به گزارش خبرنگار مهر، نادر عباسی، ظهر سهشنبه در آیین بزرگداشت دهه فجر و افتتاح آزمایشگاه کشت بافت گیاهی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ضمن تبریک چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و تسلیت وفات حضرت زینب(س) اظهار کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان مجموعهای منسجم با امکانات، ظرفیتها، زیرساختها و نیروی انسانی بسیار مناسب است.
وی مأموریت اصلی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی را تولید محصولات فناورانه و انجام پژوهش خواند و گفت: حفظ و مدیریت ذخایر ژنتیکی، ترویج یافتههای تحقیقاتی و ثبت و کنترل کیفی نهادهها از جمله بذرها از وظایف این مرکز است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان ابراز کرد: میتوان این سازمان را مرکز آماد و پشتیبانی سازمان جهاد کشاورزی برشمرد که باید ضمن آگاهی از نیازهای بهرهبرداران، ابزار علمی مورد نیاز برای آنها را در اختیارشان قرار دهد.
وی ادامه داد: همچنین دیدهبانی و آیندهپژوه بودن از دیگر وظایف مرکز تحقیقات کشاورزی است تا بهرهوری و وضعیت کشاورزی را نسبت به شرایط کنونی ارتقا دهیم و رویکردهای سال گذشته بر اساس این وظایف تنظیم و پیگیری شد.
عباسی دانشبنیان کردن کشاورزی را از رویکردهای مهم سازمان دانست و افزود: حفاظت از منابع پایه و تعادل در زیستبومها، تمرکز در ارتقای بهرهوری و اصلاح الگوی مصرف، افزایش ضریب نفود دانش در عرصههای تولید، توجه به مدیریت پایدار در تولید و ترویج نظام تفکر سیستمی در دستور کار قرار دارد.
وی در مورد دستاوردهای مرکز تحقیقیات کشاورزی بیان کرد: تهیه ارقام اصلاح شده از اقدامات مهم محققان است که دستیابی به آن ممکن است به سالها تحقیق و بررسی نیاز داشته باشد و در این خصوص میتوان به چهار رقم زیتون، تهیه فلور گیاهی استان و معرفی عدس سنا اشاره کرد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان تصریح کرد: تعیین مناطق مستعد توسعه باغات پسته ماهنشان، تعیین تغییرات کیفی منابع آبهای سطحی استان به ویژه در زنجانرود و قزلاوزن از جمله اقدامات حوزه مدیریتی بوده و امسال نیز طرح پژوهشی در خصوص نهالهای انگور در ابهر و خرمدره را در دستور کار داریم.
وی با اشاره به اینکه راهبری تولید بذر استان نیز در مرکز تحقیقات انجام میشود، عنوان کرد: امسال سطح زیر کشت بذور گندم ۸ هزار هکتار با تولید بیش از ۹ هزار و ۵۰۰ تن بوده و یک هزار ۳۶۱ تن نیز بذر جو تولید شده است.
عباسی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۶ هزار تن بذر گواهی شده گندم در استان تولید شد که امسال این رقم با افزایش ۶۰ درصدی به بیش از ۹ هزار و ۵۰۰ تن رسید، ادامه داد: در بخش حبوبات به شکل آبی و دیم در ۱۲۲ هکتار ۲۶۰ تن بذر تولید شده است و سطح زیر کشت سیبزمینی نیز ۹۱ هکتار بود که به تولید ۲ هزار و ۸۹۰ تن بذر انجامید.
وی به مکانیابی احداث سدهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: این کار یکی از شیوههای مناسب بهرهوری آب در مناطق خشک و نیمهخشک است و در حوزه مدیریت منابع آب کاربرد دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان با اشاره به اینکه نقشه مناطق بیابانی استان تعیین شده است، ابراز کرد: اگر مدیریت خاک به درستی انجام نشود، در آینده بخشیهایی از استان به ویژگیهای بیابانی شدن نزدیک میشود.
وی تعیین حجم آب مصرفی در حوزه کشاورزی را از چالشهای این بخش در سطح ملی عنوان کرد و افزود: نبود آمار دقیق منشاء تصمیمگیریهای غیرعلمی میشود در حالی که باید با شناسایی نیازها تخصیص آب بر اساس سند الگوی مصرف باشد.