به گزارش خبرنگار مهر، شهابالدین وطندوست عصر دوشنبه در نشست تخصصی آئین گرامیداشت نظامی گنجوی و پنج گنج این شاعر فرهیخته در تالار بیضای اردبیلی اظهار کرد: نظامی گنجوی از بزرگان ادبیات فارسی است که در قرن ششم و بین سبک خراسانی و عراقی در سبک آذربایجانی شعر سروده اما زمینه ظهور شاعران در سبک عراقی را فراهم کرده است.
وی از مخزنالاسرار او به عنوان سنگ بنای ادبیات عرفانی یاد کرد و گفت: او نه تنها شاعر درباری و مداح نیست بلکه سعی کرده در اشعار خود با غنا و ارزشی والا الگوهای رفتاری و انسانی را به شایستگی مطرح کند.
شاعر و پژوهشگر اردبیلی با طرح این سوال که نظامی اهل آذربایجان است اما به چه دلیل در زبان ترکی شعری نسروده است، تصریح کرد: او اهل گنجه از خطه آذربایجان است اما پرواضح است که او به زبان ترکی شعری نسروده و سعی کرده ملیگرایی و وطندوستی خود را در سرودن اشعار ناب فارسی به رخ بکشد.
وطندوست به تحرکات اخیر بر مبنای سیاسی برای به حاشیه کشیدن شاعران منطقه آذربایجان به ویژه نظامی اشاره کرد و افزود: هر چند برخی کشورهای همسایه سعی میکنند نظامی را شاعر دیار خود بنامند اما غافل از اینکه محدوده قفقاز از گرجستان تا ارمنستان و حتی چچن و تاتارستان محدوده ایران آن زمان بوده و ما افتخار میکنیم شاعر بلندآوازهای همچون نظامی گنجوی داریم که تعلق خاطری به ایران و زبان فارسی دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: هر چند در دوره سیاه قاجار بر اساس معاهده گلستان و ترکمن چای بخشی از این کشورها از ایران جدا شدند اما جستجو در دیوان نظامی نشان میدهد که این شاعر با تعلق خاطر بسیار به زبان فارسی شعر سروده و توانسته بر قدرت و صلابت شعر فارسی بیفزاید.
این شاعر و پژوهشگر اردبیلی اضافه کرد: در دیوان نظامی گنجوی اشعاری ناب با برجستگیهای اخلاقی، معرفتی و دینی را شاهد هستیم که نشاندهنده اوج عظمت او در سرودن اشعار بیبدیل است که نظیر او را در تاریخ ادبیات فارسی مشاهده نمیکنیم.