خبرگزاری مهر - گروه استانها: دریاچه ارومیه و کاظم داشی در دل آن، مسجد جامع، مسجد سردار، مسجد اعظم، عمارت شهربانی، خانه انصاری، بازار ارومیه، مدرسه هدایت، کلیسای ننه مریم، سه گنبد، آتشکده تمر، یخچال ۹ پله و چندین اثر تاریخی دیگر از جمله آثار تاریخی و مناطق گردشگری ارومیه هستند که میتوانند در ایام نوروز پذیرای گردشگران باشند.
ارومیه یک لغت آشوری است و از دو واژه «آور» به معنی نزدیک و «میه» به معنی آب گرفته شده است، که مرکز استان چکمهای شکل آذربایجان غربی در شمال غرب کشور ایران است، قدمت شهر ارومیه با قدمت شهرهای تاریخی و باستانی سارد و نینوا برابری میکند اما از این دو شهر قدیمی اثری جز تودهای خاک برجای نمانده، در حالی که این شهر پس از چندین قرن هنوز پابرجاست و به عنوان یکی از زیباترین شهرهای ایران به شمار میرود.
گردشگری در نوروز آنهم در شهر سرسبز ارومیه حال و هوای دیگری دارد، اگر مابقی تعطیلات نوروزی خود را نمیدانید چطور و در کدام شهر سپری کنید، پیشنهاد میکنیم به ارومیه سرزده و از دریاچه نیلگون ارومیه، دریاچه مارمیشو، سه گنبد، بازار تاریخی، روستاهای گردشگری و هزاران هزار اماکن زیبا و تاریخی این شهر بازدید کنید.
وقتی وارد ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی میشوید ابتدا به خیابان خیام ارومیه رفته و از اولین کلیسای مشرق زمین و دومین کلیسای قدیمی جهان که تاریخ ساخت آن به سال ۳۲ میلادی برمیگردد بازدید کنید، اسم این کلیسا «ننه مریم» است؛ اما با ورود به این کلیسا حواستان به جلو پایتان باشد چراکه شاید گنبدها، طاقها و پایههای آن شما را محو خود کند.
پیشنهاد میکنیم از همان مسیر خیابان خیام به خیابان امام ارومیه رفته و علاوه بر دیدن هسته مرکزی شهر، سری به بازار تاریخی این شهر بزنید، بازاری که در آن «از شیر مرغ تا جان آدمیزاد» پیدا میشود؛ فقط هنگام خرید مراقب باشید در این بازار سرپوشیده که متعلق به دوران صفویه است.
برای دیدن همه زیباییهای ارومیه، یک روز حضور در این شهر کفایت نمیکند و اگر بدون دیدن دریاچه مارمیشو و خوردن آش دوغ از ارومیه بروید شک نکنید دلتان برای همیشه در ارومیه میماند.
پارک جنگلی شیخ تپه چشم انداز بی نظیر برای مسافران نوروزی
پارک جنگلی شیخ تپه ارومیه یکی از مکانهای گردشگری ارومیه است پارک جنگلی شیخ تپه در جنوب شرقی ارومیه بر ارتفاعات مشرف به شهر و در مجاورت تپه باستانی شیخ تپه قرار دارد. قدمت این تپه به دوره مادها پیش از رواج دین زرتشت برمی گردد.
از ویژگیهای اصلی این تپهها وجود هفت لایه مربوط به دورههای مختلف تاریخی است که با ظروف و اشیا مربوط به هر دوره مشخص شده است. این لایهها در بیشتر این تپهها حالتی مشابه دارند.
چشمه آب معدنی کوه زنبیل ارومیه: این چشمه آب معدنی در نزدیک دریاچه ارومیه قرار دارد. از جاذبههای این مکان داشتن حوضچهای زیبا است که به شکل دایره درآمده است این حوضچه ۲۵ سانتی متر عمق دارد.
همچنین دور این حوضچه سنگ کاری شده است و شکل زیبایی به این حوضچه داده است. اگر کمی دیگر به دورتان نگاه کنید چشمههای دیگری هم در این مکان قرار دارند که هرکدام واقعان دیدنی هستند. اگر قصد مسافرت نوروزی دارید به اینجا سر بزنید پشیمان نمیشوید. اگر در پیدا کردن آدرس این مکان دچار مشکل شدید میتوانید از بومیان این منطقه سوال کنید آنها راهنماییتان میکنند.
چشمه آب گرم هفت آباد ارومیه
این چشمه آب گرم در ۴۵ کیلومتری شهر ارومیه در روستایی به نام هفت آباد قرار دارد. از جاذبههای این مکان میتوان به دامنههای بسیار زیبای دور اطراف آن اشاره کرد همچنین یک کوه آتشفشان غیرفعال در اطراف این چشمه قرار دارد که زیباییهای این مکان را دو چندان کرده است این مکان بسیار گردش پذیر است و اکثر مسافران که به ارومیه سفر میکنند حتماً از این منطقه بازدید میکنند.
از دیگر مکانهای دیدنی ارومیه آبشار سوله دوکل است، این آبشار که به دیزج هم معروف است، یکی از بلندترین آبشارهای ایران است و منظره فوق العاده زیبایی دارد و بیشتر سال گردشگران زیادی به این مکان سر میزند و از محیط فوق العاده این آبشار لذت میبرند.
