به گزارش خبرگزاری مهر، شب تاریخ دانشگاه در بریتانیا از سلسله نشستهای علوم انسانی و اجتماعی «شبهای اندیشه» ی فرهنگسرای اندیشه عصر چهارشنبه ۱۲ بهمن با حضور علی صباغیان عضو هیئت علمی گروه مطالعات منطقهای و معاون دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، احسان محمدی مدرس دانشگاه، مشاور بینالملل دانشگاه تهران و دبیر سلسله نشستهای شبهای اندیشه و جمعی از پژوهشگران در محل فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
در این نشست ابتدا محمدی به رئوس مباحث نشست تاریخ دانشگاه در آلمان پرداخت.
وی در ادامه پرسش «سیر تاریخی تحول دانشگاه در بریتانیا؛ از شکلگیری تاکنون» و «فلسفه دانشگاه بریتانیایی» را به عنوان پرسشهای اصلی نشست بررسی تاریخ دانشگاه در بریتانیا دانست.
سپس صباغیان، در سخنان خود، ضمن تأکید بر اهمیت برگزاری نشست در ارتباط با بهرهمندی از تجارب سایر کشورها و تشکر از برگزاری این نشست به بررسی تاریخ دانشگاه در بریتانیا پرداخت. وی به شکلگیری دانشگاه در بریتانیا پرداخت و در این ارتباط، شوراهای سلطنتی دانشگاهها، کلیسا و پاپ، مصوبات پارلمان به ویژه قانون آموزش عالی مصوب ۱۹۹۲ و تحقیقات و پژوهش ۲۰۱۷ و تصمیمات دولت را برجسته دانست. سپس به بحث رقابتهای داخلی و خارجی و نقش آن در شکلگیری دانشگاه در بریتانیا اشاره کرد.
ارتباط علم و جامعه و علم اجتماعی، تجاری شدن علم، حکمرانی آموزش، دانشگاههای اعطاکننده و غیر اعطاکننده مدرک، کالجها، پلی تکنیکها، ادغام دانشگاهها و کالجها، مساله آموزش زنان، بخش خصوصی، دانشگاههای آزاد، تشکلهای اساتید و دانشگاهها، استانداردهای دانشگاهی و … از مهمترین مباحث مورد تاکید عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برای فهم مساله دانشگاه در بریتانیا بود که بحث و بررسی شد.
صباغیان، در ادامه به تاریخ تحول دانشگاه در بریتانیا از قرن یازدهم میلادی از رهگذر بررسی تحولات ناظر بر شکل گیری دانشگاه آکسفورد در ۱۰۹۶، مباحث دانشگاه پاریس، شکلگیری دانشگاه کمبریج در ۱۲۰۹، مفهوم آکس-بریج، دانشگاه نورث همپسن و … پرداخت.
عضو هیئت رئیسه دانشکده حقوق و علوم سیاسی، ضمن بیان اینکه عموماً روندهای پیش گفته تا قرن نوزدهم میلادی، ادامه پیدا کرد، انقلاب فرانسه و جنگهای ناپلئون را دو دلیل اصلی کاهش تعداد دانشگاهها در اروپا از حدود ۱۵۰ دانشگاه در قرن ۱۸ به حدود ۸۰ دانشگاه در قرن ۱۹ معرفی کرد و سپس، قانون ۱۹۹۲ را یک نقطه عطف در برداشته شدن مرزهای موجود و تبدیل مراکز آن موقع به دانشگاه دانست و گفت: به گونهای که شمار دانشگاهها حدوداً دو برابر شد.
پلی تکنیکها، جنگ جهانی دوم و گرنتهای دولتی، افزایش متقاضیان و در نتیجه آن افزایش تعداد دانشگاهها، تحولات دوره ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۷ در تبدیل کالجها به دانشگاههای مستقل (به جز کالجهای لندن) و … از دیگر مباحث مطرح شده صباغیان بود.
جلسات شبهای اندیشه، با شب تاریخ دانشگاه در فرانسه، آمریکا، فلسفه دانشگاه ایرانی و … ادامه خواهد یافت.