اختتامیه نخستین جشنواره عروسکی تلویزیون با عنوان «عروسک‌خونه» با معرفی برگزیدگان و با حضور مهمانان ویژه‌ای همچون «جناب‌خان» برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، اختتامیه اولین جشنواره عروسکی تلویزیونی شب گذشته چهارشنبه ششم اردیبهشت ماه در مرکز آفرینش‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.

این مراسم با حضور هادی حجازی‌فر بازیگر و کارگردان سینما، میثم نیلی، صادق باطنی مدیر شبکه کودک، حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، محمدرضا کریمی صارمی از مدیران کانون و جمعی از مهمانان و هنرمندان برگزار شد.

مریم کاظمی بازیگر و فاطمه امینی خاله گلی اجرای مراسم را بر عهده داشتند.

امیدواریم به عصر طلایی نمایش‌های عروسکی بازگردیم

در ابتدای مراسم مریم کاظمی از بازیگران برنامه «عروسک خونه» روی صحنه رفت و در سخنانی بیان کرد: نمایش عروسکی تلویزیونی با نمایش‌های عروسکی صحنه‌ای تفاوت‌های دارد که برای کار تلویزیونی باید اینها را بدانید.

وی اضافه کرد: امیدواریم این جشنواره قدمی باشد که برگردیم به عصر طلایی نمایش‌های عروسکی در تلویزیون که خیلی مورد استقبال مردم قرار می‌گرفتند.

این برنامه با حضور ویژه کودکان و خانواده‌هایشان همراه بود و به شکل متفاوتی هم آغاز شد که اجرای بخش‌های متعدد نمایشی بر عهده شخصیت‌های عروسکی بود. شخصیت علی از انیمیشن لوپتو که کاراکتر ویژه برنامه «عروسک خونه» بود و اجرای این برنامه را به نوعی بر عهده داشت. همچنین در کنار او شخصیت جناب خان نیز در بخش‌های مختلفی مراسم را همراهی می‌کرد.

در بخشی از برنامه صادق باطنی مدیر شبکه کودک خطاب به جناب خان از حضورش در این مراسم تشکر کرد و گفت شبکه کودک خانه همه کودکان است. گروه‌های از شهرهای مختلف داشتیم که عروسک داشتند.

در ادامه این مراسم از هادی حجازی فر به عنوان فعال عرصه برنامه‌ها و آثار عروسکی دعوت شد تا روی صحنه بیاید.

شوخی‌های جناب‌خان با «پوست شیر»

بخشی از حضور او روی صحنه به گفتگو با جناب خان و شوخی با حضورش در سریال «پوست شیر» گذشت.

حجازی فر در ادامه در سخنانی به کار نمایشی برای بزرگسال و تجربه‌های عروسکی خود برای کودکان اشاره و بیان کرد: این دو حوزه با اینکه تفاوت دارند اشتراکات زیادی هم دارند کار کودک پیچیده‌تر، سخت‌تر و بسیار حساس‌تر است.

این بازیگر و کارگردان درباره ملاحظات نسبت به مخاطب کودک در آثار نمایشی عنوان کرد: وقت‌هایی کارهایی می‌بینیم که علی رغم اینکه در تنهایی به آن کار می‌خندم اما وقتی پسرم هست ترجیح می‌دهم کانال یا کار را عوض کنم.

وب اضافه کرد: نفوذ کار کودک از نفوذ پدر و مادر بیشتر است. آثاری که برای کودکان ساخته می‌شود نیاز به مطالعه و تحقیق دارد. جنس شوخی‌هایی که این کارها با بچه‌ها دارند نباید از محیط مدرسه عقب تر و نه جلوتر باشد.

او همچنین در ادامه به حضورش در برنامه‌های عروسکی اشاره کرد و گفت: من سال‌ها برنامه تلویزیونی کودک ساخته‌ام. کسانی که کار کودک می‌کنند موفق تر هستند.

مردم با عروسک‌ها مهربان‌تر هستند

دبیر جشنواره عروسکی مبارک درباره تأثیر حضور عروسک در برنامه‌ها عنوان کرد: در حوزه بزرگسال وقتی پای عروسک به برنامه می‌آید تماشاگر مهربان‌تر می‌شود. شرایط به گونه‌ای است که شاید این روزها هرچه بگویید مخاطب ایراد می‌گیرد ولی مردم با عروسک مهربان‌تر هستند و راحت تر او را می‌پذیرند و از طرفی می‌توان قراردادهای جدید را بدون توضیح خاص با مخاطب ببندیم. من در مقام بازیگر باید مقدمه چینی کنم ولی عروسک امکان بی نظیری دارد که حرفی را بزنیم که شاید منطقی هم نداشته باشد.

در ادامه مراسم جناب خان از کودکان آسیب‌دیده خوی در زلزله گفت و از هادی حجازی‌فر برای اجرا در خوی درخواست کرد تا بتواند به این شهر برود و کودکانش را شاد کند.

جناب‌خان یکی از اجراهای موسیقایی خود را هم به خوی تقدیم کرد.

حجازی فر هم که یکی از فعالیت‌های این روزهایش حضور در خوی هست، خطاب به جناب خان گفت: آسیب و ترسی در این کودکان هست. من خواهش می‌کنم به خاطر جایگاه شخصیت جناب خان به خوی بیایید و یک برنامه در خدمت شما باشیم شاید بخشی از این ترس‌ها از طریق برنامه رفع شود.

تجلیل از مریم سعادت

در ادامه این مراسم از مریم سعادت تجلیل شد که در سخنانی عنوان کرد: خیلی خوشحالم که نمایش عروسکی اینقدر طرفدار دارد من رشته تحصیلی‌ام همین رشته است. این سال‌ها کارهای زیادی کرده‌ام اما تا این لحظه انتخاب اولم کار عروسکی است.

