معاون آموزشی وزارت بهداشت از تلاش برای کسب اعتباربخشی بین المللی در تخصص های پزشکی خبر داد و گفت: کیفیت آموزش پزشکی در کشور خط قرمز ما است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر ابوالفضل باقری فرد در نشست خبری هفته سلامت ۱۴۰۲ با شعار سلامت برای همه با پزشکی خانواده، افزود: برنامه وزارت بهداشت جهت کسب اعتبار بین المللی در تخصص های پزشکی در برنامه سفر اعضای فدراسیون جهانی آموزش پزشکی به ایران ارائه می شود.

وی افزود: ۷ نفر از اعضای فدراسیون بین المللی آموزش پزشکی به زودی به ایران سفر می کنند و از دانشگاه های علوم پزشکی بازدید خواهند کرد.

اخذ اعتباربخشی بین المللی رشته های تخصصی

باقری فرد گفت: با توجه به اعتبار ۱۰ ساله آموزش پزشکی عمومی ایران از نظر فدراسیون بین المللی آموزش پزشکی امیدواریم اعتباربخشی بین المللی رشته های تخصصی را هم کسب کنیم که بتوانیم برای تخصصی منطقه را اعتباربخشی کنیم.

معاون آموزشی وزارت بهداشت از ارائه سند مردمی سازی آموزش علوم پزشکی به شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و گفت: مردمی سازی با خصوصی سازی متفاوت است و در این طرح بخشی از آموزش که قابلیت ارائه از سوی افراد ذی صلاح را دارد به آنها واگذار می شود.

وی یادآور شد: آموزش پزشکی در ایران مورد تایید مراجع بین المللی است و از همین رو با واگذاری بخشی از آموزش نیز باید کیفیت آموزش حفظ شود.

باقری فرد با اشاره به برگزاری بیست و چهارمین دوره همایش آموزش علوم پزشکی گفت: همزمان با این همایش، شانزدهمین دوره جشنواره شهید مطهری و پنجمین دوره جشنواره ایده های آموزشی دانشجویی هم به صورت کاملا حضوری برگزار می شود.

در حوزه هوش مصنوعی در بخش مقالات در رتبه هشتم دنیا هستیم

وی با اشاره به کاربرد هوش مصنوعی در علوم پزشکی گفت: در حال حاضر ما در حوزه هوش مصنوعی در بخش مقالات در رتبه هشتم دنیا هستیم اما در زمینه کاربرد هوش مصنوعی رتبه خوبی نداریم و بسیاری از مقالات ما در کشور کاربردی نشده اند. از همین برگزاری همایش کاربرد هوش مصنوعی در علوم پزشکی به ترویج کاربرد هوش مصنوعی می پردازد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: موضوع هوش مصنوعی وارد برنامه های درسی آموزشی در علوم پزشکی شده است و سعی داریم کاربرد آن را در حوزه سلامت عینی تر کنیم.

وی افزود: استفاده از تکنولوژی های نوین در حوزه آموزش در دوره کرونا در اوج خود بود و در آن زمان رشد این تکنولوژی های موجب شد تا ۷۰ درصد این فناوری ها بومی شود و اکنون به سمتی حرکت کرده ایم که همه این تکنولوژی های آموزشی را در کشور خودمان داشته باشیم. اما نکته مهم در آموزش علوم پزشکی این است که هیچ تکنولوژی جای آموزش چهره به چهره را نمی گیرد و از همین رو تاکید اصلی ما در دانشگاه های علوم پزشکی برقراری آموزش حضوری است.

سفر اعضای فدراسیون آموزش علوم پزشکی (WFME) به ایران

باقری فرد با اشاره به سفر اعضای فدراسیون آموزش علوم پزشکی (WFME) به ایران گفت: ۷ عضو این فدراسیون هفته آینده پس از حدود ۲۰ سال به ایران سفر می کنند. اعتبارنامه ۱۰ ساله WFME به ایران مربوط به رشته پزشکی عمومی است. قرار است در این سفر اعتباربخشی رشته های تخصصی پزشکی را اخذ کنیم که این موضوع نقطه عطفی برای آموزش پزشکی ایران خواهد بود.

