ایلام-دریاچه دوقلوی سیاه گاو در شهرستان آبدانان یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری استان ایلام است.

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها: شهرستان آبدانان در جنوب استان ایلام قرار دارد این شهرستان به دلیل کوهستانی بودن دارای جاذبه‌های بی نظیری در بخش طبیعی است و دیدن آنها در فصل بهار بسیار جذاب است.

شهرستان آبدانان در دل رشته کوه زاگرس قرار گرفته که دو کوه مهم کبیر کوه و دینار کوه در این شهرستان با تنوع گیاهی و جنگلی منحصر به فرد، عرصه‌های دست نخورده جنگلی وجود دارد.

این شهرستان به دلیل قرار گرفتن در بین کوه‌ها به نوعی در بن بست جغرافیایی قرار دارد هرچند در این بین دارای موقعیت‌های خاص تاریخی و گردشگری نیز است و وجود چندین شهر تاریخی در این شهرستان از جمله گورگبران و جولیان، گویای تاریخی بودن این شهرستان است و آثار و جاذبه‌های گردشگری مثل دریاچه دوقلوی سیاه گاو و گردشگاه سراب از زیبایی‌های این شهرستان است.

دریاچه دوقلوی سیاه گاو مهمترین پدیده گردشگری آبدانان

این دریاچه از نادرترین پدیده‌های طبیعی کشور است و همواره مورد توجه بسیاری از گردشگران بوده است. اطراف آن را دشت‌ها و کوه‌های نسبتاً مرتفع فراگرفته و دارای جلوه‌های بهاری و پاییزی جذاب و دیدنی است.

دو دریاچه زیبا به وسیله کانلی طبیعی به عرض ۸ متر و عمق ۴ متر به طول ۷۰ متر به هم مرتبط هستند. این دو دریاچه دارای آبی زلال هستند به طوری که می‌توان تا عمق ۳۰ متری آن را که شبیه آکواریوم پر از ماهی است، مشاهده کرد.

دریاچه دو قلوی سیاه گاو آبدانان شامل دو دریاچه یا چشمه بالادست و پایین دست است که عمق هر کدام از آنها بیش از ۲۰ متر بوده که توسط یک کانال رودخانه‌ای ۱۰ متری به هم متصل شده است.

دریاچه دوقلوی سیاه گاو آبدانان یکی از جاذبه‌های بکر طبیعی و نادر در ایران به شمار می‌رود که سرچشمه این دریاچه از اعماق زمین بوده و دارای منابع زیبا و دیدنی استدریاچه دوقلوی سیاه گاو آبدانان یکی از جاذبه‌های بکر طبیعی و نادر در ایران به شمار می‌رود که سرچشمه این دریاچه از اعماق زمین بوده و دارای منابع زیبا و دیدنی است.

این دریاچه شگفت انگیز و دیدنی با عمری هزاران ساله به علت فرسایش، مساحت آن در حال کم شدن است. عامل فرسایش باعث شده است روز به روز مساحت دریاچه سیاه گاو کم شود.

این نوع دریاچه از نوع رودخانه‌ای است و مسیرهای قطع‌شده آبکندها به وسیله آب پر شده است و تشکیل دریاچه‌های هلالی‌شکل (شاخ گاوی) را داده است.

مقدار املاح موجود در دریاچه‌های مختلف متغیر است لذا دریاچه‌ها از نظر ترکیب شیمیایی به دریاچه‌های آب شیرین، دریاچه‌های آب شور و دریاچه‌های تلخ مزه تقسیم می‌شوند.

طعم آب دریاچه‌ها بستگی به جنس سنگ‌هایی که رودخانه‌های وارده به دریاچه از روی آنها عبور می‌کنند و به مقدار تبخیر، ساکن بودن و یا جریان داشتن آب دریاچه دارد.

در دریاچه‌های شیرین مثل این دریاچه آب به طور دائم جریان داشته و در حرکت است و همیشه مقداری آب وارد آن شده و از طرف دیگر خارج می‌شود.

رودخانه سیاه گاو پس از عبور از بین صخره، دره و ارتفاعات کبیرکوه در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان آبدانان به دو دریاچه تبدیل می‌شود که دریاچه نخست با اختلاف سطح اندک در بالادست دریاچه دوم قرار گرفته است.

پشت قلعه

پشت قلعه آبدانان از مهمترین آثار تاریخی برای گردشگران است. کاربرد این بنا به درستی معلوم نیست ولی با توجه به شرایط موجود احتمالاً این قلعه مرکزی برای کنترل جاده‌ها و امنیت کاروان‌ها و حراست از شهرهای تاریخی پشت قلعه، جولیان و … بوده است.

این قلعه از قسمت‌هایی مانند در ورودی، بارو، برج‌ها، شاه نشین و تونل انتقال آب ساخته شده است و مصالح به کار برده شده در این بنا ملات گچ نیمکوب و سنگ است که در محیط پیرامون قلعه به فراوانی یافت می‌شوند.

مساحت این بنا حدود هفت هزار متر است و باروی بیضی شکل قلعه دورتا دور قلعه فرا گرفته و در قسمت‌هایی از بین رفته و در سالم‌ترین جاها ارتفاعی حدود چهار متر دارد.

پشت قلعه در فاصله پنج کیلومتری در ناحیه جنوبی شهرستان آبدانان و در شمال غربی روستای پشت قلا بر روی تپه‌ای بلند قرار دارد که رودخانه دویرج از پای آن می‌گذرد. این اثر یکی از آثار دوره ساسانی است که در فهرست آثار ملی کشور نیز ثبت شده و یکی از آثار مورد بازدید گردشگران در فواصل مختلف است.