اردبیل- در حالی که بهار طبیعت با بهار قرآن درهم آمیخته درهای بخشش و مغفرت باز شده و فضای اردبیل با نور صیام روزه داران منور و عطرآگین شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- عادله جوادزاده: نوروز ۱۴۰۲ امسال با بهاری دیگر قرین شد و بار دیگر پروردگار جهانیان سفره رحمت و مغفرت خود را به روی مشتاقان گشود تا سالی دیگر بر سر سفره صیام نشسته و با ندای «اللهم تقبل هذا الصیام بحق امیرالمومنین» دل‌ها را روانه کوی یار کنیم.

ماه رمضان در هر شهر و دیاری آداب و رسوم خود را دارد و مردم اردبیل استان دارالارشاد و درالامان نیز از این ایام پرنور و رحمت توشه‌ای عظیم برمی دارند تا یک سال پر از معنویت و مغفرت را تجربه کنند.

گرچه اردبیل مملو از مسافران نوروزی است اما سیمای شهر آمیخته با عطر قرآن و روزه داری مردمان مسلمانی است که بهار را در بهار درهم آمیخته و خود را در محضر معبود می‌بینند.

تمام مساجد اردبیل آماده اجرای برنامه‌های فرهنگی و قرآنی ماه رمضان

از یک شب مانده به آغاز ماه مبارک رمضان درب‌های مساجد اردبیل که از هفته‌ها قبل غبارروبی و عطرافشانی شده به روی روزه داران مؤمن گشوده می‌شود و با برگزاری برنامه‌های متنوع معنوی به ویژه جمع خوانی قرآن کریم این مساجد جلوه و جلای ویژه ای می‌یابند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اردبیل از آمادگی تمام مساجد استان اردبیل در ماه رمضان خبر داد و گفت: برنامه‌های محله محور در راستای «نشر خوبی ها» مورد توجه قرار گیرد.

حجت‌الاسلام قاسم جعفرزاده در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با تبریک سال نو و حلول ماه مبارک رمضان، تقویت وفاق و همدلی در بین مردم را مهم‌ترین وظیفه روحانیون برشمرد و اظهار کرد: ماه رمضان فرصت مغتنمی برای انس بیشتر مردم با کلام وحی است.

حجت الاسلام قاسم جعفرزاده خاطرنشان کرد: قرآن و دستورات الهی که در این کتاب به‌عنوان راهنمای بشریت آمده است تمام نیازها و مشکلات جامعه را پاسخ داده و عامل سلوک و تقرب به درگاه است که باید در ماه رمضان در تبیین آموزه‌های قرآنی بیش از پیش تلاش شود.

وی تمرکز بخشی به افق نگاه مردم به سبک زندگی قرآنی را وظیفه مهم جامعه تبلیغی عنوان کرد و گفت: نهضت تفسیر و جلسات انس با قرآن باید در شهرستان‌ها رونق گرفته و این حقیقت را در جامعه جاری کنیم که قرآن به‌عنوان کتاب وحی، بهترین و کامل‌ترین راهنما برای سعادت انسان در ابعاد فردی، خانوادگی و اجتماعی است.

وی گفت: اکنون زمان آن نیست که روحانی منتظر بماند که مردم به سراغش رود بلکه باید روحانیون با تمسک به شیوه تبلیغی پیامبر اکرم (ص)، به سراغ مردم رفته و نیازهای آنان را بر طرف ساخته و در این راه استقامت و سعه صدر داشته و مردم را به طور ملموس با الگوهای سبک زندگی دینی آشنا کنند.

جعفرزاده با تاکید بر اینکه روحانیون برای تبلیغ دین باید از ظرفیت فضای مجازی، بهره مند شوند عنوان داشت: اکنون بیشترین منبع و کانال ارتباطی جامعه از طریق فضای مجازی میسر می‌شود لذا از این فرصت تبلیغی که در فضای مجازی میسر شده باید در تقویت مبانی اعتقادی و فکری مردم استفاده کرد.

