خبرگزاری مهر، گروه استانها- اسرا درویشی؛ امسال نیز طبق سالهای گذشته در اوایل سال نرخ کرایه تاکسی و اتوبوسها تغییر یافته و نرخ جدید آنها از سوی سازمانهای تاکسیرانی و اتوبوسرانی شهرداری تبریز اعلام شد و طبق معمول این نرخها با افزایش مواجه بودند.
امسال شاهد افزایش ۴۵ الی ۵۰ درصدی نرخ کرایه تاکسی و اتوبوسها بودیم و این امر واکنشهای بسیاری از سوی شهروندان به همراه داشت چراکه میزان افزایش حقوق کارگری سال ۱۴۰۲، ۲۱ درصد اعلام شده درحالیکه کرایهها با افزایش ۴۵ درصدی همراه بودهاند.
از سوی دیگر رقم نرخ برخی اتوبوسها عجیب به نظر میرسد و کرایه تاکسی برخی مسیرها نیز رقمی غیر رند اعلام شده است که سبب درگیری میان مسافران و رانندگان میشود و نرخ کرایه اغلب مسیرها به پول خرد نیاز دارد و رقمی چون شش هزار و پانصد تومان یا هشت هزار و پانصد تومان است حتی کرایه بازار تا چهارراه باغشمال چهار هزار و ۳۰۰ تومان تعیین شده است در صورتی که این روزها بهویژه با کمبود پول خودپردازها که فقط ۵۰ هزار تومانی دارند، پیدا کردن هزار تومانی و دو هزار تومانی کاری است بس دشوار چه برسد به سیصد تومانی و پانصد تومانی و معلوم نیست مسافر یا راننده از کجا قرار است ۵۰۰ تومان و ۷۰۰ تومان برای کرایه پیدا کنند.
از طرفی اکثر تاکسیها به دستگاه کارتخوان و تاکسیمتر مجهز نیستند که این مهم نیز پرداخت غیر نقدی کرایه را دشوار و تقریباً غیر ممکن کرده است.
در تعیین نرخ کرایه اتوبوسها نیز شاهد افزایش ۴۵ درصدی کرایهها در اغلب مسیرها بودهایم البته بدون کارت هوشمند افزایش این نرخها بیشتر از ۴۵ درصد بوده است که یکی از اقدامات خوب شهرداری برای ترغیب مسافران به استفاده از کارت اتوبوس است چراکه کرایه نقدی تقریباً دو برابر کرایه با کارت است و از طرفی هم مشکل همیشگی مسافران و رانندگان اتوبوس بر سر داشتن کارت را برطرف کرده است اما نرخ کرایه اتوبوسها بدون کارت نیز رند نیست و این موضوع هم مشکل دیگری خواهد بود.
به یکی از خیابانهای مرکزی شهر تبریز سری زده و موضوع را از نزدیک پیگیری میکنیم؛
افزایش کرایه اتوبوس و تاکسیها قوز بالا قوز شده است
آقای زمانی شهروند تبریزی است، او در رابطه با افزایش کرایه تاکسیها میگوید: کرایه تاکسیها افزایش بالایی داشتهاند، این روزها با این گرانیها دخل و خرج مردم یکی نیست، افزایش ناگهانی کرایه تاکسیها نیز قوز بالا قوز شده است.
او ضمن گلایه مندی از مسئولین شهری ادامه میدهد: ما کارگر هستیم و حقوق امسال ما صرفاً ۲۱ درصد افزایش یافته است اما کرایهها با افزایش ۴۵ درصدی روبهرو بودهاند که این بیعدالتی است البته برخی از رانندگان تاکسی نیز بیشتر از نرخ مصوب کرایه میگیرند که شهرداری باید رسیدگی کند.
دغدغه نبود پول خرد
خانم خانی نیز شهروند دیگر تبریزی است که محل کار او در بازار تبریز واقع شده و هر روز مجبور است از آبرسان تا بازار را با تاکسی برود، او نیز میگوید: کرایه جدید تاکسیها به پول خرد نیاز دارد و این روزها پیدا کردن پول خرد تقریباً ناممکن شده است از طرفی خودپردازها هم پول ندارند و مجبور میشویم پنجاه هزار تومانی بگیریم.
او همچنین یادآور میشود: وضعیت اغلب تاکسیهای تبریز خوب نیست و فرسوده هستند و ای کاش به جای این افزایش ۴۵ درصدی به وضعیت آنها میرسیدند.