وی درباره میزان افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته های پزشکی و دندانپزشکی گفت: افزایش ظرفیت حدود ۲۵ درصد بوده که از این میزان، تعداد ۲ هزار و ۵۰ نفر در رشته پزشکی و ۳۵۰ نفر در رشته دندانپزشکی برای سال ۱۴۰۱ افزایش ظرفیت صورت گرفت. بارها با مسئولان سازمان برنامه و بودجه مکاتباتی انجام شده که افزایش ظرفیت نیاز به زیرساخت دارد و با تعاملاتی که با دولت و سازمان برنامه انجام شده امیدواریم بودجه لازم برای این کار تامین شود.

بیش از یک میلیارد تومان هزینه تربیت یک دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی در کشور است

معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: اگر زیرساخت ها فراهم نشود کیفیت آموزش پزشکی به مخاطره می افتد و با توجه به اینکه کیفیت آموزش از سوی مراجع بین المللی رصد می شود اگر کیفیت به خطر بیافتد ما کمیت را فدای کیفیت نمی کنیم. بیش از یک میلیارد تومان هزینه تربیت یک دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی در کشور است و با توجه به اینکه این رشته ها هزینه بر هستند باید با کیفیت ترین افراد را تربیت کنیم تا سلامت مردم به خطر نیافتد.

وی درباره توسعه طب سالمندی و رشته های توانبخشی گفت: رشته تخصصی سالمندی احیا خواهد شد اما توجه به این رشته ها لزوما منحصر به طب سالمندی نیست. بلکه رشته های تخصصی در حوزه سالمندی توسعه می یابند.

باقری فرد درباره افزایش کمک هزینه دستیاران پزشکی گفت: دو سال پیش دستیاران پزشکی حدود ۲ میلیون تومان دریافت می کردند که این میزان کم موجب شده بود که افراد تمایلی به حضور در آزمون دستیاری هم نداشته باشند. اما در دولت جدید ابتدا حقوق دستیاران پزشکی به ترتیب برای مجردها به ۶ میلیون تومان و برای متاهلین به ۸ میلیون تومان افزایش یافت.

افزایش حقوق دستیاران پزشکی از محل درآمد اختصاصی دانشگاه ها تامین شده است

وی گفت: با توجه به کمبود منابع، افزایش حقوق دستیاران پزشکی از محل درآمد اختصاصی دانشگاه ها تامین شده است و از امسال (۱۴۰۲) این میزان برای دستیاران پزشکی تخصصی برای مجردها به ۸ میلیون تومان و برای متاهلین به ۱۱ میلیون تومان افزایش یافته است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اما اگر بخواهیم کار مداومی برای دستیاران انجام دهیم نیاز است که به میزان یک پزشک عمومی حقوق دریافت کنند که این امر در دست پیگیری است تا آینده شغلی پزشکان تامین شود.

اختصاص اعتبار به منظور توسعه ناوگان تجهیزات رشته های علوم پایه پزشکی

وی درباره تجهیزات فرسوده برای رشته های علوم پایه در گروه علوم پزشکی گفت: با همکاری معاونت توسعه، مدیریت و منابع وزارت بهداشت قرار است اعتباری به منظور توسعه ناوگان تجهیزات رشته های علوم پایه پزشکی اختصاص یابد.

باقری فرد از تفویض اختیار به دانشگاه های علوم پزشکی در برگزاری آزمون های کشوری خبر داد و گفت: در این حوزه برگزاری برخی آزمون ها از جمله آزمون های جامع علوم پایه، آزمون پیش کارورزی تحت نظارت وزارت بهداشت به دانشگاه ها واگذار شده است. ضمن اینکه در این مسیر از ظرفیت تمام دانشگاه های علوم پزشکی کشور استفاده شده است.

