به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در آستانه سفر رئیسجمهور چین به روسیه و افزایش گمانهزنی درباره احتمال میانجیگری پکن بین مسکو و کییف اعلام کرد واشنگتن با پیشنهاد احتمالی چین برای آتشبس در اوکراین مخالف میکند.
وی دراینباره گفت: آمریکا با پیشنهاد چین برای برقراری آتشبس در اوکراین مخالف است. روسیه از این آتش بس برای تقویت مواضع خود در اوکراین و بازسازی و تجدید نیروهای خود استفاده خواهد کرد تا بتواند در وقت لازم حملات علیه اوکراین را افزایش دهد.
دولت روسیه دیروز جمعه با انتشار بیانیهای اعلام کرد شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در تاریخ ۲۰ مارس (۲۹ اسفندماه) طی سفری دو روزه وارد مسکو میشود. ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ درباره توسعه شراکتهای جامع و همکاریهای راهبردی گفتگو خواهند کرد. در این دیدار سندها و توافقات دوجانبه مهمی میان چین و روسیه به امضا خواهد رسید.
وزارت خارجه چین نیز پس از بیانیه کرملین، با صدور بیانیهای جزئیاتی از سفر رئیس جمهور این کشور به روسیه را اعلام کرد. در بیانیه وزارت خارجه چین آمده است: سفر رئیس جمهور چین به روسیه در راستای اهداف راهبردی دو کشور انجام میشود و اتحادیه اقتصادی اوراسیایی را تقویت خواهد کرد. وزارت خارجه چین یکی از اهداف مهم سفر پینگ به مسکو را تعمیق اعتمادسازی میان دو کشور به طور گستردهتر اعلام کرد.
آنچه گمانهزنی درباره احتمال میانجیگری چین بین روسیه و اوکراین را تقویت کرده خبر چند روز پیش والاستریتژورنال است. روزنامه والاستریت ژورنال چهارشنبه گذشته به نقل از «منابع آگاه» اعلام کرد رئیسجمهور چین برای نخستین بار پس از آغاز جنگ در اوکراین، به صورت مجازی و تصویری با «ولودیمیر زلنسکی»، گفتوگو خواهد کرد. به گفته این منابع آگاه، این تماس تصویری احتمالاً پس از دیدار هفته آینده شی جینپینگ با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه انجام شود.
پیش از این وزارت خارجه چین، ۵ اسفند در سالروز آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، طرح ۱۲ بندی خود را برای نحوه پایاندادن به جنگ و درگیریها در اوکراین را منتشر کرد. این «طرح صلح» در وبسایت وزارت خارجه چین منتشر شده است.
طرح ۱۲ بندی دولت چین برای حلوفصل درگیریها و پایان جنگ در اوکراین به شرح ذیل است:
▪️احترام به حاکمیت همه کشورها
▪️پایاندادن به تحریمهای یکجانبه
▪️کنارگذاشتن ذهنیت و گفتار «جنگ سرد»
▪️توقف خصومتها و درگیریها
▪️ازسرگیری مذاکرات صلح
▪️حل بحران انسانی
▪️حفاظت از غیرنظامیان و اُسرای جنگی
▪️تضمین ایمنی نیروگاههای هستهای
▪️کاهش خطرهای راهبردی
▪️افزایش صادرات غلات
▪️حمایت از پایداری زنجیرههای صنعتی و زنجیره تأمین (کالاها)
▪️بازسازی پساجنگ