حجت الاسلام علیرضا اعرافی رئیس مرکز جهانی علوم اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کتابهای دینی باید ویژگیهایی داشته باشند تا هم اثرگذار باشند و هم از جاذبه لازم برخوردار، اظهار داشت: کتابهای حوزه دین باید از لحاظ محتوا و عمق از غنای مناسب برخوردار باشند. بنابراین اولین مسئله در کتابهای نوشته شده در حوزه دین به نویسنده برمی گردد که باید از توانمندی، عمق و همه جانبه نگری برخوردار باشد.
وی با بیان اینکه نویسنده باید به موضوع و به همه زوایای آن به طور کامل احاطه داشته باشد، یاد آور شد: نویسنده در نوشتن کتابهای دینی باید از مهارت و هنر نویسندگی برخوردار باشد، چون نویسندگی فن و مهارت است که قوانین خود را دارد و از سوی دیگر باید روش تحقیق را نیز بداند.
حجت الاسلام اعرافی داشتن آگاهی های ادبی زبان فارسی یعنی آشنایی با ادبیات گذشته و امروز فارسی، شعر و گنجینه ادبیات را در نوشتن کتاب مؤثر خواند و گفت: مخاطب شناسی از دیگر ویژگیهای کتابهای دینی به شمار می رود که باید نویسنده با مخاطب آشنا، آگاهی های روانشناختی و جامعه شناسی داشته و بر اساس نیاز و ذائقه مخاطب کتابی خاص ارائه دهد.
وی تصریح کرد: نویسنده پیش از آغاز نوشتن باید تعیین کند با چه ویژگیهایی و برای چه کسانی می خواهد کتاب بنویسد تا کتابی که تولید می شود تأثیرگذار باشد.
رئیس مرکز جهانی علوم اسلامی درباره ارزیابی کتابهای دینی در شرایط موجود اظهار داشت: وضع کتابهای فعلی که در اختیار مخاطبان قرار دارد، متوسط روبه رشد است . اگر چه آسیبهایی وجود دارد که به نبود شرایط لازم باز می گردد . اما روند کلی کتابها خوب است.
وی با بیان اینکه هر کتابی که شرایط فوق را نداشته باشد، کتاب کاملی نخواهد بود، گفت: گاهی مشاهده می شود نویسنده از احاطه لازم به ادبیات کهن و امروزی فارسی برخوردار نیست و یا اینکه در سطح مخاطب شناسی ایرادهای فراوانی به او می توان گرفت. در مجموع کتابهایی با عمق کتابهای شهید مطهری کم است که اینها جنبه منفی کتابهای موجود به شمار می روند.
حجت الاسلام علیرضا اعرافی در ادامه به دانشگاهها و حوزه های علمیه اشاره کرد و افزود: مراکز حوزوی و دانشگاهی که به تولید کتاب برای خواننده می پردازند باید دقت و توجه بیشتری داشته باشند . از این رو حوزه ها و دانشگاهها باید بیشتر به آموزش از طریق برگزاری کلاس، همایش و یا کارگاه بپردازند تا نویسنده از این آسیبها به دور باشد. از سوی دیگر باید فعالیت در حوزه و دانشگاه را جدی گرفت تا نسل آینده با قلمی زیبا و افکاری عمیق کتابهای مؤثری ارائه دهند.