سپس باطنی مدیر شبکه کودک در سخنانی درباره اولین دوره جشنواره عروسکی تلویزیون تصریح کرد: عروسک‌ها بچه‌ها را به دنیای خیال‌انگیزی دعوت می‌کنند. زبان کودک زبان رویاست و عروسک‌ها بچه‌ها را به رؤیا می‌برند. با بچه‌ها باید ساده صحبت کرد و عروسک‌ها این کار را می‌کنند.

وی با اشاره به حضور گروه‌های نمایشی در این جشنواره تصریح کرد: گروه‌هایی که در این برنامه کار نمایش ارائه دادند حدود بیست میلیون رأی جمع کردند و این نشان می‌دهد بچه‌ها این کارها را دوست دارند.

باطنی با اشاره به حضور نهادهای مختلف در همراهی با این جشنواره یادآور شد: ما از پیشکسوت‌ها و مدیران کانون پرورش فکری و دیگر هنرمندان و مسئولان کمک می‌گیریم تا بتوانیم اتفاق بزرگی را رقم بزنیم. این لیست میلیون رأی برای انتخاب آثار برتر از سوی مخاطبان کودک هم نشان می‌دهد چنین اتفاقاتی می‌تواند رخ دهد.

در ادامه برگزیدگان جشنواره معرفی شدند و هادی حجازی فر هم اعلام کرد از طرف جشنواره عروسکی تهران مبارک به هر یک از سه گروه برگزیده ۱۰ میلیون تومان اهدا می‌شود.

روایت محمد بحرانی از آغاز کار عروسکی

در ادامه محمد بحرانی صداپیشه جناب خان برای اهدای بخشی از جوایز روی صحنه رفت در سخنانی به شروع کار خود در حوزه عروسک اشاره و عنوان کرد: مریم سعادت در یک جشنواره‌ای داور بود لطف کرد مرا کشف کرد و من تا ابد خود را مدیون او میدانم. محمد اعلمی مرا به خانه‌اش برد و به من عروسک‌گردانی یاد داد و تا ابد استاد من است. من از شیراز آمدم بخشی از آموخته‌های من توسط کسانی است که امروز اینجا هستند. هادی حجازی فر سال بالایی من بود هر وقت تصویر او را می‌بینم امکان ندارد گوشه چشمم خیس نشود.

وی اضافه کرد: نمایشگران عروسکی فلسفه کارشان دیده نشدن است، اما مدیران اتفاقاً باید اینها را ببینند شبکه‌ها و مدیوم‌های مختلف حتی پلتفرم‌ها محل عرصه کار کودک است کار کودک و حواشی شأن اقتصاد دارند. کار کودک در دنیا یکی از پردرآمدترین فضاهاست.

وی تصریح کرد: یک زمانی غول‌های بزرگی در این عرصه فعالیت کرده‌اند و امیدوارم غول‌های جدیدی خلق شوند. بچه‌ها هیچ ربطی به منازعات ندارند آنها باید از این نمایش‌ها بهره مند شوند و کار کودک جدی گرفته شود.

علامتی نیز در ادامه یادآور شد که برخی از برگزیدگان عضوی از کانون پرورشی بوده‌اند و کانون هم جوایزی برای اینها در نظر می‌گیرد.

معرفی برگزیدگان اصلی

سه برگزیده اصلی جشنواره اینگونه معرفی شدند:

گروه منتخب اول؛ عمو زنجیرباف از شهر جوین خراسان به کارگردانی هادی آریانا

گروه منتخب دوم؛ دختر کوچولو از شهر همدان به کارگردانانی طیبه آنجدانی و احمد آکشته

گروه منتخب سوم؛ جیک جیک کی منو می‌خوره؟ از شهر ماکو آذربایجان غربی به کارگردانی سمیه حسین‌نژاد

معرفی برگزیدگان رشته‌های مختلف

صداپیشگی:

در جستجوی خدا از شهر دلیجان
کارگردان: وحیده کریمی
صداپیشه: وحیده کریمی

طراحی صحنه:

نقش زندگی از شهر زاهدان
کارگردان: مهدیه زراعتی
طراحی صحنه: مهدیه زراعتی

نمایشنامه:

بی‌بی نبات و قندک از شهر تنکابن
کارگردان: رضا محزون
نمایشنامه‌نویس: رضا محزون

کارگردانی:

مورچه‌های بامزه از شهر اراک
کارگردان: رضا یونس فرد

عروسک‌گردانی:

معجزه آب از شهر نیشابور
کارگردان: یلدا دهجوریان
عروسک‌گردان: گروه عروسک‌گردانان

عروسک‌گردانی (گروه دوم):

فیجیل از شهر همدان
کارگردان: سعیده دلیلیان
عروسک‌گردان: گروه عروسک‌گردانان

طراحی و ساخت عروسک:

بچه زرنگش خوبه از شهر تهران
کارگردان: فاطمه عرب
عروسک‌ساز: زهرا مناهلی

موسیقی:

زاغی و پدربزرگ از شهر بم
کارگردان: محمد پورصالحی
آهنگساز: محمد پورصالحی

خلاقیت و نوآوری:

بز کینه‌ای از شهر تهران
کارگردان: فاطمه اعظمی

خلاقیت و نوآوری (گروه دوم):

یک روز جوجه‌ای از شهر زاهدان
کارگردان: فاطمه موسوی ثابت

تقدیر ویژه برنامه عروسک‌خونه:

نقاشی ریزه از شهر دامغان
کارگردان: مهدیه عبداللهی