خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته خبر رسید یک باستانشناس قبری متعلق به یک نوزاد در محوطه شماره ۸۵ چمشیر و یک بنا برای تدفین شخصی محترم و محل به امانت گذاشتن استخوانهای افراد متوفا برای حمل و تدفین در اماکن مقدس کشف کرده است.
پوریا خدیش سرپرست هیأت باستانشناسی گفت: محوطه ۸۵ شامل مجموعهای از سنگچینها است که در فاصله حدود ۵/۶ کیلومتری جنوب شرقی سازه سد و در دامنه کوه چم چرو قرار گرفته است.
وی با بیاناینکه، اثر طبیعی و شاخص دامنه عروس درست در بالای محوطه واقع شده و در فاصله ۶۰ متری سمت چپ محوطه مسیر یک چشمه خشک شده وجود دارد که ادامه آن به نهری کوچک در حاشیه تپه میپیوندد افزود: بخشی از این محوطه که برای کاوش انتخاب شد بر روی یک تپه کوتاه و تا حدودی مسطح شده واقع شده است.
این باستانشناس، هدف از کاوش بنای محوطه ۸۵ را به دست آوردن تصویری روشنتر از پلان، کارکرد و همچنین مواد فرهنگی متعلق به استقراری معمولی از جوامع کوچنشین محلی عنوان و تصریحکرد: علاوه بر این، به دلیل نبود سفالهای شاخص در سطح این سازه و اطراف آن موضوع قدمت سنجی سازه نیز مورد توجه گروه کاوش قرار گرفت.
این باستانشناس افزود: در کف اتاق غربی در نزدیکی سه کنج دیوار قبر کوچکی رو به قبله با سنگ لحد یافت شد که احتمالاً متعلق به یک نوزاد بوده است، مطالعات قوم نگاری مشخص ساختهاند که در برخی از نواحی ایران نوزاد تازه فوت شده را به جای قبرستان در کف خانه دفن میکردهاند.
«دایه دایه وقت جنگه» در فهرست میراث ناملموس ثبت شد
در این هفته هیأت کارشناسی شورای ملی ثبت آثار میراث فرهنگی ناملموس پرونده ترانه لری «دایه دایه وقت جنگه» را در فهرست میراث ناملموس ثبت کرد این خبر را بهروز وجدانی پژوهشگر و مؤلف حوزههای مردم شناسی و موسیقی و عضو هیأت کارشناسی شورای ملی ثبت آثار میراث فرهنگی ناملموس بیان کرد و گفت: جلسه کارشناسی شورای ملی ثبت آثار میراث فرهنگی ناملموس در اداره کل ثبت و حریم آثار، حفظ و احیای میراث فرهنگی ناملموس و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشکیل شد.
وی بیان کرد: در این جلسه علاوه بر چندین پرونده در حوزه میراث فرهنگی ناملموس دو پرونده نیز که مربوط به حوزه موسیقی نواحی ایران هستند؛ در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیدند.
موافقت دولت با تعطیلی پنج شنبهها
معاون گردشگری کشور گفت: تعطیلی پنجشنبهها برای رونق گردشگری در قالب اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، به دولت ارائه و تصویب شد.
علی اصغر شالبافیان، در مورد تعطیلی پنجشنبهها و رونق گردشگری در کشور گفت: به پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، برای رونق گردشگری در قالب اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مبنی بر پیشنهاد تعطیلی پنجشنبهها، به دولت ارائه و تصویب شد و در قالب لایحه به مجلس ارسال شده و در حال حاضر منتظر تصمیم مجلس در این خصوص هستیم.
وی تاکید کرد: بخش عمده اقتصاد گردشگری کشور مبتنی بر رونق گردشگری داخلی است، تعطیلی پنجشنبهها میتواند به رونق سفرهای کوتاه مدت ختم شود و موجب رونق مقاصد اقتصادی مبانی اصلی گردشگر فِرست شود. به فرض مثال شهرهای بزرگ ما که ساکنان بسیار دارند همچون شهرکرد که دارای شهرستانها و اماکن گردشگری زیادی در اطراف است میتواند با سفرهای کوتاه مدت به رونق اقتصادی، رشد گردشگری به ویژه در حوزه بومگردی ختم شود.