او خاطرنشان میکند: افزایش نرخ کرایه تاکسیها باعث افزایش نرخ سرویسهای مدارس و تاکسیهای اینترنتی هم میشود که این خود مشکل دیگری است، این روزها مردم با مشکلات اقتصادی بسیاری سر و کله میزنند.
گرانی کرایهها و پناه آوردن به پیادهروی
آقای قلیزاده نیز از شهروندان دیگر تبریزی است که اغلب با دوچرخه رفتوآمد میکند، او هم در رابطه با افزایش کرایه تاکسیها و اتوبوسها میگوید: کرایه تاکسیها و اتوبوسها با افزایش بسیاری همراه بودهاند و اکنون خانواده من سعی میکنند اغلب از اتوبوس استفاده کنند یا حداقل تا جایی که میتوانند پیاده بروند چراکه حقوق چندرغاز ما کفاف آن را نمیدهد.
هزینه تاکسیها فراتر از ۴۵ درصد افزایش است
آقای رشیدی از رانندگان تاکسی است و به گفته خودش ۲۲ سال بوده که در این زمینه مشغول به کار است، او میگوید: افزایش ۴۵ درصدی نرخ کرایهها با این گرانیها نامتعارف است و ما شهروندان را درک میکنیم اما هزینه نگهداری خودرو هم بالا است.
او ادامه میدهد: خودروهای ما از صبح تا شب کار میکنند و گذران زندگی راننده تاکسیها به همین خودرو وابسته است و تعمیرات آن نیز هزینه بالایی دارد.
خانم ریاضی نیز از رانندگان تاکسی در تبریز است، او نیز اضافه میکند: دو سال است که در این شغل مشغول هستم و مشکلات رانندگان را به خوبی میفهمم.
او ادامه میدهد: خودروهای ما به سرعت فرسوده میشوند و موتور و گیربکس و حتی مشکل کوچکی در قسمتی از خودرو نیز هزینه بالایی دارد و این ۴۵ درصد افزایش صرف نکرده و هزینههای ما را تأمین نمیکند.
افزایش نرخ کرایهها کمتر از هزینه نگهداری خودروها است
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهرداری تبریز نیز به خبرنگار مهر میگوید: افزایش نرخ کرایهها روند خاصی دارد و لایحه آن از طریق شهرداری به شورای شهر تبریز رفته و پس از تصویب از سوی آنها مصوبه از طریق فرمانداری اجرایی شد و سازمان تاکسیرانی نیز اجرا کرده است.
عبدالرحیم قاصدی ادامه میدهد: نگهداری خودروها هزینههای بالایی دارد و اگر مطابق آن پیش میرفتیم، افزایش نرخ کرایهها باید بیشتر از این رقم میشد اما طبق تصمیمات اخذ شده، افزایش ۴۵ درصدی برای کرایه تاکسیها اعلام شد.
او میافزاید: خوشبختانه سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تبریز مأموریت داده و تاکید کرده است تا بحث پرداخت الکترونیکی در تاکسیها هم انجام شود که کارها نهایی شده و کد QR ها نیز در اغلب تاکسیها نصب شده و پرداختیها از طریق این سامانه انجام میشود تا مشکلات پرداختی شهروندان رفع شود.
او همچنین تاکید میکند: نرخ کرایهها اطلاعرسانی شده و در این راستا تابلوهایی نیز در سطح شهر نصب شده و دفترچههای آن هم در سطح شهر پخش شده است و کرایههای دریافتی را کنترل میکنیم اما شهروندان میتوانند هرگونه افزایش نامتعارف کرایه تاکسیها را از طریق شماره تماس ۳۴۷۶۰۲۹۲ و یا گشتهای سطح شهر اعلام کنند تا برخورد قانونی شود.
تورم و گرانی شهروندان را با مشکلات اقتصادی بسیاری روبهرو کرده است و افزایش نامتعارف کرایههای تاکسی و اتوبوس و از سمتی تجهیزات و تعمیرات خودرو هر دو قشر مسافر و راننده را گلایهمند میکند که به نظر میرسد اگر هرچه سریعتر تاکسیها به تاکسیمتر مجهز و نرخ کرایهها رُند نشود، امسال هم مشکلات بین مسافران و رانندگان ادامه خواهد داشت.