بیست و ششمین نشست کارشناسان ارشد کشورهای گروه ۵ در زمینه همکاری های نظام سلامت، در تهران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، بیست و ششمین نشست کارشناسان ارشد کشورهای گروه پنج در زمینه همکاری‌های نظام سلامت با حضور معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و وزیر بهداشت، روز شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ در تهران برگزار شد.

در این نشست که با حضور وزرای بهداشت، معاونان وزرای بهداشت، مدیران و کارشناسان حوزه سلامت، سفرا و نمایندگان کشورهای ایران، عراق، تاجیکستان، افغانستان، سازمان بهداشت جهانی و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه ایران برگزار می‌شود، اولین برنامه توانمندسازی در زمینه حکمرانی و راهبری نظام سلامت کشورهای عضو نیز ارائه خواهد شد.

بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت، در این نشست گفت: باید با همکاری یکدیگر شاخص‌های سلامت را در منطقه ارتقا دهیم و از تجارب سایر کشورها نیز در این زمینه استفاده کنیم و به نقطه‌ای برسیم که اساتید و دانشمندان بتوانند به سایر کشورها سفر و کنفرانس‌های علمی مشترک برگزار کنند.

وی افزود: این سومین نشست کارشناسان کشورهای گروه ۵ در دولت سیزدهم است و در جلسات قبل نتایج بسیار خوبی حاصل شد.

به گفته وزیر بهداشت، یکی از چالش‌هایی که در منطقه داریم بیماری‌های واگیر و مدیریت آنها است، در شرایطی که در برخی کشورهای پیشرفته برخی بیماری‌های واگیر، مرگ‌ومیر ندارند، در برخی کشورهای منطقه شاهد آمار بالای این بیماری‌ها هستیم که هزینه‌های زیادی به کشورها تحمیل می‌کند و نیاز است با همکاری یکدیگر برنامه مشترکی برای پیشگیری از بیماری‌های واگیر ارائه کنیم و خواستار سلامت همه کشورهای منطقه هستیم.

عین اللهی افزود: با توجه به اینکه تجمعات مذهبی مشترکی با کشورهای همسایه از جمله تجمع بزرگ اربعین را در پیش داریم و سلامت مردم کشور خودمان و مردم عراق و کشورهای همسایه برای ما اهمیت زیادی دارد، امیدواریم جلساتی جداگانه برای مدیریت این تجمعات انبوه داشته باشیم.

وی اظهار داشت: یکی از مشکلات مهمی که امروزه در حوزه سلامت داریم، بحث مدیریت نظام سلامت است. صرفاً با داشتن نیروی پزشک و پرستاری نمی‌توانیم خدمات خوب ارائه کنیم بلکه به یک سیستم صحیح و مدیریت مناسب نظام سلامت نیاز داریم که این موضوع در نشست امروز مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

در ادامه، انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، گفت: ما نیاز داریم زنان را به عنوان محور سلامت و آموزش در خانواده به رسمیت شناخته و در برنامه‌ها اولویت ویژه‌ای را برای آموزش زنان و برای سلامت آنها هزینه کنیم زیرا زنان محور خانواده هستند و سلامتی، تندرستی، نشاط و شادابی آنها به کل خانواده و فرزندان منتقل می‌شود و از طرفی آموزش دهنده و تربیت‌کننده نسل هستند.

وی ادامه داد: در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی، ایران توانسته مرگ و میر مادران را تا ۹۰ درصد کاهش داده و یکی از کشورهای پیشرو در کاهش مرگ و میر مادران است. به طوری که مرگ و میر مادران را از ۲۵۰ در ۱۰۰ هزار به ۱۸ در ۱۰۰ هزار رسانده است. همچنین مرگ و میر نوزادان به یک درصد کاهش یافته است.

خزعلی با بیان اینکه در حوزه تأمین مسائل تغذیه‌ای و نیاز مادران نیز اقدامات خوبی در ایران انجام شده است، اظهار کرد: به عنوان مثال در حوزه کمبود آهن که یکی از مسائل مبتلابه زنان است، ایران ۱۳ درصد، آمریکا ۱۷ درصد و کشورهایی مانند فرانسه ۲۳ درصد کمبود آهن دارند بنابراین ایران توانسته با برنامه تغذیه‌ای و حمایتی خود، بسیاری از این کمبودها را مهار کند.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: امیدواریم با تلاش جدی که در این مسیر انجام می‌شود، همکاری و همدلی بین کشورهای منطقه بیش از پیش باشد و هم بتوانیم سطح بهداشت و درمان زنان را بالاتر ببریم تا زنان با توانمندی خودشان و با آموزشی که می‌بینند و می‌دهند، در سراسر جهان الگو باشند.

حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، نیز در این نشست افزود: آنچه ما را مجبور می‌کند دور هم جمع شویم، تاریخ است. تا پنج شش سال قبل فکر می‌کردیم که بیماری‌های واگیردار از دنیا رخت بر بسته و بخش‌های بسیار عظیمی از این بیماری‌ها، ریشه کنی و حذف نهایی را طی می‌کند، اما ناگهان شاهد بیماری جدیدی به نام کووید ۱۹ شدیم.