«نشر خوبی ها» در محلات رونق بخش برنامه‌های ماه رمضان

مدیرکل تبلیغات اسلامی اردبیل ماه رمضان را فرصت مناسب تبلیغی در حوزه فرهنگی و دینی عنوان کرد و گفت: جهاد تبیین و تلاش برای معرفت افزایی در ماه رمضان باید مور توجه علما و روحانیون قرار گیرد.

جعفرزاده از آمادگی ادارات تبلیغات اسلامی استان در تهیه محتوای کاربردی در حوزه جهاد تبیین خبر داد و افزود: تبلیغ مهمترین ابزار «نشر خوبی ها» است و در این میان هر هدف بزرگی که تجسم کنیم، با تبلیغ امکان پذیر بوده و عامل به میدان آوردن مردم برای حل مشکلات بزرگ کشور را دارد.

مراسم جزءخوانی قرآن برنامه شاخص ماه رمضان

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اردبیل به برگزاری مراسم جزءخوانی قرآن در مصلی اردبیل اشاره کرد و گفت: مراسم جزءخوانی قرآن ماه رمضان هر روز ساعت ۱۵:۳۰ در محل مصلی حضرت امام خمینی (ره) اردبیل برگزار و با همکاری صدا و سیمای مرکز اردبیل به صورت زنده از شبکه استانی سبلان پخش خواهد شد.

جعفرزاده افزود: در شهرستان‌های تابعه و مناطق مختلف استان، برنامه جزءخوانی قرآن در مصلی و مساجد شاخص هر شهر همه روزه در ماه رمضان با حضور قاریان برتر قرآنی و اقشار مختلف مردم برگزار می‌شود.

سفره اغنیا در کنار سفره فقرا

مراسم افطاری و گشودن سفره اطعام و احسان از رسم‌های رایج ماه رمضان در استان اردبیل است.

در این رسم مردم همدیگر را به میهمانی افطاری دعوت می‌کنند و اقربا و فامیل هر شب در منزل یکی از نزدیکان بر سفره افطار دعوت شده و از غذای معمول خانواده میل می‌کنند.

میهمانی افطاری از زمان‌های دور در اردبیل مرسوم بوده و مردم این شهر بدون هرگونه تشریفات رسمی با چای و خرما و فرنی محلی از میهمانان روزه دار خود پذیرایی می‌کنند.

از رسم‌های دیرین دیگری که در اردبیل مرسوم است حضور در خانه بستگانی است که در آستانه ماه رمضان یکی از اعضای خود را از دست داده اند. فامیل و خویشاوندان در منزل تازه درگذشته حاضر شده و در کنار صرف پذیرایی افطار با نثار فاتحه و صلوات به روح درگذشتگان مسافران آسمانی را نیز از فیوضات این ماه بهره مند می‌کنند.

صدای ملکوتی مؤذن زاده‌ها؛ روح بخش رمضان

کمتر کسی است که در ساعات غروب و منتهی به اذان مغرب در اردبیل باشد و نوای ملکوتی مؤذن زاده‌ها را از گلدسته‌های مساجد شنیده و روحش در آسمان معنویت به پرواز درنیاید.

وقتی حرف از اذان می‌شود کمتر کسی هست که به یاد موذن‌زاده اردبیلی نیفتد، چه برسد به این‌که ماه رمضان باشد و این نوای ملکوتی از گلدسته‌های مساجد پخش شود.

اذان گفتن از سنت‌های مردم اردبیل است و هنوز بسیار از مؤمنان خوش‌صدا به ویژه در روستاها هنگام سحر و افراد بر بام‌ها می‌روند و اذان می‌گویند.

اعزام ۷۵۰ مبلغ دینی به مناطق مختلف استان اردبیل در ماه رمضان

در کنار برگزاری مراسمات معنوی در مرکز استان شهرستان‌ها و روستاهای اردبیل نیز از وجود روحانی بی بهره نبوده و با اعزام مبلغان دینی به مناطق مختلف استان اردبیل زمینه برای بهره مندی مردم روستاها و بخش‌ها از فیوضات ماه مبارک رمضان فراهم می‌شود.

