به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، همزمان با تعویق توافق انتقال سیاسی در سودان برای دومین بار، ارتش سوان طی بیانیهای به نیروهای سیاسی نسبت به تلاش برای ادغام نیروهای شبه نظامی تحت عنوان نیروهای واکنش سریع در بدنه ارتش هشدار داد.
ارتش سوادن در بیانیه خود گفته است: «تحرکات نیروهای واکنش سریع در پایتخت و ایالتها بدون همراهی نیروهای مسلح صورت گرفته است و پس از بسیج نیروهای واکنش سریع در پایتخت و برخی شهرها، این کشور در حال عبور از یک نقطه عطف خطرناک است.»
در این بیانیه همچنین تحرکات نیروهای واکنش سریع غیرقانونی و نقض وظایف و سیستم کاری آنها عنوان شده است. به گفته ارتش سودان، ادامه تحرکات نیروهای واکنش سریع به تنشهای بیشتر منجر میشود که منجر به فروپاشی مجموعه امنیتی در این کشور میخواهد شد.
در پایان این بیانیه؛ ارتش سودان بر پایبندی خود به حمایت از انتقال روند سیاسی توافق شده، تاکید کرده و همزمان با لحنی هشدارآمیز گفته است: «به نیروهای سیاسی نسبت به پیشی گرفتن از موقعیت نیروهای مسلح هشدار میدهیم.»
اختلافات میان معاون رئیس شورای حاکمیتی سودان که فرمانده نیروهای واکنش سریع است و فرمانده ارتش، نگرانیها از رویارویی بین ارتش و نیروهای واکنش سریع را افزایش داده است.
در هفتههای اخیر هم ارتش و هم نیروهای واکنش سریع در خارطوم، پایتخت سودان و اطراف آن، نیرو و سلاح جمعآوری کردهاند. ارتش حضور خود را در مرکز شهر تقویت کرده است و خودروهای زرهی را تقریباً در تمام تقاطعهای منتهی به کاخ ریاست جمهوری کشور مستقر کرده است.
سودان پس از کودتای نظامی که در اکتبر ۲۰۲۱ دولت سیاسی را برکنار کرد، در هرج و مرج فرو رفته است.
این در حالی است که پیش از این، «محمد حمدان دقلو»، معاون رئیس شورای حاکمیتی سودان و فرمانده نیروهای واکنش سریع گفته بود: شورای حاکمیتی به توافق امضا شده پایبند است و نیروهای واکنش سریع نیز براساس جدول زمانبندی مورد توافق، در ارتش ادغام میشوند.
وی تاکید کرد: زمان تشکیل حکومت غیر نظامی در سودان و بازگشت نظامیان به پادگانها فرا رسیده است ولی برای اجرای موارد مورد توافق نیاز به منابع مالی و فنی است.
وی بر پایبندی شورای حاکمیتی به توافق جوبا و اجرای چارچوب جدید این توافق تاکید کرد و افزود: جنگ و درگیری نمیتواند صلح ایجاد کند.
محمد حمدان دقلو معروف به «حمیدتی» فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان از مشارکت در کودتای ۲۵ اکتبر ۲۰۲۱ علیه عبدالله حمدوک نخست وزیر آن زمان این کشور ابراز ندامت کرد. حمیدتی مشارکتش در این کودتا را آخرین اشتباه خود قلمداد کرد و گفت: از همان روز اول برای من روشن شد که اتفاقات افتاده هرگز ما را به آنچه میخواهیم نخواهد رساند و راه خروج از بن بست سیاسی نخواهد بود.
وی افزود: متأسفانه کودتای ۲۵ اکتبر دروازهای برای بازگشت هواداران رژیم سرنگون شده بود.