به گزارش خبرنگار مهر، لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور ماده واحده و منابع بودجه در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات توسط دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن (گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات) مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بررسی شده است.
بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) نشان میدهد، درآمدهای حوزه فاوا نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۲ درصد افزایش مییابد. سهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از این درآمدها حدوداً ۷۳ درصد خواهد بود.
با توجه به ردیفهای درآمدی لایحه بودجه، حدود ۹۳ درصد از درآمدهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسط سازمان تنظیم مقررات رادیویی کسب میشود.
ارائه خدمات دستگاههای اجرایی در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند برای دومین سال پیاپی از مهمترین احکام فاوا در لایحه بودجه محسوب میشود.
اعتبارات قابل توجهی نیز برای توسعه شبکه ملی اطلاعات پیش بینی شده و در بند «م» تبصره ۷ لایحه مقرر شده یک صندوق جدید نیز تحت عنوان «صندوق توسعه شبکه ملّی اطلاعات» ایجاد شود. این صندوق با هدف شتاب بخشی به توسعه شبکه ملّی اطلاعات، ارتقا و نوسازی زیرساختهای ارتباطی و توسعه فیبر نوری منازل و کسب وکارها پیشنهاد شده است.
سایر موضوعات مانند امنیت سایبری، سلامت الکترونیکی و نظایر آن نیز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مورد توجه بوده است.
جایگاه بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در منابع لایحه بودجه سال ۱۴۰۲
نمای کلی درآمدهای بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات بودجه سالهای ۱۳۹۵-۱۴۰۲ در نمودار ۱ نشان داده شده است. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ درآمد حاصل از فعالیتهای مرتبط با همه بخشهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، قریب ۲۳۰ هزار میلیارد ریال پیش بینی شده که رشدی حدود ۲۲ درصد نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۱ دارد.
طبق ردیفهای درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ دستگاههای زیادی از فعالیت مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) خود درآمد کسب خواهند کرد. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دستگاههای تابعه آن با درآمدی بیش از ۱۷۱ هزار میلیارد ریال، سهم ۷۴ درصدی از درآمدهای فاوای لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ دارند.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اجرای طرح کاداستر، صدور الکترونیکی انواع گواهیها و پاسخ الکترونیک به استعلامات بیش از ۳۲ هزار میلیارد ریال درآمد مرتبط با ارتباطات و فناوری اطلاعات خواهد داشت.
سهم دستگاههای مختلف از درآمدهای فاوای لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در نمودار ۲ نشان داده شده است.
درآمد بیش از ۱۷۱ هزار میلیارد ریالی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ از طریق دستگاههای تابعه آن حاصل خواهد شد که ۹۲ درصد آن از طریق سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی خواهد بود. درآمد سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۵۷ هزار میلیارد ریال پیش بینی شده است.
همانطور که در نمودار ۳ نشان داده شده سود سهام ابرازی (۵۰ درصد سود ویژه) شرکت سهامی ارتباطات زیرساخت حدود ۵ درصد از درآمدهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و میزان آن حدود ۹ هزار و ۱۳۶ میلیارد ریال خواهد بود.
درآمد حدود ۱۵۸ هزار میلیارد ریالی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ از محل ۵ ردیف اصلی بودجه حاصل خواهد شد.
ردیف درآمدی با عنوان «درآمد حاصل از مالکیت دولت در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات، حق امتیاز شبکه و جریمه عدم انجام تعهدات» با مبلغ بیش از ۱۴۷ هزار میلیارد ریال سهم ۹۳ درصدی از درآمدهای سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی خواهد داشت. سهم ردیفهای مختلف از درآمدهای سازمان مذکور در نمودار ۴ نشان داده شده است.
احکام حوزه فاوا در لایحه بودجه ۱۴۰۲ از حیث کاربرد، متنوع هستند. بعضی از احکام به ایجاد سامانههای جدید حوزه دولت الکترونیک در دستگاههای اجرایی کشور میپردازند، بعضی از آنها به تکمیل سامانههای موجود کشور میپردازند.
ارائه خدمات دستگاههای اجرایی در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند برای دومین سال پیاپی از مهمترین احکام فاوا در لایحه بودجه محسوب میشود.
اعتبارات قابل توجهی نیز برای توسعه شبکه ملی اطلاعات پیش بینی شده و در بند «م» تبصره ۷ لایحه مقرر شده یک صندوق جدید نیز تحت عنوان «صندوق توسعه شبکه ملّی اطلاعات» ایجاد شود. این صندوق با هدف شتاب بخشی به توسعه شبکه ملّی اطلاعات، ارتقا و نوسازی زیرساختهای ارتباطی و توسعه فیبر نوری منازل و کسبوکارها پیشنهاد شده است.
سایر موضوعات مانند امنیت سایبری، سلامت الکترونیکی و نظایر آن نیز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مورد توجه بوده است.