این آبشار در دامنه کوه دالانپر در نوار مرزی ایران ترکیه و عراق قرار گرفته است. جالب است بدانید این کوه متعلق به سه کشور ایران و عراق و ترکیه است.
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری ارومیه پیست اسکی خوشاکو است این پیست که همه سال در فصل زمستان پر از گردشگران ایرانی و خارجی است این پیست اسکی به علت طبیعت بسیار زیبا بجز اسکی بازان گردشگران زیادی را جذب میکند.
یکی از پربازدیدترین مکانهای دیدنی ارومیه دره قاسملو است که سالانه گردشگران زیاد به این مکان سر میزند این دره قاسملو جزوه تفریحگاههای مهم ارومیه است، از دلایل گردش پذیر بودن این مکان چشم اندازهای طبیعی و همچنین چشمههایی که در داخل باغها و درهها است.
مسجد تاریخی جامع ارومیه شاهکاری از تاریخ
مسجد بی نظیر تاریخی جامع ارومیه که قدمت آن به دوران سلجوقیان میرسد در وسط بازار بزرگ و قدیمی ارومیه جاخوش کرده، صحن بزرگ و شبستان آجری وسیعی دارد که وسط آن با گنبد بلندی پوشیده شده است.
از خصوصیتهای بارز این مسجد شباهت قسمت قدیمی آن با کاخ ساسانی دامغان است و بنابر روایتی، ساخت مسجد پیش از این معبدی دوره ساسانی بوده است، هسته نخستین مسجد جامع ارومیه، شبستان گنبد داری در وسط است که ساختمان آن به دوران سلجوقیان و قرن ششم هجری قمری تعلق دارد و ۴۰ ستون متصل به این شبستان گنبددار مربوط به دوران ایلخانی هستند.
حجرههای اطراف صحن مسجد به اوایل دوره زندیه متعلق اند و سنگ نوشته موجود، زمان احداث آن را سال ۱۱۸۴ هجری قمری نشان میدهد، محراب مسجد سرتاسر پوشیده از کتیبههایی به خط کوفی و ثلث است، در حاشیه بیرونی محراب، آیه ۲۵۵ و قسمتی از آیه ۲۵۶ سوره بقره به خط کوفی نوشته شده است.
آنچه که از ویژگیهای معماری سلجوقی در این بنا بارز به نظر میرسد، تبعیت از الگوی پلان چهار طاقی، توجه به استحکام بنا و استفاده از مصالح مقاوم در ساخت بناست که امروز نشان از معماری بی نظیر و اصیل ایرانی اسلامی دارد.
موزه ارومیه، گنجینهای از آثار ما قبل تاریخ تا دوره اسلامی
اگر به ارومیه سفر کردید حتمان به موزه این شهر سر بزنید. در یک کلام فوق العاده و یکی از بهترین موزههای ایران است. این موزه از سال ۱۳۴۶ آغاز به کار کرده است و دارای اشیای باستانی و تاریخی دورههای مختلف تاریخی است.
همچنین در این موزه کتابهای خطی گران بهایی وجود دارد که با دیدن آنها شگفت زده خواهید شد. وسایل بسیار دیگری هم در این موزه وجود دارد.
موزه ارومیه دومین موزه غنی کشور محسوب میشود و قدیمیترین آثار آن متعلق به هزاره هفتم ق. م است. در این موزه سه خط نوشته از هزاره اول ق. م به نامهای استل کله شین، استل موانا و کتیبه محمودآباد نگهداری میشود که به خط میخی اورارتوبی است. جدیدترین آثار این موزه مربوط به دوره قاجار است.
بازار تاریخی ارومیه، یادگار دوران صفویه
بازار تاریخی و زیبای ارومیه با قرار گرفتن در مجموعه بافت قدیمی و در گوشه جنوب شرقی شهر همواره یکی از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
بنایی با بهره گیری از خلاقیتی منحصر به فرد و در عین حال ساده این روزها نیز در ایام تعطیلات نوروزی پذیرای مسافرینی است که هم قصد خرید دارند و هم تماشا.
بازار تاریخی ارومیه یکی از مراکزی است که بر حسب نیازهای اجتماعی در مقطعی از تاریخ شکل گرفت، بازاری که سبک معماری به کار گرفته در آن نیز نشانگر فرهنگ و ذوق اصلی آذری- ایرانی است.
وقتی وارد این بازار میشوی گویا دریچهای از زمان آدمی را به چند صد سال پیشتر برده و با فرهنگ و هنر ایران قدیم آشنا میسازد.
از مطالب کتب جغرافیا در گذشته چنین برمی آید که ارومیه شهری زیبا و پر نعمت بوده و تاکستانهای انگور فراوانی داشته است. فراوانی درخت مو در اطراف ارومیه به قدری بوده که ۳۰ نوع انگور در آن به عمل میآمده است.
در حال حاضر علاوه بر انگور، سیب، گلابی، گردو، تخمه آفتابگردان و کدو، هلو، زردآلو، شلیل و گیلاس، چغندرقند و دانههای روغنی نیز اطراف ارومیه کاشته میشود، امروزه حلوا گردویی، نقل، عرق بیدمشک از رهاوردهای ارومیه هستند.
روزهای باقی مانده تعطیلات نوروزی با سفر و گردش در ارومیه ضمن لذت بردن از سفر خاطرات خوبی را برای خود رقم بزنید و حتماً از سوغات این شهر که نقل و حلوای گردو و نیز حلوای هویج نیز به همراه خود بخرید و ببرید.