معاون گردشگری کشور همچنین در نشست خبری شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و سی و ششمیننمایشگاه ملی صنایع دستی گفت: این نمایشگاه از فردا به مدت چهار روز در محل دائمی نمایشگاههای تهران برگزار میشود. همچنین این نمایشگاه در شرایطی برگزار میشود که بعد از بیماری کرونا شروع آرامش بخش تری را دارد. وضعیت کشور در چند ماه اخیر به گونهای بوده که صنعت گردشگری نیز از پیامدهای آن مصون نبوده است.
وی گفت: به علت شرایطی که وجود داشت برخی از نمایشگاهها امکان برگزاری نداشتند اما نمایشگاه صنایع دستی و گردشگری با فضایی دو برابر قبل برگزار میشود و این اتفاق میسر مگر با همکاری همه دستگاهها و رسانهها و فعالان نشد.
وی گفت: این نمایشگاه در ۱۵ سالن با فضای ۶۰ هزار مترمربعی برگزار میشود. گردشگری موضوعی و گردشگری در دسترس پذیر و گردشگری سلامت رویکرد این دوره از نمایشگاه بوده است. ۷۰ هزار مرکز دارای مجوز گردشگری سلامت حضور خواهند داشت.
معاون گردشگری کشور گفت: مشارکت کنندگان خارجی چه در قالب مشارکت کنندگان غرفه دار یا افرادی که برای بازدید به این نمایشگاه می آیند امسال رنگ و بوی دیگری را به نمایشگاه میدهند. ۲۰۰ شرکت کننده خارجی از ۴۷ کشور در این نمایشگاه حضور پیدا میکنند.
از نقش آفرینی با متاورس تا حضور ژاپنیها
نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی در حالی امسال برگزار شد که در حاشیه آن برخی اتفاقات برای اولین بار از جمله حضور کشور ژاپن در این نمایشگاه رقم میخورد.
شانزدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته به همراه سی و ششمین نمایشگاه صنایع دستی با حضور عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران افتتاح شد در این نمایشگاه که از هجدهم تا ۲۱ بهمن ماه برپا میشد ۲۰۰ فعال صنعت گردشگری از ۴۷ کشور جهان حضور دارند.
در این نمایشگاه کشورهایی از جمله قطر، ژاپن، اندونزی، تاجیکستان، عراق، قزاقستان، مالزی، روسیه و ونزوئلا غرفه دارند همچنین هیأتهای مختلفی از کشورهای عمان، امارات، سوریه، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، لبنان، لیبی، الجزایر، چین و گرجستان نیز در این نمایشگاه یا بازدیدکننده دارند و یا هیأتهای تجاری خود را برای برگزاری نشستهای B2B اعزام کردهاند.
در این نمایشگاه همچنین ادارههای کل میراث فرهنگی استانهای مختلف کشور به همراه شهرداریها، غرفههایی را ایجاد کردهاند که معمولاً از طراحی غرفههای بهتری نسبت به سایر شرکت کنندگان برخوردارند.
طراحی ساده برخی از غرفهها مشهود است همچنین تعدادی از فعالان شرکت کننده در این نمایشگاه در کنار معرفی ظرفیتهای خود، اقدام به برگزاری نشستهای B2b یا نشستهای تخصصی میکنند.
اعطای وام ۲۰ میلیونی به ضرغامی!
این هفته سید عزتالله ضرغامی از شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایعوابسته و سی و ششمین نمایشگاه ملی صنایعدستی از بخشهای مختلف نمایشگاه دیدن کرد و پس از حضور در غرفه صندوق کارآفرینی امید، در جریان نحوه اعطای تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی خرید محصولات صنایعدستی قرار گرفت.
وی درخواست تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی خرید محصولات صنایعدستی کرد و کارت اعتباری تسهیلات صندوق کارآفرینی امید به ضرغامی اعطا شد.
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، در طول برگزاری نمایشگاه گردشگری و صنایعدستی تهران، تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی خرید محصولات صنایعدستی از سوی صندوق کارآفرینی امید به علاقهمندان اعطا میشود.
این تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد با یک کارت ملی و یک برگ چک صیادی به متقاضیان ارائه میشود و مدت بازپرداخت آن یک ساله است.
