بزرگسالان مبتلا به اختلال عصبی اوتیسم از حمایت کافی برخوردار نیستند و خانواده‌های آنان با مشکلات زیادی برای نگهداری آنان مواجه اند.

به گزارش خبرنگار مهر، دوم آوریل مصادف با ۱۳ فروردین، روز جهانی آگاه سازی اوتیسم است.

اختلال طیف اوتیسم (ASD) که یک اختلال عصبی و تکاملی است که بر نحوه تعامل فرد با دیگران، برقراری ارتباط، یادگیری و رفتار او تأثیر می‌گذارد.

اوتیسم به همراه بیماری «ای بی» در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دهم به عنوان بیماری صعب‌العلاج مصوب شد و اکنون نیز بر اساس این مصوبه خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه پایه سلامت قرار می‌گیرد.

با وجود ابلاغ و اجرای سیاست‌های حمایتی؛ اعتبار در نظر گرفته شده در پدیده اوتیسم تنها کفاف غربالگری و شناسایی مبتلایان به اوتیسم و در سنین کودکی را می‌دهد.

رامین رضایی مدیرکل دفتر امور توانبخشی روزانه و توانپزشکی بهزیستی کشور بهمن سال گذشته با اشاره به فعالیت ۱۱۰ مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال اتیسم گفت: در صورت مشکوک بودن کودک به دارا بودن این اختلال، توسط کارشناسان، مورد اجرای آزمون تشخیصی قرار خواهند گرفت و در صورت قطعی شدن تشخیص، کودک به مراکز آموزش و توانبخشی اختلال طیف اُتیسم استان محل زندگی خود برای مداخلات مرکزمحور و خانواده‌محور، ارجاع خواهد شد.

با وجود اینکه بیماران اوتیسم به موجب ابلاغ اساسنامه صندوق بیماری‌های خاص و صعب العلاج مصوب هیأت وزیران در شهریورماه سال گذشته تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته‌اند؛ هنوز خانواده‌های بیماران مبتلا به اوتیسم از کافی نبودن پوشش بیمه خصوصاً برای بیماران بالای ۱۴ سال گلایه دارند. اکثر این افراد بعد از ۱۴ سالگی آموزشی نمی‌بینند و خانه نشین می‌شوند.

بزرگسالان مبتلا به اوتیسم مشکلات عدیده ای دارند

مدیرعامل انجمن اوتیسم ایران پیش از این گفته بود در سال‌های گذشته، اولویت اختصاص اعتبار اوتیسم برای کودکان زیر ۶ سال بوده است درصورتی‌که اکنون بزرگسالان مشکلات عدیده ای دارند و هیچ اختصاص اعتباری برای بزرگسالان دیده نشده است.

در این میان نقش مراکز حرفه آموزی بالای ۱۴ سال که تحت نظارت سازمان بهزیستی فعالیت دارند؛ بسیار مهم است اما در بسیاری از موارد این مراکز از پذیرش افراد با اختلال طیف اوتیسم به دلیل اختلال رفتار امتناع می‌کنند.

در این میان مراکزی هم هستند که بدون هیچ مجوزی اقدام به فعالیت در مهارت آموزی به کودکان مبتلا به اوتیسم کرده‌اند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران پیش از این از وجود بیش از ۳۰ هزار مبتلا به این بیماری خبر داده بود.

با وجود اینکه سازمان بهزیستی به عنوان متولی اصلی کاهش آسیب‌های اجتماعی طرح غربالگری و مداخله برای کودکان اوتیستیک را در سراسر کشور اجرا می‌کند و مراکز متعددی در کشور تحت نظارت این سازمان به نگهداری یا مهارت آموزی به مبتلایان به اوتیسم می‌پردازد اما به نظر می‌رسد بزرگسالان مبتلا به این اختلال عصبی از حمایت کافی برخوردار نیستند و خانواده‌های آنان با مشکلات زیادی برای نگهداری آنان مواجه اند.

حمایت از بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در قالب کمیسیون‌های پزشکی توانبخشی و مراکز روزانه آموزشی توانبخشی امری است که نیازمند توجهی فراسازمانی و میان بخشی است.

دبیر کل سازمان ملل به مناسبت روز جهانی آگاه سازی اوتیسم می‌گوید: "در روز آگاهی جهانی اوتیسم بیایید نقشی در جهت تغییر برخوردها نسبت به افراد دارای اوتیسم و به رسمیت شناختن حقوق آنها نسبت به مطالبه حقشان و تصمیم گیری آنها درباره زندگی‌شان مطابق با خواسته‌هایشان بازی کنیم. "