خبرگزاری مهر - گروه استانها: سد «کمندان» یکی از طرحهای مصوب سفر هیئت دولت به استان لرستان بوده که آب دو شهر ازنا و الیگودرز را تأمین میکند، عملیات اجرایی این سد که در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان ازنا در دست احداث است از سال ۱۳۸۳ آغاز و در زمانهای مختلف وعده آبگیری و بهرهبرداری از آن به مردم دادهشده است.
از مهمترین اهداف سد کمندان تأمین آب شرب شهرهای ازنا و الیگودرز، مهار سیلاب رودخانه «ماربره» روستاهای کمندان و عزیزآباد، تأمین آب اراضی کشاورزی پاییندست شهرستان ازنا و نیازهای زیستمحیطی است.
سرنوشت ۲۰۰ خانوار روستای «کمندان» در ابهام
در حالی این سد به گفته مسئولان آماده آبگیری است که بلاتکلیفی روستاییان حاشیه این پروژه و عدم جابجایی روستای «کمندان» موجب هم به تأخیر افتادن بهره برداری از این پروژه سدسازی و هم بلاتکلیفی اهالی این روستا شده است.
یکی از اهالی روستای «کمندان» با بیان اینکه در روستای ما سدی احداث شده، ما صبر کردیم تا سد ساخته شود و برای روستاها و شهرمان و کشورمان آبادانی داشته باشد، اظهار داشت: قرار شد که با احداث این سد کار جابجایی روستای ما را انجام دهند اما الان اهالی روستای ما بلاتکلیف هستند.
وی، بیان داشت: روستای ما در حریم دریاچه سد است و قرار بود که روستای ما در جایی دیگر جابجا شود.
اهالی روستا: ما را آواره شهرها نکنید
این ساکن روستای «کمندان» در ادامه سخنان خود با بیان اینکه مکان جدید برای احداث روستا کلنگ زنی، آزمایش خاک و… شده است، گفت: با پول خود مردم روستا این مکان را تسطیح کردهایم، هیچ کسی به ما کمک نکرده است.
وی، گفت: متأسفانه مسئولان پای کار نمی آیند، کمکمان نمیکنند، اهالی روستای «کمندان» ۲۰۰ خانوار هستند، ما را آواره شهر و شهرستانها و شهرهای بزرگ نکنید، ما شهر نشین نیستیم، ما اگر به شهر برویم بیکار میشویم، از مسئولان انتظار داریم که برای جابجایی روستا به محل جدید و تسطیح شده توسط مردم کمک کنند.
۱۸ سال بلاتکلیفی اهالی روستا
محمد عبدالوند رئیس شورای روستای «کمندان» نیز در این رابطه، اظهار داشت: اگر روستای «کمندان» در مکان جدید و دور از خطر تهدید سد «کمندان» ساخته نشوند، ساکنان این روستا آواره شهرهای اطراف میشوند.
وی، ادامه داد: شغل ساکنان روستای «کمندان» کشاورزی و دامداری است و اگر آواره شهرهای اطراف شوند، بیکار خواهند شد که تبعات ناگواری برای آنها به دنبال خواهد داشت.
رئیس شورای روستای «کمندان»، تصریح کرد: با آغاز عملیات ساخت سد «کمندان»، اهالی این روستا اراضی کشاورزی خود را از دست دادهاند و اکنون ۱۸ سال است که در بلاتکلیفی به سر میبرند.
انتقاد نماینده مردم از تعلل در جابجایی روستا
این بلاتکلیفی اهالی روستای «کمندان» نیز پیش از این از سوی نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی مورد انتقاد قرار گرفت تا وی در سخنانی بگوید: سد «کمندان» در مرحله آبگیری بوده و این در حالیست که بنیاد مسکن و محیط زیست لرستان در مورد جابجایی روستای «کمندان» تعلل دارند و مقدمات کار هنوز انجام نشده است.
وی، اضافه کرد: علیرغم قولهای متعددی که مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان و معاون سازمان محیط زیست دادند و عنوان کردند مشکلی برای جانمایی روستا وجود ندارد اما نامه رفع مشکل محل روستا را اعلام نمیکنند.
نماینده مردم درود و ازنا در مجلس شورای اسلامی، گفت: بخشی از روستا در محل دریاچه سد قرار دارد و باید این موضوع زودتر به نتیجه برسد، از بهار امسال سد آماده آبگیری است و سرعت آبگیری باید متناسب با جابجایی روستا انجام شود، احداث شبکه پایاب شروع شده و ۶۰۰ هکتار آن تعیین شده است، با احداث این سد چهار هزار و ۲۰۰ هکتار از زمینهای پایین دست آن مشروب خواهند شد، قرار بود تابستان امسال آب شرب شهرستان ازنا از محل این سد تأمین شود و از چاهها استفاده نشود.
افتتاح سد در انتظار تعیین تکلیف اهالی «کمندان»
همچنین این بلاتکلیفی اهالی روستا و عدم آبگیری سد «کمندان» موجب شد تا «احمدرضا دالوند» معاون عمرانی استانداری لرستان به همراه نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی و همچنین مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان از این پروژه سدسازی و وضعیت آن بازدید کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در این بازدید، اظهار داشت: سد «کمندان» از نوع خاکی با هسته رسی و طول تاج ۶۵۴ متر در فاصله دو کیلومتری پایین دست روستای «کمندان» و ۲۰ کیلومتری جنوب شهرستان ازنا قرار گرفته است.
داریوش حسن نژاد، افزود: این سد در سال ۱۳۸۳ بهمنظور تأمین آب آشامیدنی شهرهای ازنا و الیگودرز و و تأمین آب کشاورزی چهار هزار و ۳۰۰ هکتار زمین کشاورزی و کنترل بخشی از سیلاب رودخانه «ماربره» و دشت «سیلاخور» احداث شد.
وی، بیان داشت: در این بازدید معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار با هدف بررسی جانمایی مکان جدید روستا و تسریع در روند جابجایی اهالی این منطقه در محل حضور یافت.
بنا بر این گزارش، معاون عمرانی استانداری لرستان در گفت و گو با یکی از رسانهها اعلام کرده که افتتاح و آبگیری این سد که جز مصوبات سفر دولت سیزدهم به لرستان هم هست، منوط به جابجایی اهالی این روستا است.
دالوند گفته است که محل جدید روستا تعیین شده که باید در کارگروه تخصصی دفتر فنی استانداری لرستان مورد بررسی قرار گیرد، در چنین شرایطی هم زمان آبگیری از سد و هم زمان جابجایی اهالی این روستا همچنان در ابهام است.