پدر باستان شناسی تجربی درگذشت
در این هفته خبر رسید استاد عباس اعتماد فینی پدر باستان شناسی تجربی فخر باستان شناسی ایران زمین امروز سه شنبه به دیار باقی شتافت.
استاد عباس اعتماد فینی در سال ۱۳۱۳ در کاشان متولد شد و به واسطه حضور پدرش در گروه باستان شناسی فرانسه به سرپرستی گیرشمن در سال ۱۳۲۷ در حفاریهای، شوش چغازنبیل خوزستان و سیلک حضور داشته و تجربیات گرانبهایی در این زمینه کسب کرده است. وی از سال ۸۰ در کاوش مجدد محوطه سیلک به سرپرستی صادق ملک شهمیرزادی با میراث فرهنگی همکاری کرده و در نهایت در شهریور سال ۹۸ از نظر اداری به مقام بازنشستگی نائل شد.
فین کاشان درباره زندگانی او مینویسد استاد عباس اعتماد فینی در سال ۱۳۱۵ در فین کاشان به دنیا آمد. پدرش استاد احمد اعتماد به واسطه مهارت در رشته بنایی با هیئت باستان شناسی فرانسوی در سیلک که زیر نظر پروفسور رومن گریشمن هدایت میشد آشنا شد و نتیجه این آشنایی ورود فرزندش به گروه بود.
گردشگری بزرگترین رسانه برای کشور است
در این هفته نشست وزرای میراث فرهنگی و وزیر کشور با استانداران برگزار شد در این مراسم احمد وحیدی وزیر کشور در این مراسم گفت: دنیا میخواهد ما را منزوی کند و حقایق ناب کشور ما را وارونه نشان دهد.
وی افزود: تنها راه ما برای مقابله با این مساله گردشگری است. تا به حال نشنیدهام که کسی به ایران بیاید و با آزردگی خاطر از ایران برود. خیلیها با یک تصور آمده و با تصور دیگری از ایران رفتهاند.
وزیر کشور بیان داشت: آنها تبلیغات مسموم و دروغی به دنیا تحویل میدهند و مسئلهای پیدا میکنند تا دیگران را نسبت به انقلاب بدبین کنند. ما باید درسال ۱۴۰۴ حدود ۲۰ میلیون گردشگر داشته باشیم اما الان شاید یک میلیون گردشگر داریم باید کار جهشی کرد شما اگر ۲۰ میلیون گردشگر داشته باشید و هر کدام هزار دلار خرج کنند چقدر میشود؟ آیا این اتفاق دور از دسترس است؟
وی گفت: گردشگری دریا و کویر انواع مختلف گردشگری است. در این زمینه ظرفیتهای زیادی داریم و اتفاقاً سرمایه گذار هم هست و میخواهند کار کنند چه در داخل کشور و چه در کشورهای حاشیه خلیج فارس که میخواهند در ایران سرمایه گذاری کنند.
وحیدی با اشاره به اینکه گردشگری بزرگترین رسانه برای کشور است، بیان داشت: ما باید نظام گردشگری را درست کنیم که گردشگران را از مبدا تحویل بگیریم و در مقصد تحویل بدهیم. این مدیریت یکپارچه باید تعریف شود و اصرار به تحقق آن کنیم.
۳ میلیون گردشگر خارجی در ۹ ماه امسال وارد ایران شدند
همچنین در این هفته اعلام شد: در سال ۱۴۰۰ بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار گردشگر وارد کشور شدهاند که از این تعداد ۱۱ درصد بازدیدکنندگان یک روزه بودهاند، یعنی اقامتی نداشتهاند.
همچنین تعداد گردشگران خروجی از کشور نیز بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بوده که از این تعداد حدود ۱۰ درصد بازدیدکننده یک روزه خروجی از کشور بودهاند.
در ۹ ماهه نخست امسال هم بیش از ۳ میلیون گردشگر وارد کشور شدهاند که حدود ۱۴ درصد این گردشگران بازدیدکننده یک روزه بودند.
همچنین در سال جاری بیش از ۷ میلیون گردشگر از کشور خارج شدهاند که از این تعداد نیز حدود ۶ درصد بازدیدکننده یک روزه خروجی از کشور بودهاند.