حسین اکبری در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پایشهای کارشناسان و محیط بانان اداره کل حفاظت محیط زیست و سر محیط بانی و مرکز مدیریت تالاب بین المللی گاوخونی، نشان میدهد که جریان رودخانه زاینده رود که به واسطه بارشهای اخیر شدت گرفته بود، در تاریخ یکم بهمن ماه به تالاب بین گاوخونی رسیده این در حالی است که مقدار حجم آب وارده کافی نبوده و تنها باعث افزایش رطوبت مصب این تالاب شده است.
وی ادامه داد: با جریان آب رودخانه زاینده رود به سد رودشتین که در فاصله ۸۵ کیلومتری تالاب قرار دارد، قبل از ظهر ۲۷ بهمن ماه این سد باز شده و آب با طی مسافت ۵۰ کیلومتری، در تاریخ ۲۹ بهمن ماه به شهر تالابی ورزنه رسیده است.
معاون طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با اشاره به باز بودن سد رودشتین به مدت نزدیک به ۴۸ ساعت، تصریح کرد: ۲۹ بهمن ماه سد رودشتین مجدد بسته شد و موج آب جاری شده در تاریخ ۳۰ بهمن ماه به ایستگاه سنجش شاخ کنار در فاصله ۱۰ کیلومتری مصب تالاب بین المللی گاوخونی رسیده است. اکبری اضافه کرد: شاخص موج اصلی وارد شده با این تالاب مقدار ۱۱۰ را نشان داده و مقدار دبی جریان آب حدود هشت تا ۹ متر مکعب بر ثانیه برآورد میشود.
وی افزود: مقدار دبی جریان آب، با بسته شدن سد رودشتین، به شدت کاهش پیدا کرد که این کاهش از ساعت ۲ بعدازظهر روز ۳۰ بهمن ماه آغاز شده است و همچنان همکاران ما، درحال پایش و رصد منطقه هستند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی استان افزود: مقدار آب وارد شده به تالاب بین المللی گاوخونی، پس از انجام محاسبات مشخص میشود و بدیهی است که حجم دریافتی آب به تالاب بین المللی گاوخونی، مطابق نیاز آبی این تالاب نبوده است.
نیاز آبی گاوخونی جریان مستمر ۵.۵ مترمکعب در ثانیه است
اکبری با بیان اینکه نیاز آبی تالاب بین المللی گاوخونی ۱۷۶ میلیون متر مکعب در سال است، خاطرنشان کرد: تأمین این میزان حقابه تالاب معادل جریان ۵.۵ متر مکعب در ثانیه به صورت مستمر در گاوخونی است.
وی با تأکید بر نیازمند بودن تالاب بین المللی گاوخونی به آب به صورت مناسب و پیوسته، تصریح کرد: با مقایسه این اعداد متوجه میشویم که مقدار آبی که این تالاب را تغذیه کرده است، بسیار کم و موقت بوده و در حد افزایش رطوبت در مصب این تالاب، اثر گذار بوده است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی درخصوص حق آبه تالاب بین المللی گاوخونی خاطر نشان کرد: لازمه تأمین حق آبه این تالاب بین المللی، هماهنگی و هم افزایی بین بخشی و عنایت مدیریت کلان استان است.
اکبری همچنین به ورود پرندگان مهاجر در پایان اسفند و اوایل فروردین ماه به تالاب گاوخونی اشاره کرد و افزود: پرندگان مهاجر در مسیر بازگشت خود، از زیستگاههای مستعد بهره خواهند برد و تالاب بین المللی گاوخونی و رودخانه زاینده رود که در سالیان گذشته پذیرای انواع این پرندگان بوده است، در صورت آبگیری و وجود جریان مناسب رودخانه در سال جاری نیز، میتوانند از نقطه نظر بین المللی، تأثیر گذار باشد.