حجت‌الاسلام انور قاسمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با تبریک فرارسیدن سال نو و تقارن این ایام با ماه رمضان بر استفاده حداکثری از ظرفیت‌های معنوی این ماه در راستای خودشناسی و خداشناسی تاکید کرد و گفت: سازمان تبلیغات اسلامی در ماه رمضان امسال برنامه‌های فرهنگی و قرآنی را با محوریت «نشرخوبی ها» در مناطق مختلف اجرا می‌کند.

وی با تبیین اهمیت فرصت تبلیغی ماه رمضان، روحانیون و علما را بر بهره مندی از این ایام برای تبیین آموزه‌های دینی و رفع شبهات اعتقادی فراخواند و گفت: مبلغین و مبلغات سربازان امام زمان (عج) و افسران جنگ نرم هستند که بایستی با بصیرت و آگاهی در مقابل تهاجم فرهنگی دشمن بیایستد.

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان اردبیل اردبیل ماه رمضان امسال را متفاوت‌تر و حائز اهمیت نسبت به سال‌های قبل عنوان کرد و گفت: دشمن با تمام توان در عرصه فرهنگی وارد میدان شده و بر این امر یقین دارد که ایمان جمعی باعث حرکت و پیوند قلوب در جامعه می‌شود لذا برای کمرنگ کردن و تعطیلی مناسبات مذهبی تلاش می‌کند لذا علما و روحانیون باید بیش از پیش در صحنه حاضر بوده و در احیای مراسم دینی و مذهبی فعال باشند.

وی از آمادگی ۷۵۰ مبلغ و مبلغه در استان اردبیل برای ارائه فعالیت‌های تبلیغی در ماه رمضان خبر داد و گفت: در استان اردبیل ۵۰۰ نفر روحانی طرح هجرت، ۱۴۰ نفر روحانی مستقر، امام محله و روحانی پایگاه‌های اجتماعی و نیز ۷۰ نفر روحانی اعزامی از قم و ۴۰ نفر بانوی مبلغه در قالب ۲۲ هزار و ۵۰۰ نفر روز تبلیغ دینی در ماه رمضان به تبلیغ و تبیین مسائل دینی و فرهنگی می‌پردازند.

قاسمی با تاکید بر تقویت ارتباط بین مردم و روحانیون، گفت: در ماه رمضان باید به جریان سازی تعالیم قرآنی در جامعه اهتمام ویژه داشت و با تبیین مفاهیم آیات برگزیده، ارائه پیام‌های اخلاقی به مردم، تحقق جهاد تبیین و ارائه دستاوردهای انقلاب، برنامه‌های پرمحتوا و تأثیرگذار اجرا کرد.

رمضان فرصت زدودن زنگار گناه از دل‌ها

آئین‌های ماه مبارک رمضان از گذشته‌های بسیار دور در دیار دارالارشاد اردبیل با آداب و رسوم خاص سنتی برگزار می‌شود و برنامه‌های مذهبی این ضیافت الهی، نسل به نسل در تاریخ این سرزمین حفظ و بالنده شده است.

ماه مبارک رمضان، ماه نزدیک شدن به خدا و پاک کردن دل‌ها از زنگار گناه است و تقارن این ماه شریف با بهار طبیعت، فرصتی برای پرداختن به خود و پاکیزه ساختن توأمان صورت و سیرت یا جسم و روح محسوب می‌شود.

ماه نورانی رمضان توقفگاهی برای انسان است تا با قرار گرفتن در شرایطی متفاوت از روزهای عادی بتواند عملکرد ۱۱ ماه گذشته خود را بررسی کند، تا با درک شرایط گرسنگی و تشنگی به فکر انسان‌های محروم جامعه باشد که نه به مقدار یک ماه یا از سحرگاه تا شامگاه بلکه در اغلب روز و شب‌ها با فقر و تنگدستی روزگار سپری می‌کنند.