وی ادامه داد: کووید ۱۹ تجربه‌های بسیار بزرگی را به ما داد؛ یکی از این تجربیات این بود که بیماری‌های واگیر مرز نمی‌شناسند و در مدت زمان کوتاهی کشورها می‌توانند درگیر شوند. چه بهتر که بتوانیم هماهنگی را در شکل‌های مختلف و در کنار هم داشته باشیم. بعد از کووید یاد گرفتیم که تاب‌آوری نظام سلامت‌مان را چه در نیروی انسانی و چه در سایر بخش‌ها تقویت کنیم.

فرشیدی گفت: در منطقه‌ای هستیم که حدود ۴۰۰ میلیون نفر را درگیر می‌کند و تجربیات خوبی از بسیاری از بیماری‌ها مانند مالاریا و نحوه برخورد با این بیماری‌ها را داریم که دانشمندان خوبی را در سطح جهان عرضه کرده است. اگر اینها در کنار هم قرار گیرند، بسیار خوب است.

روح الله دهقانی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، در نشست کارشناسان ارشد گروه ۵، گفت: فکر می‌کنم اگر بتوانیم یک همکاری فرامرزی پایدار در حوزه سلامت که بازار و اقتصاد پایدار دارد و همواره به عنوان موضوع جدی همه مردم و کشورها است، تعریف کنیم، قطعاً اتفاقات خوبی رقم می‌خورد.

وی تاکید کرد: ما آمادگی داریم با اشتراک‌گذاری دستاوردهای دانشی و فناورانه خودمان با کشورهای عضو همکاری‌های مشترک، شرکت‌های مشترک و سرمایه‌گذاری‌های مشترک شکل دهیم که قطعاً این اتفاق می‌تواند به نفع همه اعضای این گروه باشد.

فیروزآبادی گفت: مباحثی مانند تبادل بیمار و دانشجو و محققین فناور بین کشورهای گروه ۵، می‌تواند زمینه توسعه و انتقال تجربیات را بین اعضای کشورهای عضو فراهم کند.

در ادامه مراسم افتتاحیه نشست کارشناسان ارشد کشورهای گروه ۵، محمدحسین نیکنام دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاری‌های بین الملل وزارت بهداشت، گفت: روزهای ششم و هفتم سپتامبر ۲۰۲۲ شاهد جلسه وزرای گروه پنج بودیم. در آن جلسه فعالیت‌های گروه پنج دوباره احیا شد. با فاصله کم، در شصت و نهمین جلسه منطقه‌ای سازمان بهداشت جهانی در مصر؛ در جلسه دیگری اهداف و فعالیت‌های یک ساله گروه پنج را به توافق رسیدیم.

وی افزود: اولین برنامه گروه پنج نیز نشست مدیران و کارشناسان انتقال خون بود که ۲۵ تا ۲۷ بهمن ۱۴۰۱ به میزبانی سازمان انتقال خون جمهوری اسلامی ایران و حضور هیأت‌های کشورهای عضو برگزار شد. دومین برنامه آموزش مدیران گروه پنج در حال حاضر در حال برگزاری است و پنج روز ادامه خواهد داشت.

دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاری‌های بین الملل وزارت بهداشت ادامه داد: برای سه برنامه دیگر، شامل اجلاس بیماری‌های مسری، اجلاس وزرای بهداشت کشورهای عضو و اجلاس بیماری‌های غیرمسری، دبیرخانه گروه پنج منتظر اعلام میزبانی کشورهای عضو است.

نیکنام گفت: برای هر چه پربارتر برگزار شدن این نشست تلاش‌های بسیار زیادی صورت گرفته است. علاوه بر جلسه افتتاحیه و اختتامیه سه پنل علمی، اجرایی نیز با مشارکت صاحبنظران بین المللی و مدیران و کارشناسان کشورهای عضو طی سه روز برگزار خواهد شد.

وی یادآور شد: این سه پنل عبارت است از «نظام سلامت با رویکرد شبکه مراقبت‌های اولیه»، «مهار و پیشگیری بیماری‌های مسری» و «همکاری مرزی در تجمعات انبوه» که برای هر پنل یک یادداشت مفهومی تهیه شده و از قبل در اختیار هیأت‌های حاضر در نشست قرار گرفته است.

نیکنام افزود: برگزاری سه جلسه نیز در دستور کار این نشست قرار دارد. اولین جلسه به گزارش کشورها در رابطه با موضوع پنل اختصاص دارد. در دومین جلسه سخنرانی‌های مرتبط با موضوع پنل ها و بحث و گفتگوهای مرتبط را شاهد خواهیم بود. در پایان هر روز نیز با مشارکت شرکت کنندگان برنامه عمل چهار ساله بین کشورهای عضو تدوین خواهد شد.

مسئول دبیرخانه گروه ۵ وزارت بهداشت گفت: امید است با برنامه ریزی های صورت گرفته و مدیریت هر پنل و مشارکت‌های هیأت‌های اعضای گروه ۵، شاهد نتایج و تصمیمات ارزشمند در حوزه سلامت منطقه باشیم. مجموعه مباحث، گفتگوها و توافقات به بیانیه حاوی برنامه عمل چهار ساله کشورهای عضو گروه پنج می‌انجامد.