وی از بومی سازی به عنوان یکی از راهکارهای برون رفت از معضل کمبود پزشک نام برد و گفت: در بسیاری از بخش های کشور مشکل کمبود پزشک نداریم بلکه مشکل اصلی تمرکز در شهرهای بزرگ و توزیع نامناسب پزشک است. از همین رو بومی سازی در مقاطع مختلف موجب شده است که کمبودهای حوزه های مختلف برطرف شود.

حذف دانشگاه ها از لیست پذیرش دانشجو از کنکور در صورت رد شدن در اعتباربخشی

معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره اعتباربخشی دانشگاه های علوم پزشکی گفت: اعتباربخشی دانشگاه ها در حال انجام است و نقاط ضعف و قوت دانشگاه ها به آنها اعلام شده و به هر دانشگاهی ۶ تا ۹ ماه فرصت داده شده که نسبت به رفع نقاط ضعف خود اقدام کنند. در صورتی که دانشگاهی در اعتباربخشی رد شود به صورت جدی با آن برخورد شده و از لیست پذیرش دانشجو از کنکور حذف می شود.

بیشتر دانشجویان انتقالی از خارج در گروه علوم پزشکی به قصد دور زدن کنکور به خارج می رفتند

وی با اشاره به معضل دانشجویان انتقالی از خارج در گروه علوم پزشکی گفت: بیشتر انشجویان این گروه، به قصد دور زدن کنکور به دانشگاه های خارجی می رفتند. بیشتر این دانشجویان در دانشگاه های غیرمجاز تحصیل کرده بودند و می خواستند حین تحصیل به کشور برگردند و متاسفانه مشاهده می شد که شرکت های مختلف در این زمینه دست به کار شده بودند و تبلیغاتی از این دست داشتند که ثبت نام در روسیه، تحصیل در ایران، یا ثبت نام در بلاروس تحصیل در ایران. اتفاقی که افتاد این است که همه این موارد ساماندهی شد.

باقری فرد اظهار داشت: بر اساس تصمیمی که در سال ۹۷ گرفته شده بود افرادی که بعد از ۲۰۱۹ به خارج رفته بودند امکان ادامه تحصیل در کشور را نداشتند اما این مسئله با یک روش حل شد. اکنون افرادی که در دانشگاه های مجاز تحصیل کرده باشند در صورت گذراندن ۷۶ واحد درسی می توانند بازگردند و در آزمون صلاحیت شرکت کنند. ما شرط معدل را هم حذف کردیم زیرا ممکن بود فرد معدل کمی داشته باشد اما واقعا درسخوان باشد.

تعداد زیادی از افراد انتقالی از خارج صلاحیت علمی لازم را نداشتند

وی افزود: آزمون صلاحیت یک آزمون رقابتی نیست و فرد باید دروس خود را درست فراگرفته باشد. در آزمونی که برای افرادی که از اوکراین بازگشته بودند برگزار کردیم کمتر از ۵ درصد از افراد شرکت کننده قبول شدند و تعداد زیادی از افراد صلاحیت علمی لازم را نداشتند.

معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: نکته مهم درباره دانشجویان انتقالی از خارج این است که این موضوع قانون شده است و دیگر حتی با تغییرات مدیریت ها هم این قانون تغییر نمی کند. ضمن اینکه خودبخود شرکت هایی که این کارها را انجام می دادند برچیده شدند.

تغییر مهم آزمون دستیاری دوره پنجاهم در پذیرش دو رشته

وی از برگزاری آزمون دستیاری دوره پنجاهم در ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر در ۲۵ رشته تخصصی پزشکی به رقابت می پردازند. امسال دیگر مشکلاتی از قبیل تعویق زمان آزمون و یا تغییر رفرنس ها وجود ندارد.

باقری فرد گفت: تغییر مهم آزمون دستیاری امسال این است که تمامی داوطلبانی که شرکت می کنند در صورت مجاز شدن به انتخاب رشته می توانند دو رشته «بیهوشی» و «طب اورژانس» را قبل از گذراندن طرح انتخاب کنند. این امکان پیش از این تنها برای دانشجویان استعداد درخشان فراهم بود.