر به اتمام برسد
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار مهر گفت: با توجه به ناترازی تولید و مصرف گاز در هفتههای گذشته عملکرد خوب و قابل قبولی را از وزارت نفت شاهد بودیم و قطعیهای گاز مشترکان خانگی در کمترین زمان، برطرف شد.
رمضانعلی سنگدوینی افزود: برای جلوگیری از تکرار این رخدادها باید به صورت همزمان به فکر افزایش تولید، ذخیره سازی و البته مصرف بهینه گاز باشیم.
وی گفت: در بخش ذخیره گاز نسبت به برخی کشورهای جهان عقب هستیم و یکی از نیازهای اصلی کشور ایجاد و توسعه میادین و تأسیسات ذخیره گاز است تا بتوانیم در فصل تابستان و گرما که تولید از مصرف پیشی میگیرد گاز ذخیره کنیم و در فصول سرد سال و هنگامی که دچار ناترازی و کسری گاز میشویم از ذخیره محصولات استفاده کنیم.
سنگدوینی گفت: در حال حاضر، تأسیسات ذخیره گاز در سراجه و شوریجه فعال هستند اما تأسیسات ذخیره گاز گلستان در منطقه «قزل تپه» گنبدکاووس که حدود پنج سال است، عملیات اجرایی آن آغاز شده، وضعیت مناسبی ندارد.
وی افزود: گلستان در آخر خطوط شبکه گاز کشور هستیم و بخشی عمدهای از نیاز ما از ترکمنستان تأمین میشود و با توجه به اینکه ترکمنستان شرایط سختی برای ما ایجاد میکند باید هر چه سریعتر ذخیره سازی قزل تپه را به اتمام برسانیم.
سنگدوینی گفت: با راه اندازی و تکمیل ذخیره گاه قزل تپه، علاوه بر گلستان سایر استانهای شمالی مانند مازندران و خراسان شمالی در مواقع بحرانی دچار مشکل نمیشوند.
وی گفت: اعتبارت و منابع مورد نیاز برای راه اندازی تأسیسات ذخیره گاز در قزل تپه گنبدکاووس توسط سازمان مهندسی توسعه گاز پیش بینی شده و پس از اتمام فرآیند انتخاب پیمانکار، عملیات اجرایی آن آغاز میشود.
اعتبارات شرکت گاز در برنامه هفتم افزایش یابد
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی افزود: فارغ از مباحث ذخیره سازی باید به فکر افزایش تولید گاز هم باشیم و در این مسیر وزارت نفت به حمایت جدی دولت و مجلس نیاز دارد، بر اساس برآوردها ناترازی گاز حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب است که افزایش تولید به حجم مذکور پروسهای سخت و زمان بر است.
وی گفت: نیاز است مجلس و دولت با صدور مجوزهای قانونی امکان افزایش سرمایه گذاری در حوزه تولید فراهم شود و در این مسیر میتوان از درآمدهای ناشی از فروش میعانات گازی، درآمدهای صادرات گاز و فروش نفت خام برای افزایش تولید استفاده کنیم.
سنگدوینی گفت: در حال حاضر ۱۴.۵ درصد از درآمدهای ناشی از فروش گاز به شرکت گاز جمهوری اسلامی ایران تعلق میگیرد که انتظار است برای توسعه سرمایه گذاری در بخش تولید این عدد در برنامه هفتم توسعه به ۲۰ درصد برسد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: برای عبور از بحران یکی از مهمترین و درست ترین روشها تکیه بر بهینه سازی مصرف است، فرآیند بهینه سازی منحصر به بخش خانگی، تجاری و صنعتی نبوده و همه بخشها و مشترکان میتوانند در این بخش نقش آفرینی کنند.
به گزارش مهر، هرچند امکان برقراری ارتباط با مسئولان شرکت مهندسی توسعه گاز به عنوان متولیان اصلی احداث تأسیسات ذخایر گاز میسر نشد اما معاون استاندار و نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی وعده دادند تا با پیگیری موضوع جزئیات بیشتری از فرآیند احداث این جایگاه در شرق گلستان را در اختیار خبرگزاری مهر گلستان قرار دهند.
به طور حتم راه اندازی تأسیسات ذخیره گاز در کنار مصرف بهینه انرژی و البته افزایش تولید گاز میتواند نقش مؤثری در کاهش مشکلات ناشی از ناترازی گاز در گلستان ایفا کنند تا در بزنگاههای سرد علاوه بر دسترسی مشترکان خانگی، چرخ صنعت هم بچرخد.