به گزارش خبرنگار مهر، آئین اختتامیه بیستمین دوره جایزه ملی انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سردار سرتیپ بسیجی بهمن کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، حجتالاسلام ایمانیپور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سردار «محمدقاسم ناظر» مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سردار «عباس بایرامی» رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس و جمعی از اهالی قلم در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
سردار سرتیپ بسیجی «بهمن کارگر» رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، با تأکید بر لزوم تقویت حوزه بینالملل در جایزه کتاب دفاع مقدس گفت: نویسندگان، کتابهای دفاع مقدس را کاربردیتر و متناسب با زبان نسل جدید نگارش کنند تا این ادبیات مهم و تأثیرگذار بیشتر به دست مخاطب هدف برسد.
وی به دیداری که سیام شهریور با رهبر معظم انقلاب اسلامی صورت گرفت اشاره کرد و افزود: در گزارشی که به محضر فرمانده معظم کل قوا عرضه کردیم، اشاره شد که در اردوهای راهیان نور سالانه هفت میلیون شرکتکننده داریم که ۷۰ درصد آنها ۱۵ تا ۳۰ سالهاند، که معظمله فرمودند: «اتفاقا همینهایی که انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را ندیدهاند باید در راهیان نور شرکت کنند.»
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با اشاره به برگزاری جلسهای با جوانان و نوجوانانی که در اغتشاشات اخیر با دشمن همراه نبودهاند و تحتتأثیر احساسات و خبرهای منتشر شده دست به اقدامات هیجانی زده بودند، گفت: در این جلسه متوجه شدیم عمده علت این اتفاقات، بیتوجهی مسئولان به جهاد تبیین بوده است که همینجا اهمیت تأکیدات امام خامنهای بر مساله جهاد تبیین آشکار میشود که فرمودند: «مسئولان به درستی در جهاد تبیین انجام وظیفه نکردهاند»؛ از همینرو توجه به حوزه کتاب یکی از مصادیق جهاد تبیین است.
سردار کارگر توجه نویسندگان به مخاطب جوان و نوجوان را مورد تاکید قرار داد و گفت: نویسندگان باید در نوشتههایشان طوری دفاع مقدس را تببین کنند که بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی محقق شود. معظمله فرمودند: «انتظار دارم دفاع مقدس را آن طوری که خودمان فهمیدهایم به جوان و نوجوان منتقل کنیم»؛ لذا ما باید از همه ابزارها برای تحقق این مطالبه رهبری استفاده کنیم که یکی از این ابزارها کتاب است.
رئیس ستاد مرکزی راهیان نور کشور با اشاره به اهمیت مخاطبشناسی در حوزه فرهنگ دفاع مقدس خطاب به نویسندگان و اهالی قلم تاکید کرد: نباید دفاع مقدس را رویایی و افسانهای تعریف کنیم.
سردار کارگر در پایان با گرامیداشت یاد و خاطره سردار دلها گفت: سپهبد شهید ما «حاج قاسم سلیمانی» یک پاسدار بود که در دوران دفاع مقدس دوشادوش دیگر رزمندگان در جبههها حضور داشت و سپس بر اساس وظیفه و تبعیت از فرمان ولی امر خود، فرمانده نیروی قدس سپاه شد و سرانجام در حین خدمت و انجام مأموریت به درجه رفیع شهادت نائل آمد؛ لذا نباید این شخصیتها را برای جوانان و نوجوانان دستنیافتنی معرفی کنیم.
کتب حوزه دفاع مقدس میتوانند دستمایه تولیدات سینمایی و نمایشنامه باشد
در ادامه این مراسم؛ غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با اشاره به جایگاه کتاب در جامعه گفت: جامعهای که کتاب در آن مهجور باشد، جامعهای نیست که بتوان به آن امید بست. امسال امیدواریم شاهد برگزاری نمایشگاهی با شکوه در زمینه کتاب باشیم. اصرار دارم که عزیزان از نمایشگاه کتاب تهران بازدید کنند. هرچه شلوغتر باشد خوشحالتر میشوم.
وی ادامه داد: یک تحول فرهنگی با انقلاب اسلامی در امر کتاب و کتابخوانی به وجود آمد، اما چون تدریجی بوده آن را احساس نمیکنیم. در سالهای ۵۳ تا ۵۵ تعداد کل کتابهایی که در یک سال در ایران چاپ میشده حدود ۶۰۰ عنوان کتاب بوده است. اسناد این موضوع در کتابخانههای قدیمی آن زمان موجود است. در ایران در همین سالها که تقریباً قحطی کاغذ است و تأمین کاغذ به دلیل تحریمها دشوار است، اما در همین حال شمار کتابها که چاپ میشود بیش از ۱۰۰ هزار عنوان است. این نشان از یک بهار گسترده در عرصه فرهنگ دارد. نمونه آن کتابهای دفاع مقدس است. چهار هزار عنوان کتاب فقط در دو سال گذشته در زمینه دفاع مقدس شناسایی شده است.
وی با اشاره به کیفیت کتابها گفت بیش از کمیت، کیفیت آثار هم مهم است. با تحلیل محتوای کتابهای ادبی، رمان و داستان نسبت به قبل از انقلاب و اینکه حول چه محورهایی بوده است متوجه خواهیم شد که اتفاق مهم دیگر این است که در ارزشها هم تحول داشتهایم. در جامعهای که یک انقلاب معنوی داشته باشد ارزشها و آرمانهای تغییر کرده است. توجه ملت به یک حقیقت متعالی و والا است و توجه آنان به ایثار و شهادت جلب شده که قبل از انقلاب مهجور بوده است. برخی از آثار چشمانداز والایی به جوانان میدهد و دنیای دیگری با انقلاب بر روی مردم گشوده شده و در گونه دفاع مقدس به یک افق تبدیل شده است. ما گونه جدیدی از ادبیات را به کار گرفتیم که با آثار ادبی پیش از انقلاب متفاوت است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: به برکت تحول در فناوری اطلاعات، اکنون کتاب مانند گذشته بیرقیب نیست. فضای مجازی در کنار کتاب قرار دارد. به دوستانمان در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس میگویم که فقط به چاپ کتاب بسنده نکنید و فناوری را در کنار چاپ کتاب برای معرفی آن استفاده کنید. این آثار میتواند دستمایه تولیدات سینمایی و نمایشنامه باشد. پس از تولید کتاب میتوانیم فرآوردههای دیگری هم درست کنیم تا این ارزشها زنده باشند و مفهوم جهاد و شهادت در جامعه ما زنده بماند و انقلاب اسلامی بیمه شود. مادامی که ایمان انگیزهای برای دفاع از استقلال و خدا پرستی و جمهوری اسلامی باشد خطری ما را تهدید نمیکند. چاپ کتاب در حوزه دفاع مقدس تاکتیک نیست بلکه راهبرد دائمی است.